- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (16.07.2016, 11:54)
- Cătălina Mănoiu
Europarlamentarul Cristian Preda: Dialogul UE-Turcia, şi mai problematic. Sper ca Turcia să rămână departe de un război civil, un asemenea scenariu ar fi dezastruos şi pentru Turcia şi pentru Europa
Europarlamentarul Cristian Preda a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, privind situaţia din Turcia, că dialogul UE-Istanbul va deveni şi mai problematic, afirmând că este cel mai probabil ca amprenta religioasă a regimului Erdogan să devină şi mai puternică în urma evenimentelor recente.
Urmărește
2051 afișări
Europarlamentarul Cristian Preda: Dialogul UE-Turcia, şi mai problematic. Sper ca Turcia să rămână departe de un război civil, un asemenea scenariu ar fi dezastruos şi pentru Turcia şi pentru Europa
''Dialogul UE cu Turcia nu este uşor. Nu era uşor nici până acum, dar de acum devine şi mai problematic pentru că scenariul cel mai probabil este acela în care amprenta religioasă a regimului (Erdogan-n.r.) va fi şi mai puternică'', a declarat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul Cristian Preda.
El a afirmat că acest lucru va complica discuţia despre liberalizarea vizelor, gestiunea fluxului de migranţi, precum şi capitolele din negocierile de aderare.
''Toate aceste puncte de pe agenda bilaterală UE-Turcia sunt marcate de conflictul între principiul democratic şi laicitatea apărată de armată'', a susţinut Cristian Preda.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
El a spus că lovitura armatei din Turcia ''a fost proiectată ca o intervenţie a laicităţii pentru a salva un principiu important pentru statul turc modern''.
''Erdogan este un lider autoritar, este susţinut de o majoritate consistentă a cetăţenilor Turciei şi lovitura armatei a fost proiectată ca o intervenţie a laicităţii pentru a salva un principiu important pentru statul turc modern. Avem de fapt un conflict între legitimitatea democratică de care dispune Erdogan şi pe care o foloseşte într-un sens cu totul şi cu totul special, dând o amprentă religioasă regimului şi, pe de altă parte, principiul laicităţii apărat de armată, aceasta nefiind, însă, un actor ar jocului democratic'', a explicat europarlamentarul.
Preda a subliniat că un război civil în Turcia ar fi dezastruos şi pentru Turcia şi pentru Europa.
''Eu sper ca Turcia să rămână departe de un conflict intern, de un război civil pentru că un asemenea scenariu ar fi dezastruos şi pentru Turcia şi pentru Europa'', a adăugat europarlamentarul.
El a arătat că în timp ce în Siria avem de-a face cu un lider laic care guvernează în numele laicităţii, în cazul Turciei se poate vorbi despre un lider autoritar din ce în ce mai mult atras de islamizarea regimului.
''Ar fi ceva cu totul diferit de conflictul din Siria unde liderul sirian este laic şi guvernează în numele laicităţii şi opoziţia faţă de el este una de tip religios. Deci, avem în aceeaşi zonă două conflicte foarte diferite, unul armat care angajează un lider laic contestat de o opoziţie foarte diversă care este inspirată de principii religioase, iar înTurcia avem un lider autoritar care este din ce în ce mai mult atras de islamizarea regimului şi care este contestat de armată în numele laicităţii'', a concluzionat Cristian Preda.
Citește pe alephnews.ro: Ana Dumbravă a câștigat al treilea titlu consecutiv de „Cea mai bună jucătoare de Counter-Strike din lume”
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: MAE: Până în prezent nu se înregistrează victime sau răniţi în rândul cetăţenilor români din Turcia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe