ERATĂOficial ungar:Probleme ale comunităţii maghiare-acreditarea Sapientia,proprietăţile bisericilor

(corectează lead-ul)

Urmărește
8 afișări

Reluăm ştirea în forma corectă:

"Oficial ungar: Probleme ale comunităţii maghiare - acreditarea Sapientia, proprietăţile bisericilor

Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat că printre problemele comunităţii maghiare din România se numără acreditarea Universităţii Sapientia şi restituirea proprietăţilor bisericii, iar omologul român Bogdan Aurescu a precizat că recomandările privind minorităţile sunt respectate.

Cei doi au susţinut o declaraţie comună de presă, vineri, la Bucureşti, la finalul unei runde de consultări bilaterale.

"Desigur, suntem foarte pozitivi faţă de noua Lege a educaţiei, adoptată recent, faţă de cooperarea în probleme de cetăţenie. Simţim că avem multe de făcut în viitor - de exemplu în domeniul educaţiei superioare, acreditarea Sapientia, care este pe masa Parlamentului de multă vreme. Simţim că avem multe de făcut în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor bisericilor, care este de asemenea un proces şi se pare ca sunt nişte probleme legate de el", a spus secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt.

Oficialul ungar a adăugat însă că existenţa unei comunităţi româneşti în Ungaria precum şi a uneia maghiare în România reprezintă "o valoare" care contribuie la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.

La rândul său, Bogdan Aurescu a menţionat că în ceea ce priveşte comunitatea română din Ungaria a discutat cu oficialul de la Budapesta despre "chestiunea reprezentării parlamentare pentru minorităţile naţionale, chestiunea etnobusiness-ului" iar în viitor urmează să fie abordate "aspecte legate de sprijinul pentru educaţia în limba română, pentru mass-media în limba română".

Totodată, secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE de la Bucureşti, a semnalat importanţa, ca instrument de lucru, a Comitetului de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale, organism care s-ar putea întruni în cursul acestui an.

"Nu avem dezacorduri, avem doar probleme care vor fi rezolvate, provocări. Comitetul pentru minorităţi este o structură foarte bună pentru discutarea şi rezolvarea acestor probleme. Sunt recomandări pentru ambele Guverne (...) Dacă ne uităm la protocolul semnat în iulie 2009, cred că majoritatea recomandărilor pentru Guvernul României au fost îndeplinite. Nu o să vorbesc şi în ceea ce priveşte partea ungară. Avem comitetul pentru a discuta toate acestea", a spus Aurescu.

Pe de altă parte, Nemeth Zsolt a reamintit, în contextul unei referiri la Strategia privind regiunea Dunării, despre "catastrofa ecologică de la Baia Mare, din urmă cu zece ani, şi care a fost una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Europa Centrală şi care a afectat în sens negativ relaţiile României cu Ungaria".

Aurescu a explicat ulterior că "managementul riscurilor este deosebit de important" şi că România şi Ungaria sunt pionieri în acest domeniu nu doar datorită evenimentului de la Baia Mare ci şi a accidentului ecologic petrecut în Ungaria în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici