Elena Băsescu a vorbit în plenul PE despre Dunăre, Irak şi despre preşedinţia spaniolă a UE

Eurodeputata PDL Elena Băsescu a susţinut trei discursuri în plenul PE, reunit la Strasbourg, primul referindu-se la importanţa axei de transport Rin-Main-Dunăre, al doilea la situaţia din Irak şi al treilea la prioităţile preşedinţiei spaniole a UE, potrivit unui comunicat.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Elena Băsescu a vorbit în plenul PE despre Dunăre, Irak şi despre preşedinţia spaniolă a UE

Elena Băsescu a vorbit în plenul PE despre Dunăre, Irak şi despre preşedinţia spaniolă a UE (Imagine: Ştefan Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit comunicatului Delegaţiei PDL din PE remis, joi, MEDIAFAX, Elena Băsescu a avut la dispoziţie un minut şi jumatate pentru fiecare dintre discursuri.

"Încă de la depunerea candidaturii mele pentru Parlamentul European, am susţinut că Dunărea reprezintă un important potenţial neutilizat la capacitate maximă al UE", a spus Elena Băsescu în primul discurs, adăugând că "axa de transport Rin-Main-Dunăre, care face legătura între Marea Nordului, prin Portul Rotterdam, şi Marea Neagră, prin Portul Constanţa, poate deveni coloana vertebrală a Europei".

Eurodeputata PDL a apreciat că una dintre principalele bariere în dezvoltarea transportului pe axa fluvială Rin-Main-Dunăre este diversitatea de standarde pe care trebuie să le aplice navigatorii.

"Din nefericire, se pare că, până acum, a lipsit voinţa politică necesară armonizării acestor reguli. Conferiţa de la Ulm, la care voi participa în perioada 1-2 februarie, este un prim pas în acest proces de consultări", a spus ea, adăugând că "Romania s-a oferit să organizeze o serie de conferinţe pe această temă, inclusiv conferinţa ministerială finală, în iunie 2010".

În ceea ce priveşte situaţia din Irak, Elena Băsescu le-a spus europarlamentarilor că "pregătirea alegerilor legislative şi prezidenţiale din 7 martie a determinat apariţia unui climat febril de constituire a unor noi coaliţii şi alianţe".

"Unii opozanţi ai premierului irakian doresc refacerea vechilor alianţe, precum Coaliţia Unită Irakiană. Premierul, pe de altă parte, încearcă atragerea în coaliţia statului de drept a unor grupări seculare ori a unor candidaţi independenţi. Nu trebuie uitat însă că, după aceste alegeri legislative şi prezidenţiale, guvernul va trebui să organizeze referendumul privind Kirkuk. Este foarte posibil ca situaţia de securitate din Irak să se deterioreze în cazul contestării acestora de unele grupări irakiene sau în cazul unor conflicte interne", a atras atenţia Elena Băsescu, în opinia căreia principalele probleme cu care se confruntă autorităţile de la Bagdad sunt amânarea referendumului privind acordul SOFA încheiat cu SUA, întârzierea definitivării Legii Hidrocarburilor, scăderea preţului petrolului, numărul mare al execuţiilor şi folosirea torturii pentru obţinerea confesiunilor.

"Deteriorarea în general a situaţiei drepturilor omului provoacă deplina îngrijorare a UE. Şi, nu în ultimul rând, creşterea nivelului corupţiei - şi vreau să vă dau un exemplu în acest sens: arestarea
fostului ministru irakian al comerţului", a spus ea.

Elena Băsescu a mai adăugat că, în relaţiile cu Irak, România vizează trecerea de la contribuţia în domeniul securităţii militare la implicarea în domeniul securităţii civile.

În discursul referitor la priorităţile preşedintiei spaniole a UE, Elena Băsescu a spus în introducere că a făcut parte din delegaţia AFET care a pregatit la Madrid, în octombrie 2009, priorităţile preşedinţiei spaniole.

"Cunoscând aceste obiective, am remarcat puncte comune cu cele ale României", a spus ea.

"Interesul major al preşedinţiei spaniole este spaţiul mediteranean care poate aduce beneficii importante şi României. Firmele româneşti vor avea oportunitatea de a reveni pe pieţele din zona mediteraneană în ţări precum Algeria, Turcia, Siria şi Egipt", consideră eurodeputata PDL.

Ea remarcă de asemenea că obiectivul comun major este asigurarea securităţii energetice a UE, "România având în acest sens pe agendă: Nabucco, conducta petrolieră Pan-Europeană Constanţa-Trieste, interconectarea cu reţelele de gaz ale statelor vecine: România-Ungaria (Arad-Szeget), România-Bulgaria (Giurgiu-Ruse), Isaccea şi Negru Vodă".

"Totodată, consider că preşedinţia spaniolă trebuie să acorde o atenţie deosebită ţărilor din Parteneriatul Estic. Se ştie că pentru România un obiectiv politic major este ca Republica Moldova să fie încadrată, din punct de vedere al perspectivei de aderare, în grupul ţărilor din Balcanii de Vest", a spus ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici