Eurodeputaţii PNL scriu lui Băsescu:Proiectul reorganizării trebuie trimis Eurostat cu 2 ani înainte

Europarlamentarii PNL au adresat, joi, o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu şi premierului Boc, în care se arată că proiectul de reorganizare administrativă a României ar trebui înaintată spre analiză Eurostat cu cel puţin doi ani înainte de momentul previzionat pentru a intra în vigoare.

Urmărește
8 afișări

"Având în vedere prevederile Regulamentului numărul 1059/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind instituirea unui nomenclator comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS), precum şi Comunicarea Comisiei (2007)87 şi ştiind că o propunere privind reorganizarea administrativă a României, agreată pe plan intern, ar trebui înaintată spre analiză către Eurostat cu cel puţin doi ani înainte de momentul previzionat pentru a intra în vigoare, dorim să vă adresăm următoarele întrebări: A fost informată Comisia Europeană de către Guvernul României cu privire la intenţia de a lansa reforma administrativ-teritorială, astfel încât noile structuri administrative să fie funcţionale până în anul 2012? Dacă da, care este stadiul discuţiilor bilaterale în acest sens?", se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, în legatură cu propunerea privind reorganizarea administrativă a României, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

De asemenea, cei cinci europarlamentari PNL vor să ştie dacă a primit Comisia Europeană o informare din partea Guvernului României cu privire la rezultatele unor eventuale studii de impact şi fezabilitate, care să prezinte efectele unei eventuale reorganizări administrativ-teritoriale a ţării într-o perioadă atât de scurtă, fără o consultare publică prealabilă.

"O eventuală reformă administrativ-teritorială efectuată de autorităţile române până la finele actualei perioade de programare va avea consecinţe directe asupra capacităţii de finanţare a proiectelor contractate deja. Vă rugăm să ne precizaţi cum veţi contracara pierderile fondurilor aferente acestor contracte aprobate deja şi de Comisia Europeană şi ce soluţii aveţi în acest sens?", se menţionează în finalul scrisorii deschise, semnată de Norica Nicolai, Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să analizeze reorganizarea administrativă a ţării prin înlocuirea celor 41 judeţe cu 8 judeţe mari sau 7 judeţe şi municipiul Bucureşti, arătând că actualul sistem, menţinut din 1968, generează ineficienţă în utilizarea banilor UE şi corupţie.

Şeful statului a menţionat că organizarea administrativă a României este făcută pe baza unei legi din anul 1968, la care nu s-au modificat, în 21 de ani de parlamentarism, nici măcar articolele în care scrie "Republica Socialistă România".

El a apreciat că un nou sistem administrativ ar reduce birocraţia şi ar accelera procesul de descentralizare.

Luni dimineaţă, BPN al PDL a mandatat conducerea partidului să discute cu partenerii din coaliţie pentru elaborarea unui proiect de act normativ pentru reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, după cum a anunţat Gheorghe Flutur.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că reorganizarea administrativ-teritorială este necesară pentru ca România să nu îşi submineze şansele de a atrage bani europeni, arătând că atribuţiile care ţin de servicii deconcentrate sau consilii judeţene trebuie să fie preluate de primării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici