Emil Boc la "După 20 de ani": Preşedintele nu îmi dă ordine. Vezi aici declaraţiile premierului

Premierul Emil Boc a fost invitat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, unde a discutat câteva din temele importante din punct de vedere politic şi social.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Emil Boc la "După 20 de ani": Preşedintele nu îmi dă ordine. Vezi aici declaraţiile premierului

Emil Boc la "După 20 de ani" (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Declaraţiile premierului la Pro TV:

- Nu sunt un om care să dea bir cu fugiţii pentru că am convingerea că măsurile pe care le luăm sunt sănătoase. Nu mi-am dat niciodată demisia şi nu mi-am scris niciodată demisia. Nu abandonez o luptă odată ce am intrat în ea.

- Preşedintele nu îmi dă ordine, avem o relaţie instituţională corectă, bazată pe un parteneriat în interesul României. Dacă nu ne certăm nu înseamnă că nu avem discuţii referitoare la temele pe care le dezbatem. Nu este în stilul preşedintelui genul de abordare de comandă. Are un punct de vedere, dar dacă îi oferi contraargumente, găseşte soluţia cea mai bună.

- O decizie referitoare ca la candidatura pentru un nou mandat la şefia PDL o voi lua în 2011.

- Obiectivul Guvernului este să ducă la bun sfârşit acordul cu FMI pe care îl avem. Vom discuta despre posibilitatea unui nou împrumut. România ar putea avea nevoie de un acord cadru pentru a preveni populismele. Este un acord preventiv pentru a evita derapajele României în viitor. Nu am discutat despre niciun fel de sumă. Partidul pe care îl repzezint şi Guvernul va face până la capăt ceea ce trebuie pentru ţară, pentru că ar fi păcat ca aceste eforturi de 2 ani de zile să fie pierdute. Obiectivul de a duce acordul cu FMI până la capăt este al Guvernului.

- În domeniul sănătăţii, sistemul informatic integrat va fi gata în 2011. Începând cu 2011, oamenii vor primi cardurile naţionale de sănătate.

- Eu nu sunt adeptul că absolut totul este la pământ. Noi am avut 50 de ani de comunism, care au întors pe dos lucrurile.

- 10,700,000 de români nu plătesc contribuţii de asigurări la sănătate, dar avem cu toţii nevoie de asistenţă. Peste 3 milioane de pensionari nu plătesc contribuţii de asigurări de sănătate. Misiunea mea este să-i protejez pe cei cu venituri mici şi foarte mici. Lărgirea bazei de impozitare trebuia să se facă în perioada de creştere economică.

- Doamna Boc a stat acasă 2 ani după ce a născut, pentru că legea îi permitea. Acum i-aş explica că România atât îşi poate permite în condiţiile de azi. Pentru 2011 părinţii au două opţiuni: una activă de a sta 12 luni cu o indemnizaţie până la 3.400 lei, cu o primă de 500 lei la întoarcerea la muncă, şi opţiunea pasivă, de a sta 2 ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 12 milioane de lei vechi.

- Fără sprijinul românilor aceste măsuri nu puteau fi luate şi le mulţumesc pentru sprijin. Eu spun că facem ceea ce trebuie şi rezultatele muncii noastre încep să se vadă.

- Creşterea veniturilor este uşoară şi porneşte de la prognoza de creştere economică de 1,5 - 2%. Atât FMI, cât şi CE şi specialiştii Ministerului de Finanţe au ajuns la concluzia că România şi-a creat premisele pentru creştere economică în 2011. Nu avem în vedere pentru 2011 măsuri suplimentare de ajustare sau diminiare a veniturilor. Dacă nu se fac paşi înapoi şi dacă aceste măsuri se rezolvă, pentru 2011 avem un fundament stabil pentru a pregăti creşterea economică. Marea schimbare a bugetului pentru 2011 este că încet dar sigur ţara îşi reorientează mai multe resurse pentru investiţii şi scad cheltuielile cu partea de consum a statului. Atât putem, dar direcţia spre care îndreptăm ţara este cea corectă.

- Pieţele s-au contractat peste tot în lume. Investitorii sunt mult mai atenţi cu banii pe care îi investesc. Am deschis un proces de privatizare pe bursă. Eu nu am acceptat să începem proeduri de privatizare care să nu aibă un caracter transparent. În ultima şedinţă de Guvern am adoptat normele la parteneriatul public privat şi am creat încă un cadru pentru atragerea de investiţii străine.

- În materie de autostrăzi, Tăriceanu a făcut 5 km de autostradă. În 2 ani s-au făcut 116 km de autostradă sau drumuri în regim de autostradă.

- Pentru anul 2011, în sectorul bugetar se are în vedere o recuperare din pierderea salarială cu 15%. Va fi o creştere cu 15% de la 1 ianuarie pentru toţi bugetarii. În privinţa sectorului privat, şocul a avut loc în 2009. Salariul minim pe economie creşte de la 600 la 670 lei. Este ceea ce îşi poate permite România. România are două pericole în faţă: populismul, gen Tăriceanu, şi negativismul, pentru că se creează această psihoză că nimic nu este bun.

- Jeffrey Franks a spus că prin măsurile structurale pe care le-a luat, România are mai multă stabilitate decât alte ţări din zona euro.

- Mărirea TVA-ului nu a fost obiectivul Guvernului. N-a fost o plăcere pentru mine, dar a fost o necesitate determinată de decizia Curţii Constituţionale.

- Când am ajuns la guvernare România avea 1,397,000 de bugetari. Astăzi are 1,291,000 de bugetari. O parte dintre ei au fost absorbiţi de piaţa privată, o parte sunt în creşterea ratei şomajului.

- Nimeni nu poate fi supărat pe oameni că sunt revoltaţi. Eu îi înţeleg pe oameni. Oamenii văd că salariul a fost diminuat şi eu îi înţeleg, dar am obligaţia să fac ceea ce trebuie, adică să tai acolo unde sunt privilegii, să corectez.

- N-aş vrea să se creadă că am luat aceste măsuri cu plăcere. Pur şi simplu facem asta ca să salvăm o ţară. Chiar dacă sunt dureroase pe termen scurt, din 2011 rezultatele vor începe să apară.

- Dacă noi am fi continuat politicile din 2008, România ar fi avut în 2009 un deficit de cel puţin 12%. Dacă doream să avem stabilitate, nu aveam altă soluţie. Atâta vreme cât am avut la guvernare PSD, nu am avut ce face mai mult.

- Legea pensiilor este în vigoare îcepând cu luna iulie, iar pensiile speciale nu se mai plătesc la valoarea dinainte. Pensiile de lux au dispărut în România.

- România nu este o insulă izolată care a avut probleme economice. Şi Marea Britanie are probleme economice. Această criză economică a lovit practic toate ţările, cu mici excepţii. Criza în România a ajuns mai târziu şi ieşirea din criză va fi mai târziu. Nu a existat în Europa o ţară mai puţin pregătită să facă faţă crizei decât România.

- Am convingerea că am făcut ceea ce trebuie, chiar dacă aş fi dorit să fac lucuri mai plăcute. În acest moment sunt mulţumit că am evitat colapsul economic, că am stabilizat economia şi am creat premizele unei creşteri economice în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici