- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.01.2014, 14:28)
- Andi Manciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eliminarea din Codul de Procedură Penală a posibilităţii interceptării suspecţilor, propusă de Greblă şi Marton
Fostul senator PSD, actual judecător CC, Toni Greblă şi deputatul UDMR Marton Arpad sunt autorii amendamentului prin care a fost eliminată din CPP propus de Guvern posibilitatea interceptării tehnice a suspecţilor, rămânând doar articolul care se referea doar la faza începerii urmăririi penale.
Urmărește
1180 afișări
Eliminarea din Codul de Procedură Penală a posibilităţii interceptării suspecţilor, propusă de Greblă şi Marton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedură Penală propus de Guvern şi transmis Parlamentului.
Textul abrogat în comisie preciza:
"Supravegherea tehnică se poate dispune cu privire la suspect sau inculpat. Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, precum şi localizarea sau urmărirea prin GPS se poate dispune şi cu privire la o altă persoană dacă există o suspiciune rezonabilă că aceasta primeşte ori transmite comunicări de la suspect sau de la inculpat ori destinate suspectului sau inculpatului, că suspectul sau inculpatul foloseşte telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic. Monitorizarea tranzacţiilor financiare şi dezvăluirea datelor financiare se poate dispune şi cu privire la persoana care a participat sau participă la tranzacţiile financiare ale suspectului sau inculpatului, ori la persoana care coordonează activităţile financiare ale suspectului sau inculpatului. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere în spaţii private se poate dispune şi cu privire la altă persoană decât suspectul dacă există o suspiciune rezonabilă că printr-o astfel de măsură se poate ajunge la descoperirea locului în care se află suspectul sau inculpatul”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Amendamentul lui Toni Greblă şi Marton Arpad a fost adoptat în subcomisia pentru Codul penal şi Codul de Procedură Penală condusă iniţial de Victor Ponta.
Acest lucru reiese din raportul redactat de comisia specială pentru Codurile juridice, care precizează şi faptul că "după desfăşurarea mai multor şedinţe ale Subcomisiei, urmare a imposibilităţii participării deputatului Victor Ponta la acestea, datorită faptului că a fost ales preşedinte al PSD, conducerea a fost preluată de Toni Greblă".
Astfel, măsura supravegherii tehnice era posibilă în forma actului normativ redactat de Ministerul Justiţiei şi în cazul suspecţilor, respectiv înaintea începerii urmăririi penale.
A fost păstrat, însă, articolul 138, alineatul 1: "Supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.
Acesta a devenit ulterior articolul 140 la care a făcut referire preşedintele Traian Băsescu, precizând că adoptarea acestuia a fost o eroare, şi pentru care a solicitat Guvernului modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă, adoptată, vineri, având în vedere că la 1 februarie noile coduri ar urma să intre în vigoare.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe