- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Eugen Tomac, la Mediafax.ro: Avocatul Poporului răspunde unor comenzi politice evidente. Doamna Weber este sluga PSD
- Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a fost invitatul jurnalistei Tatiana Kristal, la interviurile Mediafax.ro realizate în campania pentru alegerile parlamentare.
- PMP, a treia forţă politică rezultată după alegerile locale din septembrie - ca număr de aleşi locali - după PSD şi PNL, vrea să ajungă la guvernare după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
- Eugen Tomac a propus o ţintă de 10% din voturi, un scor ambiţios pentru un partid mic.
- Una dintre reformele propuse de Tomac este alegerea Avocatului Poporului direct prin vot, aşa cum este ales preşedintele României.
Eugen Tomac a atacat-o pe Renate Weber, Avocatul Poporului, acuzând-o că este sluga PSD, iar instituţia trebuie depolitizată, chiar dacă actualul şef al instituţiei nu a fost membru PSD ci ALDE, şi a fost consilieră a lui Traian Băsescu.
Tomac a declarat, pentru Mediafax.ro, că PMP condiţionează participarea la Guvernare - alături de partidele de dreapta - de câteva proiecte, printre care şi alegerea directă a şefului instituţiei Avocatului Poporului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Un proiect în care credem este Instituţia Avocatului Poporului. S-a dovedit că joacă un rol cheie în ierarhia statului şi noi vom propune să nu mai depindă de un partid politic şi să fie ales direct de cetăţeni. Cum se alege preşedintele. Pentru a avea independenţa necesară şi pentru a-şi exercită mandatul în interesul poporului”, a afirmat Tomac.
Nemulţumirile lui Tomac provin din timpul pandemiei, când Renate Weber a atacat la CCR hotărârile Guvernului şi s-au anulat primele amenzi.
„Răspunde unor comenzi politice evidente. Doamna Weber e slugă a PSD. Mulţi au fost prin curtea preşedintrelui Băsescu, asta nu înseamnă că oamenii nu se schimbă de dragul funcţiilor şi nu mai renunţă la valori. Profilul actualului Avocat al Poporului este din această zona, de om care îşi calcă în picioare propriile valori pentru comenzi politice.
Când aveam nevoie de consens pentru combaterea COVID, d-na Weber ataca toate hotărârile statului prin care se introduceau restricţiile, care erau introduse în UK, SUA, UE. Nu putem avea de dragul unor conjuncturi politice....
Cred că Avocatul Poporului trebuie să renunţe la jocurile politice pentru că filtrul între Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte ordonanţele este Avocatul Poporului, şi dacă este obedient faţă de majoritatea parlamentară sau Guvern nu îşi va exercită funcţia în interesul poporului.
Aşa era şi Ciorbea, care nu voia să conteste o ordonanţă prin care se restrângeau drepturi esenţiale ale justiţie. Trebuie să eliberăm această instituţie de influenţă politică directă. Vrem să modificăm Constituţia în aşa fel încât cetăţenii să decidă cine e Avocatul Poporului”, a afirmat Tomac.
PMP vrea reducerea vârstei de vot la 16 ani: Tinerii trebuie să fie mult mai implicaţi
PMP cere modificarea Constituţiei, printre aceastea numărându-se şi reducerea vârstei de vot. Liderul formaţiunii, Eugen Tomac, invocă într-un interviu acordat MEDIAFAX evoluţia tehnologică şi educaţia: „Cred că tinerii trebuie să fie mult mai implicaţi”.
„Sunt mai multe teme. Eu cred că trinerii de la 16 ani ar trebui sa poată vota. Cred că tinerii trebuie să fie mult mai implicaţi şi cred că la ora actuala, ţinând cont de evoluţia tehnologică şi educaţie, tinerii de la 16 ani să poată să voteze”, spune Eugen Tomac.
El mai afirmă că, „în mod obligatoriu”, trebuie aplicat rezultatul referendumului cu privire la reducerea numărului de parlamentari la 300.
„Din punctul nostru de vedere va trebui să discutăm un proiect referitor la instituţia Avocatul Poporului. S-a dovedit că joacă un rol cheie în ierarhia statului şi noi propunem să nu mai depindă de un partid politic şi să fie ales direct de cetăţeni. Cum se alege preşedintele, pentru a avea independenţa necesară şi pentru a-şi exercita mandatul în interesul poporului”, menţionează europarlamentarul PMP.
Principalele idei exprimate de liderul PMP:
- Ne bucurăm că la alegerile locale suntem pe locul 3, avem propriul electorat, suntem partid de dreapta, uşor mai conservator decât celelalte partide de dreapta şi, din acest punct de vedere, credem că programul nostru e mai cel mai bun, si vom discuta cu partidele care vor fi dispuse sa accepte un număr de parlamentari la 300, revenirea la alegerea primarului in 2 tururi, eliminarea pensiilor speciale.
- (Ati primit invitatia de a discuta cu PNL?) Noi susţinem şi la aceasta ora actualul cabinet în Parlament, guvernul e al PNL dar pentru a o înlătura de Dancila a fost nevoie de un consens şi când a existat aceasta oportunitate de a schimba stânga de la putere am pus umărul si oricând putem discuta cu partidele care sunt contra PSD.
- Noi credem ca PSD e cel care a ţinut Romania pe loc şi trebuie să profitam de aceasta ocazie de după alegeri, să creăm o majoritate confortabilă în Parlament, pentru că criza sanitară ne-a adus criza economică, si trebuie să ne concentram pe tot ce tine de opţiunea de a da ţării un guvern stabil, capabil sa salveze locuri de muncă, să atragă bani europeni.
- Până atunci suntem în competitie cu PNL USR şi adversari ai PSD. Dacă PNL va dori să eliminam pensiile speciale, să eliminăm din parlamentari până rămân 300. PMP va dori să fie la masa discuţiilor. Daca nu, nu vom susţine o formulă guvernamentală fără aceste condiţii fundamentale. Mai sunt si alte teme.
- (Ce spuneţi se regăseşte şi în programul electoral al USR. Mai discutaţi cu ei?) În politică supărarea nu ajută dacă o ţii nelimitat. Evident anumite lucruri nu se uită uşor, dar singurul partid care în Parlament a trecut legea pentru alegeri la primărie în două tururi este Partidul Mişcarea Populară.
- Singurul partid care a trecut prin Parlament legea cu pensiile speciale pentru politicieni, lege adoptată de Senat aflată pe ordinea de zi a camerei, e PMP. E singurul partid care a depus proiect de lege pt reducerea numărului de parlamentarilor la 300 e PMP. Politică se face prin compromis şi vom discuta cu cei care suţine obiectivele noastre. Cred că e important să îi convingem pe români că există subiecte peste care nu trecem cu vederea.
- (PMP propune o reforma instituţională. Să îmi explicaţi ce înseamnă şi daca în această reforma) Din punctul nostru de vedere va trebui să discutăm modificarea Constitutiei, un proiect în care credem este Instituţia Avocatului Poporului. S-a dovedit că joacă un rol cheie în ierarhia statului şi noi propune să nu mai depindă de un partid politic şi să fie ales direct de cetăţeni. Cum se alege preşedintele. Pentru a avea independenţa necesară şi pt a şi exercită mandatul în interesul poporului.
- (Ce nu va place în activitatea actualului Avocat al Poporului?) Răspunde unor comenzi politice evidente. Doamna Weber e slugă a PSD. Mulţi au fost prin curtea presedintrelui Băsescu, asta nu înseamnă că oamenii nu se schimbă de dragul funcţiilor şi nu mai renunţă la valori. Profilul actualulu AP este din această zona, de om care îşi calcă în picioare propriile valori pt comenzi politice.
- Când aveam nevoie de consens pentru combaterea COVID, dna Weber ataca toate hotărârile statului prin care se introduceau restricţiile, care erau introduse în UK, SUA, UE. Nu putem avea de dragul unor conjuncturi politice.... Cred că Avocatul Poporului trebuie să renunţe la jocurile politice pentru că filtrul între Guvern şi Parlament în ceea ce priveşte ordonanţele este Avocatul poporului, şi dacă este obedient faţă de majoritatea parlamentară şi guvern nu îşi va exercită funcţia în interesul poporului. Aşa era şi Ciorbea, care nu voia să conteste o ordonanţă prin care se restrângeau drepturi esenţiale ale justiţie. Trebuie să eliberăm această instituţie de influenţă politică directă. Vrem să modificăm Constituţia în aşa fel încât cetăţenii să decidă cine e Avocatul Poporului.
- (Reforma constituţională înseamnă doar alegerea AP prin vot direct sau şi altceva?) Sunt mai multe teme. Eu cred că tinerii de la 16 ani ar trebui să poată vota. Cred că tinerii trebuie să fie mult mai implicaţi şi cred că la ora actuală, ţinând cont de evoluţia tehnologică şi educaţie, tinerii de la 16 ani sa poată să voteze.
- (Rep: Ce înseamnă aceste două ministere, inovaţie digitalizare şi relaţia cu Republica Moldova? Acolo (Republica Moldova-n.r) ştiu că e condus de o persoană apropiată PMP, Oana Guţu) E chiar propusă de noi. Acest departament al Relaţiei cu România a Moldovei e creat la iniţiativa noastră. Relaţia noastră cu Moldova e unică şi specială şi cred cu tărie că şi după rezultatul de la alegerile presidentiale, când Maia Sandu l-a învins pe Igor Dodon, opţiunea fiind că Repulbica Moldova să abandoneze trecutul, să se dezică de acest spirit sovietic alimentat de de Federatia rusă. Un asemenea instrument, un minister pentru relaţia cu Rep. moldova ne ar ajută foarte mult.
- PMP a promovat în Parlament autostrada Unirii, Iaşi-Mureş. Această autostrada se va face cu fonduri UE. De ce nu am putea face cele două guverne un proiect comun, să cerem că autostrada unirii să meargă de la Iaşi până la Chişinău, să conectam Moldova la UE. Pe toate palierele ne putem dezvoltă.
Dacă celelalte partide au promis măsuri economice care să se regăsească în banii românilor, în pensii şi salarii, PMP tinteşte în programul de guvernare în două domenii pe care să le corijeze: Inovare şi Digitalizare şi relaţia cu R. Moldova.
PMP insistă pe necesitatea de a avea două ministere noi în Guvernul României, unul pentru Inovare, Digitalizare şi Inteligenţă artificială, „pentru că e important să ţinem pasul cu noile tehnologii”, iar celălalt pentru relaţia cu Republica Moldova.
În plus, Eugen Tomac a propus o „lege anti-clan” care să vizeze distrugerea reţelelor de tip mafiot, oriunde s-ar afla ele. Cristian Diaconescu, colegul său de partid, a vorbit la Mediafax.ro despre desfiinţarea clanurilor din sistemul sanitar.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20