Europarlamentar PSD: Jumătate din statele UE se opun aderării României la spaţiul Schengen

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat, vineri, că treisprezece din cele 27 state ale Uniunii Europene se opun aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, fie din raţiuni politice interne, fie din cauza neîncrederii în capacitatea aplicării aquis-ului.

Urmărește
10 afișări

Liderul europarlamentarilor social-democraţi a afirmat că, deşi la nivelul Parlamentului European, raportul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va primi un vot favorabil, în Consiliul European se estimează că treisprezece dintre statele membre se vor opune.

"Acum nu doar Germania şi Franţa se opun aderării României la spaţiul Schengen. Din cele 26 de state membre, excluzând România, treisprezece se opun aderării, manifestându-şi îngrijorarea faţă de modul în care noi putem să ne achităm de obligaţiile care decurg din intrarea în spaţiul Schengen", a afirmat Ivan.

El a precizat că decizia politică asupra intrării României în spaţiul Schengen aparţine Consiliului European, şefii de state UE şi miniştrii de externe şi interne putând fi convinşi doar prin eforturi diplomatice.

"Acolo este nevoie de unanimitate. Din păcate nici Băsescu, nici Baconschi, nici Boc nu şi-au făcut treaba. Avem relaţii proaste şi cu Franţa, şi cu Germania, şi cu Italia, iar acum şi cu Danemarca şi este doar vina lui Băsescu şi a lui Baconschi, că nu îi ascultă nimeni", a declarat Ivan.

Europarlamentarul Ioan Enciu a menţionat că, în opinia PSD, decizia unor state UE de a se opune aderării României la spaţiul Schengen are raţiuni politice interne.

El a afirmat că guvernele de dreapta din aceste ţări folosesc problema migraţiei ilegale pentru câştiguri electorale în vederea alegerilor interne din 2012.

Potrivit lui Enciu, decizia Danermarcei de a reintroduce controalele la graniţele interne încalcă Acordul Schengen. De asemenea, europarlamentarul afirmă că şi Italia şi Franţa au încălcat legislaţia Schengen acordând permise de trecere mai multor cetăţeni din Libia şi Tunisia deşi acestea nu îndeplineau condiţiile legale pentru a fi declaraţi emigranţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici