- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eurodeputaţi români salută votul pozitiv dat de PE în privinţa aderării la Schengen
Mai mulţi eurodeputaţi români au transmis, miercuri, mesaje de salut după adoptarea cu largă majoritate, în plenul reunit, la Strasbourg, a avizului Parlamentului European (PE) în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Astfel, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat adoptarea cu largă majoritate, în plenul reunit, la Strasbourg, a avizului Parlamentului European (PE) în favoarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, el calificând acest vot drept un semnal politic puternic.
"Salut majoritatea de peste 80 la sută cu care PE a votat pentru adoptarea Raportului cu privire la îndeplinirea aquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria. Acest vot reprezintă un semnal politic puternic. Opinia PE este că România şi Bulgaria sunt pregătite pentru a adera la spaţiul Schengen. Conform poziţiei UDMR, România şi Bulgaria trebuie să primească o perspectivă concretă, în 2011, de accedere la spaţiul de liberă circulaţie" a apreciat Winkler în explicaţia sa de vot transmisă PE.
"Situaţia creată în jurul accederii României şi Bulgariei la spaţiul Schengen denotă slăbirea solidarităţii în interiorul UE. Faptul că există state membre care sunt gata să renunţe la una dintre libertăţile care stau la baza construcţiei europene, libertatea de circulaţie, este un semnal de alarmă şi în acelaşi timp este un răspuns greşit la tensiunile generate de criza economică şi la consecinţele de ordin social ale acesteia", a mai arătat eurodeputatul UDMR.
Iuliu Winkler aprecizat că UDMR crede că avem nevoie de o Europă puternică care se poate materializa prin mai multă solidaritate şi prin respingerea fermă a protecţionismului intern şi a populismului.
"Prin votul de astăzi rămânem fideli principiilor şi promisiunilor noastre faţă de Bulgaria şi România, potrivit cărora, dacă au îndeplinit criteriile pentru a fi parte din spaţiul Schengen, noi nu ar trebui să inventăm noi obstacole în calea aderării lor", a declarat, la rândul său, Renate Weber, coordonator ALDE în Comisia LIBE, după aprobarea raportului Coelho.
"Bulgaria şi România au făcut eforturi considerabile pentru a îndeplini aquis-ul Schengen. Acum, depinde de Consiliu să dea undă verde sau să explice Parlamentului , şi mai ales cetăţenilor români şi bulgari, ce justifică aplicarea în continuare a unui stat de clasa a doua", a mai spus ea.
La rândul său, Rovana Plumb, europarlamentar PSD, a salutat votul pozitiv acordat de plenul Parlamentului European pentru admiterea României în Schengen şi le-a mulţumit socialiştilor europeni pentru sprijinul acordat ţării noastre în această chestiune.
Totodată, ea şi-a exprimat speranţa că şi Consiliul va lua o decizie favorabilă României, cât mai curând posibil. Eurodeputata a avertizat însă autorităţile române că trebuie să-şi continue eforturile şi să-şi intensifice dialogul cu statele europene, pentru a reuşi îndeplinirea acestui obiectiv.
Şi eurodeputatul PDL Cristian Preda a scris, pe blogul său, că aprobarea de către Parlamentul European, cu 82 la sută a raportului Coelho referitor la intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, reprezintă un semnal politic foarte puternic adresat statelor membre.
"Din fericire, a fost anulată astfel manevra pe care au încercat-o acum câteva luni pesediştii - aceea de a folosi o eventuală opoziţie a unor deputaţi faţă de intrarea României în Schengen împotriva Guvernului de la Bucureşti. Pe scurt, votul de azi e o victorie a Românei şi un eşec al lui Victor Ponta", mai scrie Preda.
De asemenea, eurodeputatul Adrian Severin a depus o declaraţie scrisă pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în care afirmă că dezbaterea privind aderarea celor două state la Schengen a provocat reacţii dure motivate de pseudo-argumente şi standarde duble, în contextul crizei democratice şi de solidaritate cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană.
"Întrebarea esenţială este aceea dacă toţi cetăţenii Uniunii Europene, indiferent de originea lor naţională, trebuie să fie trataţi în mod egal şi să beneficieze în aceeaşi măsură de drepturile fundamentale ale UE", a subliniat deputatul european.
Europarlamentarul a adăugat că "este pur şi simplu ridicol să se vorbească despre o lipsă de pregătire la graniţele noastre estice atunci când vedem gradul ridicat de permeabilitate a frontierelor noastre sudice. Este revoltătoare promovarea unor agende politice naţionale pe seama aspiraţiilor cetăţenilor UE de origine română şi bulgară".
Severin a accentuat, în finalul declaraţiei scrise, necesitatea extinderii imediate a Spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria, motivând că problemele ridicate de apărarea graniţelor, de îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a politicii de migraţie pot fi soluţionate "nu prin mai puţină, ci prin mai multă Europă".
Raportul europarlamentarului Carlos Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost adoptat, miercuri, de plenul Parlamentului European, cu 487 voturi "pentru", 77 de voturi "împotrivă" şi 29 de abţineri.
Verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor Schengen de către noii membri (control de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor) este o precondiţie pentru ca, în urma consultării PE, Consiliul de Miniştri să decidă eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.
Dezbaterea raportului întocmit de europarlamentarul PPE, Carlos Coelho, a avut loc marţi seară în plenul PE, reunit la Strasbourg, iar votul pozitiv a fost anticipat de preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele PE Stavros Lambrinidis, care la finalul discuţiilor a adresat anticipat "calde felicitări" României şi Bulgariei pentru reunşită. În cursul discuţiei au fost însă exprimate şi opinii contrare.
Raportul eurodeputatului portughez, votat la 2 mai în Comisia de specialitate - LIBE - a PE, este favorabil integrării celor două state. Ultimul cuvânt în privinţa aderării îl vor avea cele 25 de state membre ale Spaţiului Schengen, care trebuie să aprobe în unanimitate.
Raportul va fi dezbătut joi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, miercuri, după audierea din Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, că cel mai probabil în luna septembrie se va stabili cu exactitate data aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Ministrul a precizat că îşi păstrează atitudinea optimistă şi că este convins că România va adera la Spaţiul Schengen în 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO