Legăturile dintre Turcia şi Statele Unite au fost tensionate în ultimii ani din cauza unei serii de probleme, nu în ultimul rând achiziţionarea de către Turcia a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 şi diferenţele de politică în Siria şi în estul Mediteranei. Washingtonul a impus sancţiuni Ankarei în decembrie 2020 din cauza S-400.
Turcia împarte o frontieră maritimă cu Ucraina şi Rusia în Marea Neagră şi are legături bune cu ambele ţări. Ankara a calificat atacul Rusiei drept inacceptabil, dar s-a opus sancţiunilor impuse Moscovei, scrie Reuters.
Într-o declaraţie după discuţiile dintre ministrul adjunct de externe Sedat Onal şi adjunctul secretarului de stat american Wendy Sherman la Ankara, ministerul de externe al Turciei a declarat că aliaţii „şi-au confirmat sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”.
Ca răspuns la invazia Rusiei, Turcia a închis luna trecută strâmtorile Bosfor şi Dardanele, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră, pentru navele de război, în temeiul unui pact din 1936, limitând trecerea unor nave ruseşti.
Cu toate acestea, Ankara a criticat, de asemenea, răspunsul occidental la atac, afirmând că sancţiunile impuse Rusiei ar trebui să aibă ca scop oprirea războiului.
În timp ce a creat legături strânse cu Rusia în domeniul energiei, al apărării şi al comerţului, Turcia a vândut drone Kievului, ceea ce a provocat furia Moscovei. Turcia, al cărei sector turistic se bazează în mare măsură pe turiştii ruşi, se opune, de asemenea, politicilor Moscovei în Siria şi Libia, precum şi anexării Crimeei în 2014.
Anterior, un purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan declarase că preşedintele îl va îndemna pe omologul său rus Vladimir Putin să oprească invazia sa în Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice de duminică.