Eurodeputat portughez: La noi sunt inacceptabile modificări ce ar submina anchete privind premierul

Europarlamentarul portughez Ana Gomes (S&D) a spus, joi, în Comisia LIBE a PE, că fostul lider al partidului său şi premier, totodată, se află în închisoare, fiind suspectat de corupţie, dar în Portugalia ar fi inacceptabile modificări care să submineze rolul celor care investighează astfel de fapte.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat portughez: La noi sunt inacceptabile modificări ce ar submina anchete privind premierul

Eurodeputat portughez: La noi sunt inacceptabile modificări ce ar submina anchete privind premierul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ştiu exact cazul din România, dar sunt deranjată de faptul că sunt investigaţii în curs de desfăşurare şi, în acelaşi timp, tentative de modificare a procedurilor, a legilor într-un mod care ar putea afecta aceste investigaţii şi ar putea submina rolul justiţiei", a declarat, joi, europarlamentarul portughez Ana Gomes, referindu-se la cazul premierului Victor Ponta.

Ea a spus, în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE a Parlamentului European privind situaţia din România, că în Portugalia fostul lider al partidului său, totodată fost premier, este în închisoare pentru fapte de corupţie.

"Vin dintr-o ţară (Portugalia - n.r.) unde fostul lider al partidului meu şi fost premier este în închisoare, fiind suspectat de corupţie. Iar poziţia adoptată de partidul meu a fost următoarea: «justiţia să-şi facă treaba». În Portugalia ar fi de neacceptat să aibă loc modificări care să submineze rolul sistemului judiciar care investighează aceste fapte. Pur şi simplu nu ar fi acceptabil. Şi, dacă nu e acceptabil în ţara mea, ar trebui să nu fie acceptabil în nicio altă ţară a UE", a precizat Ana Gomes, membră a Grupului socialiştilor din Parlamentul European.

Pe de altă parte, colega sa de grup, Birgit Sippel din Germania a spus, referitor la situaţia care a generat această dezbatere, că ridicarea imunităţii unui parlamentar este o chestiune care ţine de legislativele naţionale.

La rândul său, europarlamentarul german PPE Monika Hohlmeier a atras atenţia că autorităţile de la Bruxelles ar trebui să îşi amintească de cazul Ungaria, atunci când se discută despre ceea ce se întâmplă în România.

"Se pare că prin neridicarea imunităţii, independenţa justiţiei şi posibilitatea oamenilor din sistemul judiciar de a-şi face treaba este diminuată. Dacă este aşa, ce posibilităţi are CE de a face ceva? Este posibilă împiedicarea acestor lucruri?", a întrebat Hohlmeier.

Totodată, ea s-a arătat interesată şi de impactul posibilelor modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală asupra încălcării Criteriilor politice de la Copenhaga.

Fostul premier portughez Jose Socrates , în vârstă de 47 de ani, se află în arest provizoriu din noiembrie 2014, din cauza unor suspiciuni de corupţie şi fraudă fiscală. În 9 iunie, procurorii au cerut ca fostul premier să fie plasat în arest la domiciliu sub supraveghere electronică, însă acesta a refuzat.

"Acest tipuri de semieliberări nu au alt scop decât acela de a masca o eroare iniţială şi eşecurile ulterioare - după şase luni de arest preventiv nu există fapte, dovezi, acuzaţii", spunea Socrates.

El mai susţinea că arestul la domiciliu ar putea fi şi o încercare a anchetatorilor de a obţine mărturii din partea sa.

De asemenea, el a făcut publică o scrisoare în care îşi clamează nevinovăţia şi anunţă că refuză să iasă din închisoare, pentru a denunţa "erorile repetate" ale instituţiilor judiciare în dosarul său.

În condiţiile refuzului său de a fi mutat în arest la domiciliu, procurorii au stabilit că "ar fi prematur transferul, în lipsa consimţământului suspectului". Judecătorul de instrucţie a decis astfel menţinerea lui Jose Socrates în arest preventiv.

Jose Socrates, premier al Portugaliei în perioada 2005-2011, a demisionat în mijlocul celui de-al doilea mandat, după ce a fost constrâns să solicite un plan de salvare internaţional care să permită economiei portugheze să depăşească criza datoriilor în schimbul unor măsuri dure de austeritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici