- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Elena Băsescu: Accidentul din Ungaria, mult mai grav decât cel produs la Baia Mare, în 2000
Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a declarat, marţi, în plenul PE că accidentul petrecut recent în Ungaria este mult mai grav decât cel care s-a produs în anul 2000, la Baia Mare, ea subliniind că este necesară la nivelul UE revizuirea criteriilor de clasificare a deşeurilor toxice şi periculoase.
Elena Băsescu: Accidentul din Ungaria, mult mai grav decât cel produs la Baia Mare, în 2000 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Conform estimărilor Greenpeace, acest accident este mult mai grav decât cel petrecut la Baia Mare în anul 2000. Precizez că atunci nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, iar efectele în timp au fost relativ reduse. Cu toate acestea, europarlamentari din Ungaria au iniţiat o rezoluţie pentru interzicerea mineritului pe bază de cianuri, fără a prezenta o alternativă, cu unicul scop de a bloca proiectul Roşia Montană", a spus Elena Băsescu, în discursul rostit în plenul PE în cadrul unei dezbateri privind incidentul produs recent în Ungaria.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ea a spus că, în mod regretabil, în Europa există încă riscuri majore pentru siguranţa oamenilor şi mediul înconjurător. Elena Băsescu a apreciat că o cauză a acestui fenomen o reprezintă faptul că reglementările în domeniul protecţiei mediului şi prevenirii dezastrelor nu sunt suficiente sau nu sunt implementate corespunzător.
"Se impune, printre altele, revizuirea criteriilor de clasificare a deşeurilor toxice şi periculoase. Remarcăm că nămolul roşu de tipul celui care a produs dezastrul de la Kolontar nu este catalogat drept deşeu periculos", a mai spus Elena Băsescu.
La rândul său, eurodeputatul PNL Adina Vălean a luat cuvântul în cadrul dezbaterii, precizând că CE trebuie să vegheze la implementarea corectă a legislaţiei de mediu, dar şi că utilizarea unor sume din Fondul de solidaritate al UE nu se impune în acest caz.
"Principiul poluatorul plăteşte este valabil în UE. De aceea mă îndoiesc că folosirea Fondului de Solidaritate se impune în acest caz, pentru că ar submina răspunderea poluatorului conform directivei privind mediul", a spus ea.
În cadrul dezbaterii a intervenit şi eurodeputatul PNL Ramona Mănescu. Ea a cerut măsuri urgente din partea Comisiei Europene pentru diminuarea consecinţelor dezastrului ecologic din Ungaria, după ce substanţele toxice au ajuns în Dunăre.
"Solicit Comisiei Europene să se implice în mod direct în gestionarea situaţiei şi să sprijine statul ungar prin toate mijloacele. Având în vedere gravitatea situaţiei şi pericolul pe care îl reprezintă aceste deversări de substanţe toxice, consider că trebuie acţionat cât mai rapid", a spus ea.
Ramona Mănescu a cerut de asemenea rapoarte detaliate privind cantitatea şi componenţa chimică a substanţelor deversate, dar şi măsurile concrete luate deja de autorităţile ungare pentru combaterea efectelor poluării.
"Comisia Europeană este singura în măsură să solicite aceste informaţii pentru a putea preveni extinderea dezastrului ecologic către celelalte State Membre riverane Dunării şi, implicit, România iar acolo unde este cazul să se acţioneze imediat pentru combaterea efectelor acestui dezastru", a apreciat Mănescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO