Eurodeputat: La iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac arată că, potrivit unei informaţii oficiale, unul dintre scenariile pe care Comisia Europeană le ia în calcul este că, la iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană.

Urmărește
1881 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat: La iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană

Eurodeputat: La iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană

„Comisia Europeană: la iarnă, Rusia va opri gazele către Uniunea Europeană. Acesta este unul dintre scenariile pe care Comisia Europeană le ia foarte serios în calcul. Prin urmare, a luat câteva măsuri concrete pentru a face faţă sezonului rece 2022-2023, în cazul în care Moscova va sista complet livrările de gaze. Gazprom a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre UE, utilizând energia ca instrument de şantaj”, scrie pe Facebook Eugen Tomac, lider al PMP.

Europarlamentarul PMP precizează că a primit această informaţie pe cale oficială, din partea Comisiei Europene, în baza unei solicitări.

„Comisia Europeană îndeamnă statele membre să mărească zilnic şi constant stocurile de gaze pentru a asigura astfel aprovizionarea cu energie a cetăţenilor europeni”, încheie Tomac.

Potrivit răspunsului primit de la Comisia Europeană, „decizia unilaterală a Gazprom de a înceta livrarea parţială sau totală de gaze către 12 de state membre reprezintă ultima încercare a Rusiei de a utiliza energia ca instrument de şantaj”.

„Comisia şi statele membre se pregătesc timp de mai multe luni pentru perturbările din Rusia şi pentru consolidarea rezilienţei sistemului energetic al UE. Comisia efectuase deja o analiză a pregătirii pentru riscuri în iarna 2021-2022. În prezent, Comisia a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara şi iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal. În prezent, nivelurile de stocare a gazelor depăşesc 55 %, gazul fiind injectat zilnic într-un ritm constant. Depozitele de gaze joacă un rol esenţial în asigurarea securităţii aprovizionării, în special pentru a acoperi diferenţele sezoniere în ceea ce priveşte cererea. Cu toate acestea, în 2021, Comisia a constatat că depozitele erau insuficient ocupate, în comparaţie cu anii precedenţi. În contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, este din ce în ce mai important ca depozitele să fie completate la un nivel ridicat pentru iarna 2022-2023, pentru a fi pregătite pentru toate situaţiile”, se menţionează în răspunsul Comisiei Europene.

Comisia a prezentat o propunere privind o obligaţie de stocare de 80 % pentru 2022 şi de 90 % pentru anii următori”.

„Comisia salută faptul că colegiuitorii au ajuns la un acord politic cu privire la propunere la 19 mai 2022. În plus, Comisia a adoptat, la 8 martie 2022, comunicarea sa REPowerEU, care stabileşte un plan de diversificare faţă de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030. Aceasta a fost urmată de publicarea, la 18 mai 2022, a planului detaliat REPowerEU, care prezintă măsuri privind, printre altele, economiile de energie şi eficienţa energetică, asigurarea unor surse alternative de aprovizionare şi accelerarea tranziţiei către o energie curată”, se menţionează în răspunsul Comisiei Europene.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici