- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.02.2019, 14:15)
- Catalina Iordache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eugen Nicolicea: Suspendarea activităţii magistraţilor reprezintă o infracţiune, potrivit legii
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea a afirmat că, potrivit legii, suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă o infracţiune, iar declararea grevei se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau amendă.
Urmărește
189 afișări
Eugen Nicolicea: Suspendarea activităţii magistraţilor reprezintă o infracţiune, potrivit legii
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea a declarat, marţi, ca urmare a criticilor aduse de magistraţi la OUG care modifică legile justiţiei, că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat este un exemplu tipic de standard dublu.
„Referitor la recentele suspendări de activitate ale unităţilor de parchet, sunt câteva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o şi o repet, dubla măsură dăunează profund societăţii! A spune că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat este un exemplu tipic de standard dublu”, a transmis marţi, vicepreşedintele Camrei Deputaţilor Eugen Nicolicea, într-un comunicat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Deputatul PSD a adăugat că legea nu lasă loc de interpretări şi exemplifică cu trei articole articole de lege care arată că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă.
„Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel:
- potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, “prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”. Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei;
- articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă;
- la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă”, explică Nicolicea.
Acesta mai spune că orice persoană are dreptul la libera exprimare, însă, în cazul sistării activităţii este vorba de „refuzul de a mai presta o activitate”.
„Aşa cum statuează şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, orice persoană are dreptul la libertate de exprimare, acest drept incluzând libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau a comunica informaţii ori idei, însă în cazul sistării activităţii, nu se poate vorbi despre comunicarea unor informaţii sau idei, ci pur şi simplu de refuzul de a mai presta o activitate. Nu ştiu ce este mai grav, necunoaşterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască şi să o aplice sau încalcarea cu bună ştiinţă a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii”, conchide Eugen Nicolicea.
Reacţia vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor vine în contextul în care mai multe parchete şi judecătorii din ţară, dar şi din Capitală au anunţat că-şi suspendă activitatea în semn de protest faţă de ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei adoptată fără consultarea magistraţilor. Printre aceste structuri de parchet se află şi DIICOT, care şi-a suspendat activitatea câte patru ore pe zi, până pe 8 martie.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe