„Putin este criminal de război. Când şi cine îl va judeca? Am fost primul politician care a spus în plenul Parlamentului European, în repetate rânduri, că Putin este un criminal. Am susţinut anul trecut, tot în plenul Parlamentului European, că Rusia nu mai are niciun fel de credibilitate pentru a fi membru permanent în Consiliul de Securitate ONU. Astăzi, doar patru dictaturi din lume o mai susţin în cadrul ONU. Acum, când liderii din întreaga lume îl acuză pe Putin că este criminal de război, apare întrebarea: cine îl va judeca şi când? Devine tot mai clar că în statul vecin nouă, se produc crime împotriva umanităţii”, scrie pe Facebook Eugen Tomac.
Europarlamentarul afirmă că „oameni nevinovaţi sunt omorâţi, oraşe întregi sunt distruse, iar milioane de cetăţeni au devenit refugiaţi în toată Europa, căutând să se salveze din calea unei agresiuni nejustificate”.
„Cetăţenii din Ucraina sau chiar cei din Rusia, precum Navalinîi sau jurnalista Marina Ovsiannikova, nu mai pot apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei şi prin urmare, nu mai poate fi trasă la răspundere în faţa acestui organism ce a fost creat în parte, pentru apărarea drepturilor omului. Mai mult decât atât, Rusia a denunţat şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În acest context, când Curtea Internaţională de Justiţie, ale cărei decizii sunt incontestabile, a ordonat ca Rusia să suspende operaţiunile militare în Ucraina, acest lucru nu s-a întâmplat. Acum rămâne de văzut care va fi decizia pe fond a Curţii, ţinând cont de evoluţia dramatică a acestui război. Totuşi, având în vedere că Rusia se izolează tot mai mult şi nu dă semne deloc că ar fi dispusă să înceteze acest război, se pune întrebarea cum, când şi cine îl va trage la răspundere pe Putin pentru crimele sale de război?”, adaugă eurodeputatul.
Comunitatea internaţională, continuă Tomac, are obligaţia acum, în ritm rapid, să întărească mecanismele de urmărire penală internaţională, astfel încât „niciun dictator, fie el şi sef de stat cu statut de membru permanent al ONU, să nu poată scăpa de înfăţişare în faţa unui Tribunal Penal Internaţional”.
„Putin trebuie judecat şi Rusia trebuie eliberată din ghearele unui tiran până nu va fi prea târziu. Doar frica de înfăţişare în faţa unui asemenea Tribunal l-ar mai poate opri din acest război. Chiar dacă Putin nu va recunoaşte o asemenea decizie, aceasta ar putea produce efectele necesare pentru ca generalii care astăzi îi execută orbeşte ordinele, să decidă singuri că este mai avantajos sa-l trimită pe Putin în faţa justiţiei decât să facă parte dintr-un asemenea lot colectiv de judecată”, conchide Eugen Tomac.