ERATĂ: Predoiu invită ambasadorul Olandei la MJ pentru a discuta afirmaţiile privind justiţia română

(În ştirea cu titlul de mai sus, publicată la ora 13.00, în lead se va citi "Predoiu invitând-o pe ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, la minister pentru a discuta afirmaţiile făcute de consilierul Delegaţiei permanente a Olandei la Bruxelles privind justiţia română".)

Urmărește
8 afișări

Reluăm ştirea în forma corectă:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că a avut o discuţie telefonică, marţi dimineaţă, cu ambasadoarea Olandei la Bucureşti, Tanya van Gool, invitând-o la minister pentru a discuta afirmaţiile făcute de consilierul Delegaţiei permanente a Olandei la Bruxelles privind justiţia română.

Ministrul Cătălin Predoiu a susţinut, marţi, o declaraţie de presă în legătură cu informaţiile şi comentariile unor diplomaţi şi oficiali olandezi potrivit cărora România nu ar îndeplini criteriul "statului de drept" (rule of law, n.r.), din cauza unor probleme legate de reforma justiţiei.

"Considerăm inacceptabile aprecierile care ignoră progresele României în domeniul justiţie şi afaceri interne şi ne exprimăm speranţa că reprezentanţii Comisiei Europene, dar şi cei ai altor state membre vor ţine cont de ele, aşa cum este şi firesc", a afirmat Cătălin Predoiu.

Demnitarul a mai spus că Ministerul Justiţiei este în contact permanent cu Ambasada Olandei pe aceste teme (justiţie şi afaceri interne, n.r.).

"Am avut o discuţie telefonică, astăzi de dimineaţă (marţi, n.r.), împreună cu doamna ambasador Tanya va Gool şi am invitat-o la minister pentru a discuta cele de mai sus. Doamna ambasador cunoaşte realităţile din România şi sunt convins că această împrejurare va contribui la corectarea unor percepţii eronate ale unor oficiali olandezi", a susţinut Predoiu.

Ministrul Justiţiei a declarat, referindu-se la afirmaţiile unui diplomat olandez, că se face confuzie evidentă între noţiunea de stat de drept şi reforma justiţiei.

Demnitarul a dorit să clarifice contextul acestor declaraţii. "Cea mai recentă a fost făcută de un consilier al Reprezentanţei Permanente a Olandei la Bruxelles, la UE, în cadrul COREPER 2, care a luat în discuţie concluziile privind completarea proceselor de evaluare ale României şi Bulgariei din perspectiva programului Schengen", a afirmat ministrul Justiţiei.

Potrivit lui Predoiu, contextul acestei discuţii a fost favorabil României şi Bulgariei, "chiar diplomatul olandez menţionând faptul că apreciază eforturile României şi Bulgariei în cadrul programului Schengen".

"Diplomatul olandez a introdus însă în discuţie «stat de drept deficitar» în cele două state membre, precum şi existenţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare, factor care în opinia diplomatului olandez ar fi de natură să favorizeze o decizie politică de amânare a aderării la Schengen", a explicat Predoiu.

Ministrul român al Justiţiei a respins categoric astfel de aprecieri, despre care a spus "că nu pot fi susţinute de actualitate".

"Se face o confuzie evidentă între noţiunea de stat de drept şi reforma justiţiei. Reforma justiţiei este în curs tocmai pentru consolidarea statului de drept. Este vorba de două lucruri diferite", a mai spus Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici