- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europarlamentarii PSD au vorbit, în plenul PE, despre cazul Nicolescu
Europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a susţinut, în plenul PE, că în România sunt "încălcate flagrant principiile statului de drept de către actuala putere", ea invocând arestarea lui Constantin Nicolescu, despre care a spus că a fost anunţată înaintea începerii şedinţei de judecată.
Europarlamentarii PSD au vorbit, în plenul PE, despre cazul Nicolescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Delegaţia europarlamentară PSD a atras atenţia miercuri seară, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Bruxelles, asupra actualei situaţii politice din România", se arată într-un comunicat transmis, joi, de delegaţia PSD la PE.
Preşedintele delegaţiei europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a susţinut că în România sunt "încălcate flagrant principiile statului de drept de către actuala putere", dovadă fiind, în opinia sa, "arestarea unui membru marcant al opoziţiei - Constantin Nicolescu - arestare anunţată înaintea începerii şedinţei de judecată, fără dovezi certe, şi care arată modul nedemocratic în care acţionează actuala putere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
-
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
"Noi nu protestăm faţă de justiţie, protestăm faţă de abuzurile forţate politic. Uniunea cere respectarea democraţiei în ţări precum Tunisia si Egipt, dar aceasta trebuie respectată cu stricteţe, în primul rând, în statele membre", a spus Dăncilă, potrivit comunicatului.
La rândul ei, Corina Creţu a apreciat că Guvernul de la Bucureşti recurge la metode antidemocratice tot mai violente pentru a se menţine la putere.
"În cădere liberă din punctul de vedere al popularităţii, în urma unor măsuri de austeritate de o duritate sălbatică, cu consecinţe dramatice asupra nivelului de trai, guvernul României recurge la metode antidemocratice tot mai violente pentru a se menţine la putere. Arestarea nejustificată şi abuzivă a unui membru marcant al opoziţiei, ales prin votul cetăţenilor, reprezintă cel mai recent si mai îngrijorător exemplu din seria de ameninţări la adresa opoziţiei", a afirmat Corina Creţu.
Rovana Plumb a apreciat, la rândul ei, că "democraţia în România nu a fost niciodată sub o aşa presiune" în ultimii 20 de ani.
"V-am alertat cu privire la preşedintele Camerei Deputaţilor, care a falsificat votul la o lege foarte importantă - cea a pensiilor. Recentul caz al social-democratului Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, dovedeşte încă o dată că metodele utilizate de către Partidul Democrat-Liberal din România ameninţă brutal drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a spus ea.
Ioan Enciu a vorbit despre pericolul "unei noi forme de dictatură care poate să apară, chiar şi într-un stat membru al Uniunii, considerat democratic, şi anume România".
El a spus că, "într-un stat de drept, un om trebuie să fie considerat nevinovat până când este condamnat de judecători", iar judecarea trebuie să se facă în stare de libertate, dacă persoana nu prezintă un pericol pentru ordinea publică.
Eurodeputatul Cătălin Ivan a menţionat că aşteaptă o poziţie oficială a preşedintelui PE.
"Mi-am propus ca, periodic, să vin să-i aduc aminte domnului Buzek de evoluţiile democraţiei din România. Dumnealui a fost în Parlamentul României şi a susţinut Guvernul Boc şi pe Traian Băsescu. Vreau să-i spun domnului Buzek că, în România, Parlamentul nu are nicio putere, că, în România, toate legile sunt asumate de către guvern, că, de asemenea, Guvernul României nu are nicio putere pentru că Traian Băsescu este cel care numeşte miniştri, îi trage de urechi şi anunţă de fiecare dată când sunt luate măsuri importante. De asemenea, în România, oameni importanţi sunt mai întâi băgaţi la puşcărie pentru 30 de zile, urmând să fie judecaţi abia după aceea. I-am cerut domnului Buzek o poziţie oficială, dar am primit un răspuns printr-un comunicat de presă al PDL şi al lui Traian Băsescu. Insist şi aştept o poziţie oficială a domnului Buzek", a spus eurodeputatul PSD.
Europarlamentarul Ciprian Claudiu Tănăsescu - care s-a alăturat, la sfârşitul lunii noiembrie, Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Legislativul UE - a susţinut că prevederile constituţionale sunt deseori încălcate flagrant în România.
"Deşi teoretic are o separare a puterilor în stat, conform principiilor democratice, în mod practic un singur om - preşedintele Traian Băsescu - deţine controlul întregii puteri din România, dictând după bunul plac, abuzând de putere zi de zi, în încercarea de a demola opoziţia politică şi a strangula orice voce care se ridică pentru a oferi o alternativă viabilă la guvernarea dezastruoasă Băsescu-Boc. Ca stat membru al Uniunii Europene, soarta României nu trebuie tratată cu indiferenţă nici de instituţiile europene, nici de către reprezentanţii celorlalte state membre, care ar trebui să ia atitudine în această problemă", a spus el.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO