Eurodeputat PSD anunţă că va lansa o scrisoare deschisă cancelarului austriac Sebastian Kurz

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoană a anunţat că va lansa o scrisoare deschisă cancelarului austriac Sebastian Kurz, după ce Comisia Europeană a înştiinţat Austria că declanşează procedura care poate duce la sancţionarea Austriei din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor.

Urmărește
737 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PSD anunţă că va lansa o scrisoare deschisă cancelarului austriac Sebastian Kurz

Eurodeputat PSD anunţă că va lansa o scrisoare deschisă cancelarului austriac Sebastian Kurz

„În urmă cu 10 zile am atras atenţia autorităţilor austriece, în plenul Parlamentului European, că încalcă, prin decizia de a indexa nivelul alocaţiilor pentru copiii imigranţilor care lucrează în Austria, principii fundamentale ale Uniunii Europene. Am solicitat imperativ cu acel prilej Comisiei Europene să ia măsurile care se impun. Astăzi (joi - n.r.) Austria a fost pusă în întârziere în ceea ce priveşte decizia de indexare a alocaţiilor, urmând să remedieze situaţia în termen de două luni. Dacă nu face asta, urmează declanşarea propriu-zisă a procedurii de infringement. Constat cu satisfacţie că vocile europarlamentarilor sunt auzite de comisarii europeni şi de Comisia Europeană. Este şi normal să fie aşa, într-o Uniune Europeană pe care toţi ne-o dorim egală, echitabilă cu toţi cetăţenii şi prosperă”, a declarat Gabriela Zoană, printr-un comunicat de presă al PSD, remis joi MEDIAFAX.

Aceasta spune că a luat act cu îngrijorare de hotărârea Parlamentului austriac cu privire la aşa-numita indexare care diminuează nivelul alocaţiile pentru 130 de copii ai cetăţenilor UE.

„Am luat act cu îngrijorare de intrarea în vigoare a deciziei Parlamentului Austriei în legătură cu aşa numita ”indexare” a alocaţiilor plătite de statul austriac către cetăţenii Uniunii Europene care lucrează în Austria, dar ai căror copii locuiesc în alte state. Această ”indexare” reprezintă, aşa cum bine ştiţi, o diminuare a nivelului acestor alocaţii pentru peste 130 de copii ai cetăţenilor Uniunii Europene, cetăţeni care lucrează în Austria şi care, prin munca lor, aduc un plus economiei statului austriac”, a completat Zoană.

Europarlamentarul PSD prezintă şi motivele pentru care decizia Austriei încalcă normele UE.

„Două motive pentru care decizia pe care statul austriac a luat-o încalcă atât normele europene în vigoare, cât şi principiile egalităţii şi nediscriminării în interiorul Uniunii Europene:

1) Articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene care stipulează faptul că se interzice discriminarea de orice fel, bazată pe orice fel de motive.
În acest context, Parlamentul Austriei a încălcat, cu bună ştiinţă, prevederile acestui articol, transformând copiii cetăţenilor Uniunii Europene în copii de ranguri diferite. Este inacceptabil într-o Uniune Europeană aşa cum cu toţii ne-o dorim.

2) Cetăţenii din alte ţări europene care lucrează pe teritoriul Austriei plătesc aceleaşi taxe ca şi muncitorii austrieci”, mai spune Gabriela Zoană.

Ea se întreabă ce va face Comisia Europeană pentru ca Austria să respecte dreptul la liberă circulaţie şi tratamentul egal pentru toţi europenii, precizând că va lansa, vineri, o scrisoare deschisă cancelarului austriac Sebastian Kurz.

„În aceste condiţii, de ce ar primi din partea statului austriac, în total, pentru alocaţiile copiilor, cu circa 100 milioane Euro mai puţin decât cei austrieci? Nu este aceasta o încălcare a principiilor dreptului muncii? Nu este aceasta o încălcare a drepturilor cetăţenilor europeni? Ce are în vedere Comisia pentru ca Austria să respecte libertăţile fundamentale de liberă circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate, dar şi asigurarea unui tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni care lucrează în această ţară?

Ca să mă asigur că drepturile copiilor români ai căror părinţi lucrează şi plătesc taxe în Austria sunt respectate, după declaraţia politică susţinută în plenară, am interpelat Comisia Europeană cerându-i sancţiuni pentru legea austriacă care încalcă normele europene. Redau conţinutul interpelării Comisiei: În Austria a intrat în vigoare, la 1 ianuarie 2019, legea privind ajustarea nivelului alocaţiilor pentru copiii nerezidenţi ai cetăţenilor europeni care lucrează în Austria în funcţie de costul mediu al vieţii din ţara de rezidenţă a copilului.

O asemenea decizie contravine principiilor pe care se bazează Uniunea Europeană şi crează o discriminare clară în ceea ce priveşte cetăţenii altor state membre, inclusiv români, care plătesc aceleaşi taxe în Austria ca şi cetăţenii acestui stat şi, ca atare, trebuie să se bucure de un tratament egal cu aceştia din perspectiva drepturilor corelative.

Va aplica Comisia Europeană sancţiuni împotriva Austriei, a luat act Comisia de caracterul neechitabil şi contrar valorilor UE al acestei legi austriece? Ce are în vedere Comisia pentru ca Austria să respecte libertăţile fundamentale de liberă circulaţie în cadrul Uniunii Europene şi accesul egal al lucrătorilor europeni la beneficiile sociale corelative muncii prestate, dar şi asigurarea unui tratament corect, echitabil şi nediscriminatoriu pentru toţi cetăţenii europeni care lucrează în această ţară? Sper că Austria va reveni asupra legislaţiei ce se află în contradicţie cu normele europene. Mâine (vineri - n.r.) voi lansa o scrisoare deschisă către cancelarul austriac Sebastian Kurz”, conchide Zoană.

Reacţia social-democratului vine după ce Comisia Europeană a înştiinţat, joi, Austria că a declanşat procedura care poate conduce la sancţionare din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari.

Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie 2018 un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această măsură înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici