Prima pagină » Politic » Duşa: Dacă Băsescu doreşte să fie profesor de Drept comunitar, să o facă la seminarii

Duşa: Dacă Băsescu doreşte să fie profesor de Drept comunitar, să o facă la seminarii

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat miercuri că, dacă preşedintele Traian Băsescu "doreşte să fie profesor de Drept comunitar, să o facă la seminarii" şi că şeful statului trebuie să ţină cont de documentul adoptat de Parlament privind reprezentarea la Bruxelles.
Duşa: Dacă Băsescu doreşte să fie profesor de Drept comunitar, să o facă la seminarii

„Domnul preşedinte trebuie să ţină cont de această declaraţie care exprimă voinţa poporului român. Şi dânsul, dacă doreşte să fie profesor de Drept comunitar, să o facă la seminarii, nu în relaţia cu instituţiile statului„, a precizat Duşa.

El a mai spus că şeful statului „citeşte din Constituţie numai ce-i convine”.

Întrebat ce va face USL în cazul în care Traian Băsescu nu va respecta declaraţia adoptată de Parlament prin care premierul Victor Ponta a fost mandatat să meargă la reuniunea Consiliului European din 28 iunie, Mircea Duşa a spus că această situaţie va fi analizată la USL.

Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va respecta „orice act juridic al Parlamentului României care se dovedeşte a fi constituţional”, precizând că „declaraţia nu poate fi opozabilă preşedintelui” şi că Victor Ponta are nevoie de o hotărâre sau de o lege.

„Voi respecta orice act juridic al Parlamentului României care se dovedeşte a fi funcţional”, a precizat Traian Băsescu.

El a argumentat că în Constituţia României nu este prevăzut, la articolul 67, că declaraţia este inclusă printre actele juridice pe care le poate adopta Parlamentul, acestea fiind numai legi, hotărâri şi moţiuni.

„Dacă domnul Ponta doreşte să preia atribuţiile de reprezentare ale preşedintelui (…) îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre a Parlamentului, care poate fi o lege”, a spus preşedintele.

El a arătat că majoritatea parlamentară, precum şi premierul Victor Ponta, au cunoscut că o declaraţie a Parlamentului nu reprezintă un act juridic, însă au dorit să genereze „o dispută politică”.