- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.01.2018, 14:12)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eugen Teodorovici revine la Finanţe să aplice REVOLUŢIA fiscală, pe care a contestat-o/ Prima declaraţie: La MF voi lua ce măsuri se justifică
PSD îl propune pe Eugen Teodorovici pentru funcţia de ministru al Finanţelor, după ce - ca preşedinte al Comisiei de buget-finanţe din Senat - acesta a contestat măsurile cuprinse în Ordonanţa 79/2017 care au generat „revoluţia fiscală” de la 1 ianuarie 2018.
Urmărește
6113 afișări
Prima declaraţie a lui Eugen Teodorovici, propus la ministerul de Finanţe în şedinţa CEx PSD, a fost că va dori să ia măsuri care se justifică în ceea ce priveşte Finanţele, adăugând că o comunicare mai bună va conduce la soluţii mai bune.
Întrebat ce măsuri doreşte la Ministerul de Finanţe, Teodorovici a răspuns: „Ce măsuri se justifică. Ca să fie foarte clar, şi atunci când am avut argumente la nivelul Senatului, în Comisia de buget-finanţe, am avut punctul meu de vedere. Aţi văzut că de fiecare dată, în Parlament, unele decizii s-au modificat, pentru că au fost argumente. Poate că a fost acea lipsă de comunicare pe care cu toţii am invocat-o, şi din partea Executivului, şi din partea Parlamentului şi, de multe ori, din partea partidului, deci eu zic că o comunicare mai bună va duce la soluţii mai bune”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
Teodorovici a precizat că nu a discutat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre ce îşi propune să facă.
„Nu am discutat ce vreau eu să fac sau ce vreau eu să schimb. S-a stabilit principiul de comunicare: am o propunere, am o măsură, aduc argumentele necesare, şi de o parte, şi de alta, nu numai din partea mea”, a spus Eugen Teodorovici.
Totodată, acesta a adăugat că nu este de acord cu o OUG privind pedeapsa cu închisoarea pentru cei care fac evaziune fiscală.
„Repet, ca idee, abordarea pe care vreau să o imprim la nivelul administraţiei fiscale în România, este aceea de abordare cât mai deschisă, cât mai proactivă”, a susţinut Teodorovici.
În privinţa impozitării globale, acesta a precizat că va avea o discuţie cu colegii săi de la Ministerul Finanţelor, pentru a vedea care a fost argumentul pentru măsurile care sunt astăzi în discuţie, după care va avea un punct de vedere final.
Întrebat dacă este de acord cu Fondul Suverna de Investiţii, Teodorovici a spus că: „E un proiect care, dacă va prinde contur, va aduce foarte multe lucruri bune. Sunt discuţii la nivel de Comisie Europeană, pentru că e nevoie de anumite avize pe un astfel de concept nou pentru România, în alte ţări, el există. Vom discuta şi cu alte state care deja operează un astfel de mecanism de finanţare”.
Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. El este absolvent al Academiei de Studii Economice şi are un doctorat în managementul fondurilor europene.
În perioada 2000-2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.
Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.
În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.
În decembrie 2012, Eugen Teodorovici a fost ales senator PSD de Buzău. În aceeaşi lună a fost numit de premierul Victor Ponta ministru al Fondurilor Europene, iar din martie 2015 a fost ministru al Finanţelor în Cabinetul Ponta.
Teodorovici s-a remarcat ca unul dintre contestatarii schimbărilor fiscale. „A fi critic la adresa unor măsuri sau chiar şi la adresa unor colegi din Guvern nu cred că este un lucru rău. Mi se pare normal, aşa e într-o democraţie reală (...) Văd acum clasamente, România peste China, peste India, să nu cumva să trecem în clasamente din astea... în Univers, cu planete, cu Saturn, cu Venus, cu alţii. Hai să rămânem cu picioarele pe pământ, aici, şi să vedem exact ce putem face pentru ca într-adevăr să fie şi sustenabilă această creştere, pentru că anii care vor urma nu vor fi uşori”, a spus Eugen Teodorovici în noiembrie 2017, după o şedinţă la Senat în care au fost dezbătute schimbările fiscale.
În acea şedinţă a fost amânată elaborarea unui raport privind OUG 79/2017 de modificare a Codului Fiscal, deoarece au fost propuse foarte multe amendamente. Eugen Teodorovici a mai declarat, atunci, că Guvernul ar trebui să vină cu o nouă ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal. „Speranţa ar fi doar la bunul-simţ al Guvernului să înţeleagă că acest OUG 79 poate fi modificat, logic, printr-o altă OUG, ar fi şi calea mai rapidă. Guvernul să înţeleagă şi să-şi asume anumite modificări, să o facă imediat, poate chiar săptămâna viitoare printr-o ordonanţă de urgenţă şi să nu se aştepte ca Parlamentul să legifereze. Încă nu avem un raport final la Comisia de buget-finanţe, asta înseamnă că cel puţin două săptămâni de zile mai stă la nivelul Senatului, după care ajunge la Cameră, din nou comisii, raportul Comisiei de buget-finanţe, după aceea votul în Cameră, după aceea promulgarea la preşedinte. E o cale mai lungă. Cel mai bine ar fi, repet, de bun-simţ, din respect faţă de cetăţeni, ca Ministerul de Finanţe să propună în Guvern toate aceste amendamente aduse sau o parte din ele măcar şi să le propună prin ordonanţă de urgenţă”, a spus Teodorovici.
Întrebat, la sfârşitul anului trecut, ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2018 în urma modificărilor aduse Codului Fiscal, Teodorovici a precizat că, indiferent de măsuri, cineva trebuie să şi le asume. „Eu sunt convins că cineva va trebui să-şi asume. Dacă sunt părţi bune şi efecte pozitive, asta este normal să facem, pentru că asta este obligaţia unui politician. Dacă, în schimb, sunt efecte negative, ca urmare a oricăror dintre măsurile propuse prin OUG 79 şi nu numai, atunci cineva, o echipă, trebuie să şi le asume. Şi asumarea înseamnă (...) plecarea din zona în care astăzi este prezentă”, a menţionat social-democratul.
În privinţa scăderii contribuţiilor pentru angajaţii din sectorul IT, Eugen Teodorovici a declarat că un amendament la Codul Fiscal în acest sens poate fi făcut foarte repede, dar numai dacă există voinţă. „Când se doreşte, aţi văzut foarte bine, se face peste noapte ceva. Dacă vrem să cumpărăm rachete Patriot sau orice altceva din această zonă, o facem peste noapte. Aşa suntem noi, primii la astfel de lucuri. Dar când este vorba despre economia ta, în principal, măcar să te agăţi de aceste subiecte importante sau megaimportante şi să aduci aceste măsuri economice în acelaşi ritm ca şi viteză de schimbare. Deci, dacă se doreşte, se face”, a mai spus senatorul PSD.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: PROGRAMUL de guvernare al PSD-ALDE, modificat. Tăriceanu anunţă creşterea salariului minim şi introducerea impozitului pe venitul global/ DOCUMENT
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe