Enciu a iniţiat o declaraţie scrisă în PE cerând eliminarea vizelor pentru SUA şi Canada

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a iniţiat o declaraţie scrisă în PE prin care cere eliminarea vizelor pentru toţi cetăţenii europeni care călătoresc în SUA şi Canada, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
2 afișări

Declaraţia scrisă arată că, "deşi cetăţenii canadieni şi americani pot călători liber în UE, cetăţenii Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehe, Poloniei şi României au obligaţia de a deţine o viză pentru a putea călători în Canada şi SUA".

Documentul iniţiat de Enciu arată că astfel se încalcă principiul reciprocităţii şi reaminteşte că politica vizelor este o competenţă exclusivă a Uniunii Europene. Declaraţia scrisă iniţiată de Enciu cere Comisiei şi Consiliului "să mărească presiunea politică exercitată asupra Canadei şi SUA în vederea stabilirii unei date cât mai apropiate pentru eliminarea obligativităţii vizelor".

Documentul cere de asemenea ca Uniunea Europeană să ia în considerare instituirea unei clauze de solidaritate, "care să garanteze că, în cazul în care o ţară terţă încalcă principiul reciprocităţii în domeniul vizelor în ceea ce priveşte unul sau mai multe state membre, UE va reintroduce imediat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ţării terţe în cauză".

Potrivit procedurii, declaraţia scrisă va fi supusă aprobării eurodeputaţilor şi va deveni poziţie oficială a Parlamentului European în cazul în care va primi suportul majorităţii acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici