- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Elena Băsescu a ţinut cinci cuvântări în plenul PE pe teme variate, de la Euro la Schengen - VIDEO
Eurodeputatul Elena Băsescu a ţinut cinci cuvântări în primele două zile de plenară a PE, exprimându-se pe mai multe teme, printre care aplicarea acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria, agenţiile de rating, pieţele pentru instrumentele financiare derivate sau adoptarea Euro de către Estonia.
Astfel, în cadrul dezbaterii de marţi cu tema "Aplicarea dispoziţiilor acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informaţii Schengen în Republica Bulgaria şi în România", desfăşurată marţi în sesiunea plenară de la Strasbourg, Elena Băsescu a luat cuvântul pentru un minut, potrivit procedurii. Ea a susţinut că MAI a realizat progrese importante, iar România este în grafic pentru intrarea în Spaţiul Schengen în martie 2011. "Adoptarea de către România a legii prin care se reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal este un pas important în vederea îndeplinirii tuturor condiţiilor de aderare la Spaţiul Schengen. MAI a realizat progrese importante în ultima perioadă, astfel încât România se află în grafic pentru intrarea în Spaţiul Schengen la termenul stabilit - martie 2011", a spus Elena Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Ea a afirmat totodată că România a fost dată exemplu în mod special pentru sistemul de supraveghere maritimă SCOMAR într-o serie de rapoarte redactate de experţi europeni.
"Totodată, vor fi înfiinţate noi servicii teritoriale ale poliţiei de frontieră, se va îmbunătăţi colaborarea cu FRONTEX şi vor continua investiţiile în securizarea frontierei terestre", a spus Elena Băsescu.
În cadrul dezbaterii pe tema agenţiilor de rating desfăşurată marţi în plenul PE, Elena Băsescu a luat din nou cuvântul pentru un minut, spunând că, în contextul crizei actuale, activitatea acestor organisme este din ce în ce mai criticată, "deoarece ele nu au reuşit să evalueze în mod obiectiv gradul de risc al creditării unor companii şi chiar state".
"Aceste agenţii nu au furnizat evaluări timpurii ale riscurilor de criză şi au scăzut ratingul pentru câteva state europene, agravând astfel criza. Problema majoră este lipsa competiţiei pe piaţa serviciilor de rating, pentru că doar trei companii americane controlează această piaţă", a mai spus Elena Băsescu.
Eurodeputatul a precizat că susţine propunerea preşedintelui Barroso de a înfiinţa o agenţie de rating europeană. "Cum bine se ştie, săptămâna trecută, una dintre cele trei agenţii a modificat ratingul Germaniei în urma unei erori inacceptabile. în Concluzie, UE trebuie să se asigure că, pe viitor, activitatea agenţiilor de ratring va fi mai bine reglementată", a spus Elena Băsescu.
Europarlamentarul a avut o intervenţie de un minut tot marţi în cadrul dezbaterii cu tema "Oferta publică de valori mobiliare şi armonizarea obligaţiilor de transparenţă (modificarea Directivelor 2003/71/CE şi 2004/109/CE)".
"Propunerea Comisiei de simplificare şi ameliorare a Directivei privind prospectul conferă un nivel mai bun de protecţie investigărilor şi furnizează acestora informaţii suficiente şi adecvate. Paşaportul unic, odată înregistrat şi aprobat de autoritatea competentă într-un stat membru, este valabil pe orice piaţă din Uniunea Europeană. Consider că în vederea reducerii birocraţiei este nevoie de un cadru juridic adecvat pentru a elimina incertitudinea în ce priveşte înştiinţarea statului gazdă. De asemenea, prin eliminarea sarcinilor inutile care afectează întreprinderile, putem reduce costurile nejustificat de mari precum şi povara administrativă cu 25% în anul 2012. Noile norme vor proteja mai bine investitorii dându-le posibilitatea de a analiza mai bine riscurile pe care le comnportă o valoare imobiliară înainte de a investi", a spus Elena Băsescu în această intervenţie.
Luni, în prima zi a sesiunii plenare a Parlamentului European, Elena Băsescu a luat cuvântul în cadrul a două dezbateri. Astfel, în cadrul dezbaterii cu tema "Pieţele pentru instrumentele financiare derivate" de luni, Elena Băsescu a spus că "propunerile Comisiei cu privire la piaţa derivatelor vin să diminueze riscul pe care aceste instrumente îl reprezintă pentru economia europeană".
"Pentru a restabili încrederea în pieţele financiare este nevoie de un cadru legislativ care să ducă la creşterea transparenţei şi la evaluarea corectă a riscurilor de către participanţii la piaţă", a spus Elena Băsescu, adăugând că pe termen scurt un obiectiv important îl constituie "reducerea riscului de contraparte". "Acest lucru se poate realiza prin utilizarea mai intensă a caselor de compensare în contraparte centrală", a adăugat ea.
Cea de-a doua dezbatere de luni în cadrul căreia eurodeputatul democrat-liberal a luat cuvântul a avut ca temă adoptarea de către Estonia a monedei euro, începând de la 1 ianuarie 2011. Cu această ocazie, Elena Băsescu a dorit să felicite Estonia pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă prin adoptarea de "politici prudente".
"Într-o perioadă grea pentru economia europeană, când se speculează tot mai mult cu privire la ieşirea unor state membre din zona euro, Estonia dă dovadă că este pregătită să treacă la moneda unică. Acest lucru reprezintă şi un semnal puternic pentru o eventuală extindere a zonei euro spre est. Celelalte 8 state care au făcut obiectul raportului de convergenţă din 2010, printre care şi România, au realizat progrese inegale în direcţia adoptării monedei unice şi deocamdată nu îndeplinesc toate criteriile pentru a intra în zona euro", a spus Elena Băsescu, reafirmând în final că "orice stat membru trebuie să adopte moneda euro doar în momentul în care este pe deplin pregătit".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO