Europarlamentar român, despre alegerea Procurorului-şef European: Există voci care cer reluarea procedurii

Eurodeputatul PSD Gabriela Zoană a afirmat că, în urma unor discuţii pe care le-a avut cu diferiţi eurodeputaţi despre votul din Comisiile LIBE şi CONT, există „voci” care solicită reluarea procedurii pentru şefia Parchetului European şi că amânarea pe termen nedefinit a nominalizării este posibilă.

Urmărește
6030 afișări
Imaginea articolului Europarlamentar român, despre alegerea Procurorului-şef European: Există voci care cer reluarea procedurii

Europarlamentar român, despre alegerea Procurorului-şef European: Există voci care cer reluarea procedurii

“Astfel, la fel ca şi în cazul referendumului pentru Brexit, abia după vot, care a fost unul extrem de strâns, atât cei care au votat, dar şi cei care au absentat de la procedura din comisii, au realizat ce s-a întâmplat de fapt. La fel ca şi la referendumul pentru Brexit, acum există voci care solicită o reluare a procedurii, avându-se în vedere atât absenţele membrilor titulari din fiecare comisie, dar şi faptul că unul dintre candidaţi nu îndeplinea condiţiile pentru a candida pentru o asemenea funcţie. Acum există mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte procedura desemnării procurorului şef european – există şi posibilitatea reluării procedurii sau amânarea pe termen nedefinit a nominalizării, mai ales că votul din Consiliu a fost unul care nu a coincis cu votul din Comisii”, a declarat Gabriela Zoană, printr-un comunciat de presă remis, marţi, MEDIAFAX.

De asemenea, aceasta spune că orice decizie care o priveşte pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post ar putea fi amânată până la instalarea noului Parlament European.

“În orice caz, prevăd că Laura Codruţa Kovesi va avea soarta Brexitului – amânarea oricărei decizii în ceea ce o priveşte, cel puţin până la instalarea noului Parlament. Nu înţelege nimeni de ce se doreşte a se face nominalizarea acum, de către actuala formulă a Parlamentului, mai ales că în luna mai urmează să aibă loc alegerile europarlamentare care vor schimba cu siguranţă şi echilibrul de forţe din Parlamentul European, dar şi opinia acestei instituţii în legătură cu prezenţa între candidaţi a unei persoane controversate cel puţin din punct de vedere al imaginii în ţara de provenienţă”, mai spune europarlamentarul PSD.

În urma unui vot secret, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi liderii de grupuri politice, va decide joi etapele următoare.

Din cauza faptului că prima opţiune pentru şefia Parchetului European a Comisiilor PE a fost Laura Codruţa Kovesi, iar în Consiliul UE candidatul francez a obţinut cele mai multe voturi, Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul pentru a ajunge la un consens în legătură cu viitorul procuror-şef european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici