- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Emil Constantinescu, sceptic că românii ar veni la referendum pentru revizuirea Constituţiei
Fostul şef al statului Emil Constantinescu a declarat, miercuri, la o dezbatere privind revizuirea Constituţiei, că, în opinia sa, legea fundamentală nu se va modifica prea curând, deoarece românii nu consideră un astfel de referendum important şi nu s-ar prezenta la vot.
"Constituţia nu se va revizui într-un timp scurt sau lung pentru că românii nu se prezintă la referendum, şi nu se vor prezenta atât timp cât nu va fi considerată o problemă importantă de către electorat. Şi nu e considerată o problemă importantă în acest moment. Nici preşedintele, care se baza pe popor împotriva legilor şi instituţiilor, în acest moment nu mai are nicio intenţie şi nu mai vorbeşte de necesitatea schimbării Constituţiei", a spus Constantinescu.
El a subliniat că acest fenomen a fost generat chiar de către preşedintele Traian Băsescu, cel care "a adus atât de departe şi într-un mod caricatural tendinţa de a spori puterile preşedintelui încât a reuşit să o compromită". "Şi pentru psihologia democraţiei, acest lucru e important", a spus Constantinescu.
Fostul preşedinte a adăugat că lipsa unei dezbateri serioase privind revizuirea Constituţiei a transformat electoratul românesc în "galerii de fotbal, a simplificat lucrurile aşa stupid încât în 2008-2009 nici măcar nu au fost capabili să aleagă binele lor".
"Un public care poate fi manipulat atât de uşor şi grosolan e greu de crezut că va putea să facă alegeri bune pentru o Constituţie pe care nu o înţelege", a conchis Constantinescu.
La rândul său, fostul premier Petre Roman a declarat că, oricât de bine construite ar fi instituţiile, ele pot fi contaminate şi conduse în situaţia de a urma un ordin, chiar dacă ordinul e nedemocratic şi neconstituţional.
"În interiorul clasei politice, spre nivelurile înalte, se află mulţi oameni şantajabili. Dacă aceste două lucruri sunt adevărate, ce poate face textul constituţional? Abordarea pragmatică nu poate fi desprinsă de o voinţă morală", a spus Roman.
În opinia sa, "confiscarea puterii de către executiv şi eliminarea Parlamentului s-a făcut prin ordonanţe de urgenţă", remarcând existenţa "acestei otrăvi", care nu este dată doar de ordonanţele de urgenţă, ci şi de procedura angajării răspunderii Guvernului.
Petre Roman a susţinut că preşedintele României este responsabil pentru aceste lucruri.
El a criticat şi UDMR pentru atitudinea "obedientă" faţă de putere. "Degeaba se dă UDMR pe după copaci, e un pion absolut obedient al majorităţii constituite de preşedinte. Cine are majoritatea, are Parlamentul şi deci devine organul suprem, cum zice Constituţia. Ce aş modifica în Constituţie? Revizuirea nu e credibilă, înlocuirea poate că da. După cum nu e credibilă revizuirea clasei politice, a regimului politic, nu mai crede nimeni", a conchis Petre Roman.
Preşedintele Senatului PNL, Dinu Zamfirescu, a susţinut că Executivul, prin modalităţile oferite de actuala Constituţie, se subtituie Legislativului. "Pe de lată parte, el se impune fie prin presiuni politice, fie prin şantaje personale asupra puterii judecătoreşti ce nici măcar nu e recunoscută în cuprinsul textelor drept o putere în stat. În ce priveste relaţia dintre Parlament şi Guvern, suntem pentru o separaţie efectivă. Este normal să existe incompatibilitate între funcţia de parlamentar şi cea de ministru. În această privinţă, modelul francez este de adoptat", a spus Zamfirescu
Dinu Zamfirescu a mai spus că o nouă Constituţie ar trebui să prevadă că şeful statului nu ar trebui să mai fie şi şeful Forţelor Armate, acest rol trebuind să revină ministrului Apărării, după modelul german.
La rândul său, preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a spus că nu are dreptul să critice această Constituţie, pentru că a făcut parte din Comisia de propunere a Constituţiei.
"Am făcut tot ce depindea de noi pentru ca această Lege fundamentală să aibă cât mai puţine lispuri, şi aşa cum e ea în momentul de faţă, e o lege fundamentală foarte bună, cu o singură condiţie: să fie respectată, aplicată şi să nu fie încălcată în mod brutal. Statul nostru nu poate fi la dispoziţia unui jucător. Este înţelept alcătuită, dacă e aplicată, asigură ordinea într-un stat de drept", a spus seniorul PNL.
Parlamentarul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a precizat că actuala Constituţie ar rezolva problemele dacă ar fi respectată.
"Această Constituţie în linii mari ar fi rezolvat preoblemele democraţiei româneşti, dacă ar fi fost respectată şi nu abuzată. Are destule lucruri unde trebuie intervenit şi are destule vicii care au pornit de la momentul politic al naşterii ei. Din păcate, ea a fost atât de terfelită încât probabil că trebuie să facem alta, numai pentru a fi credibilă chiar dacă rescriem trei sferturi din ea, aşa cum este, literă cu literă", a spus social-democratul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.