"Chiar şi în aceste condiţii cred în votul uninominal în acest an. La alegerile locale nu văd ce bariere ar putea exista ca să se aplice inclusiv la preşedinţii de consilii judeţene, iar în toamnă timpul este arhisuficient ca aceste colegii electorale să fie delimitate”, a afirmat Boc.
El a adăugat că şi cazul în care un articol ar fi declarat neconstituţional, este timpul pentru corectarea în Parlament şi să rămână termenul pentru creionarea circumscripţiilor.
Potrivit preşedintelui PDL, dacă există voinţă politică se poate orice.
"Dacă nu se doreşte şi se caută subterfugii, poţi să ai la dispoziţie tot timpul din lume, că nu vei avea asemenea vot. Cred că acum avem o majoritate care nu mai poate da înapoi şi vom avea vot uninominal în această toamnă”, a spus Emil Boc.
Liderul PDL a subliniat că va respecta decizia CC aşa cum a făcut-o de fiecare dată, deşi nu crede că sunt elemente de neconstituţionalitate în sesizarea făcută.
"Articolul privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal nu cred că este neconstituţional pentru că textul Constituţiei, privind desemnarea autorităţilor locale, arată că se va face prin lege organică. Or legea organică vine şi spune că preşedintele consiliului judeţean este ales de popor. Ce e rău că încă 40 de demnitari să fie aleşi prin vot direct de cetăţeni? Nu văd o contradicţie flagrantă cu textul Constituţiei”, a mai spus Boc.
El a susţinut că dacă cineva caută nod în papură poate găsi, dar crede că dacă se merge pe o interpretare logică şi democratică, normal nu ar trebui ca acest articol să fie declarat neconstituţional.
"Dar CC este suverană şi numai ei ştiu ce viziune unitară doresc să aplice pe o asemenea situaţie”, a adăugat Emil Boc.
Vicepreşedintele executiv al PRM, Lucian Bolcaş, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că sesizarea privind legea votului uninominal este depusă la Curtea Constituţională.