- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurobarometru: Românii au cea mai bună părere despre UE
Românii au cea mai bună părere despre UE şi cred într-o foarte mare măsură că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la UE, potrivit sondajului Eurobarometru standard, ale cărui date au fost publicate, joi, de CE.
Eurobarometru: Românii au cea mai bună părere despre UE (Imagine: Mediafax Foto)
Românii au cea mai bună părere despre UE, 63 la sută dintre aceştia împărtăşind opinii pozitive despre Uniune, spre deosebire de britanici, unde doar 26 la sută din populaţie are o impresie pozitivă despre UE. La nivel comunitar, 45 la sută dintre cetăţeni au o impresie bună despre Uniune. Totuşi, cifrele UE indică o scădere cu patru procente comparativ cu primăvara lui 2008.
Românii cred de asemenea că apartenenţa ţării lor la UE este un lucru bun. Ei ocupă locul patru între cetăţenii UE care apreciază în mod pozitiv apartenenţa la UE (66 %), după Olanda, Luxemburg şi Irlanda. La nivelul UE, media celor care împărtăşesc această opinie este de 53 %.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
De altfel, potrivit studiului, 69 % dintre români consideră că ţara lor a beneficiat de apartenenţa la Uniune, în timp ce la nivelul UE această opinie este împărtăşită de 56 la sută dintre cetăţeni.
De asemenea, potrivit Eurobarometrului standard, românii au o opinie foarte bună despre instituţiile europene. Astfel, 55 la sută dintre români spun că au încredere în Comisia Europeană, în timp ce la nivelul UE media este de 47 de procente. Potrivit statisticilor, încrederea românilor în Comisie a crescut cu cinci procente comparativ cu primăvara lui 2008. Totuşi, cea mai mare încredere în CE o au belgienii (64 la sută), iar cei mai neîncrezători în Executivul european sunt britanicii (27 la sută).
Românii sunt de asemenea foarte încrezători în PE - 63 %, faţă de 51 % la nivelul UE şi 27 % în Marea Britanie.
În schimb, întrebaţi dacă au încredere în Banca Centrală Europeană, românii au dat cele mai multe răspunsuri "nu ştiu" (43 la sută), în timp ce 45 la sută dintre conaţionalii noştri s-au declarat încrezători în BCE.
Întrebaţi în legătură cu situaţia financiară a gospodăriei lor, 44 la sută dintre români au spus că aceasta este bună, spre deosebire de 64 la sută la nivel UE, 92 la sută în Olanda şi 25 la sută în Ungaria. Întrebaţi care este situaţia lor la locul de muncă, 40 la sută dintre români au spus că este una bună, spre deosebire de media la nivelul UE, care este de 56 de procente.
De asemenea, întrebaţi dacă apreciază că majorarea preţurilor este cea mai mare problemă a ţării lor, 48 la sută dintre români au dat un răspuns pozitiv, în timp ce la nivelul UE media răspunsurilor afirmative este de 37 de procente.
Sentimentul negativ în legătură cu situaţia economică predomină în rândul cetăţenilor Uniunii. O excepţie o constituie România, Bulgaria şi Polonia unde, în ceea ce priveşte situaţia economică a UE, aşteptările optimiste le depăşesc pe cele negative cu 10, 6 şi respectiv 4 procente.
Aşteptările sunt de asemenea foarte mari în ceea ce priveşte evoluţiile în plan personal în Franţa, Finlanda, Olanda şi România.
De asemenea, întrebaţi în legătură cu direcţia în care se îndreaptă lucrurile la nivelul UE, şapte dintre cele mai noi state membre se află în topul ţărilor ale căror cetăţeni au o opinie pozitivă. În România şi Bulgaria cei mai mulţi cetăţeni sunt optimişti în această privinţă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul