- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (21.09.2015, 11:38)
- Cătălin Lupăşteanu , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europarlamentarul Dan Nica, la DNA pentru a se interesa de dosarul "Microsoft"
Europarlamentarul social-democrat Dan Nica a fost la DNA, luni, pentru a se interesa de dosarul "Microsoft", în care este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, faptele vizate fiind din perioada 2000-2004, când a fost ministru al Comunicaţiilor.
Urmărește
760 afișări
Europarlamentarul Dan Nica, la DNA pentru a se interesa de dosarul "Microsoft" (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)
Dan Nica a declarat că a venit la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a da lămuriri în cazul dosarului în care el a făcut o sesizare, în 2013, precizând că a vrut să lămurească situaţia.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 - iulie 2004, nu a fost citat de anchetatori, ci s-a prezentat din proprie iniţiativă, pentru a afla care este stadiul dosarului "Microsoft", în care este suspectat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Nica nu a putut însă afla decât că în cauză nu s-a primit un răspuns oficial de la Parlamentul European, privind cererea de ridicare a imunităţii sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În dosarul "Microsoft", mai sunt vizaţi alţi şapte foşti miniştri, respectiv Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău, pe care DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Anchetatorii spun că persoanele implicate ar fi cerut 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
Un alt fost ministru vizat în anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja trimis în judecată, alături de oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, şi de fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
DNA a cerut, în 26 septembrie 2014, avize pentru urmărirea penală a celor nouă foşti miniştri.
Preşedintele a avizat, în 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu.
Camera Deputaţilor a aprobat, în 13 octombrie 2014, cererea de începere a urmăririi penale a lui Valerian Vreme.
În 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat începerea urmării penale în cazul Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu.
În 24 noiembrie 2014, preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a anunţat în plen că a primit de la autorităţile române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului social-democrat Dan Nica şi că a trimis-o Comisiei pentru Afaceri Juridice.
În 16 aprilie, Dan Nica şi-a prezentat punctul de vedere în faţa Comisiei pentru Afaceri Juridice a PE, care urma să întocmească un proiect de raport care să fie trimis în plenul PE, unde ar fi urmat să fie dat votul final pe cererea DNA de ridicare a imunităţii fostului ministru român al Comunicaţiilor.
Recent, juriştii forului comunitar au stabilit că solicitarea trimisă de DNA în dosarul Microsoft, încă din octombrie anul trecut, nu este de competenţa lor, pe motiv că acuzaţiile vizează mandatul de ministru al Comunicaţiilor al lui Dan Nica, nu pe cel de europarlamentar, anunţul fiind făcut de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.
În aceste condiţii, DNA ar urma să primească şi răspunsul oficial al europarlamentarilor şi va putea adresa o nouă solicitare de ridicare a imunităţii către preşedintele României. În funcţie de răspunsul primit la această solicitare, procurorii vor putea avansa în ancheta Microsoft, în care ceruseră încă din octombrie 2014 aviz pentru a-l putea cerceta pe Dan Nica pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.
Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, declara, în 17 mai 2015, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV, că o parte a anchetei din dosarele "Microsoft" şi "EADS" ar putea finalizată, iar procurorii ar putea dispune disjungerea cauzelor care privesc anumite fapte.
Kovesi preciza că în dosarul "Microsoft" au loc audieri aproape săptămânal, existând posibilitatea să apară şi nume noi în acest caz.
"În dosarul Microsoft, se lucrează în continuare, se administrează probe, avem audieri aproape săptămânal în acest dosar, avem comisii rogatorii în curs, deci este un dosar în care se lucrează. Parţial, pentru anumite persoane, dosarul a fost finalizat, s-a trimis la instanţa de judecată. Sper ca în curând să finalizăm cel puţin o parte din acest dosar, atunci când probele pe care le administrăm vor fi finalizate. (...) Procurorul de caz are obligaţia să verifice toate informaţiile care apar, legate de fapte de corupţie sau fapte conexe infracţiunilor de corupţie în acest dosar. Dacă în urma investigaţiilor vor apărea nume noi, vă asigur că o să aflaţi", a subliniat Kovesi.
În dosarul "Microsoft", în 23 martie, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, fostul primar Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, după ce anchetatorii au disjuns urmărirea penală faţă de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în faţa instanţei. Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.
După trimiterea acestei părţi din dosar în instanţă, procurorii DNA au continuat ancheta în cazul celorlalte persoane vizate.
Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.
Contractul cadru de închiriere de licenţe Microsoft, din 15 aprilie 2004, ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47 la sută acordat de Microsoft în considerarea Guvernului şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate, susţin anchetatorii.
Contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se, în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40 la sută mai mare faţă de cel real, având la bază un necesar nefundamentat, susţin procurorii.
Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale.
Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Camera răspunde PE: PE nu are niciun fel de competenţă în privinţa imunităţii lui Dan Nica
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe