Europarlamentarul Jean Marinescu a cerut date cu privire la ancheta în cazul Adrian Severin

Vicepreşedintele Grupului PPE-DE, Marian Jean Marinescu, a solicitat procurorului general al României, Codruţa Kovesi, date cu privire la afacerea judiciară în care este vizat europarlamentarul Adrian Severin, şeful Ministerului Public indicând faptul că DNA a informat public asupra situaţiei.

Urmărește
8 afișări

"Sesizarea din oficiu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost prezentată ca informaţie publică în baza Legii 544/2001 şi reflectată ca atare de mass-media; precizăm că investigaţia este în faza actelor premergătoare pentru infracţiuni de corupţie. Sesizarea din oficiu s-a realizat la data de 21 martie 2011 potrivit dispoziţiilor articolului 221 Cod procedură penală. Starea de fapt ce formează obiectul cercetărilor este cea prezentată de mass-media internaţională şi naţională, fiind în legătură cu activitatea de europarlamentar", se arată în răspunsul procurorului general către europarlamentarul Marinescu, obţinut de agenţia MEDIAFAX.

Răspunsul procurorului general la solicitarea vicepreşedintelui grupului PPE-DE privind efectuarea unor cercetări în cazul europarlamentarului Adrian Severin a fost remis în 30 martie 2011.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informa, vineri, că urmează să facă toate demersurile legale pentru a clarifica situaţia privindu-l pe europarlamentarul Adrian Severin, respectiv şi acelea "care presupun luări de contact cu alte instituţii, inclusiv cu Parlamentul European, în vederea lămuririi situaţiei juridice legate de imunitate".

"Miercuri, 30 martie 2011, Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar joi, 31 martie, la Ministerul Justiţiei, o înştiinţare oficială cu privire la sesizarea din oficiu în legătură cu presupuse fapte de corupţie comise de Adrian Severin, membru în Parlamentul European", se arată într-un răspuns al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX de a preciza dacă instituţia a comunicat oficial, către Parlamentul European, faptul că face verificări cu privire la europarlamentarul Adrian Severin.

Comunicarea publică asupra demersului procurorilor fusese făcută în data de 21 martie 2011, de către purtătorul de cuvânt al instituţiei, precizează DNA.

"Pentru clarificarea situaţiei de fapt şi juridice, procurorii DNA urmează să facă toate demersurile în condiţiile prevederilor legale, respectiv şi acelea care presupun luări de contact cu alte instituţii, inclusiv cu Parlamentul European, în vederea lămuririi situaţiei juridice legate de imunitate sau în vederea obţinerii de orice materiale relevante pentru cauza menţionată", a explicat, pentru MEDIAFAX, Direcţia Naţională Anticorupţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie s-a autosesizat, în 21 martie, în cazul eurodeputatului Adrian Severin, despre care presa română şi cea internaţională au consemnat eventuale fapte de corupţie în care politicianul ar fi implicat.

Reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi - un român, un sloven şi un austriac - să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

În 20 martie, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva a trei eurodeputaţi.

Conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, implicaţi, alături de Adrian Severin, au demisionat, europarlamentarul român refuzând să părăsească postul de la PE.

PE a primit corespondenţă de la autorităţile judiciare austriece şi slovene legat de cazurile europarlamentarilor despre care a relatat Sunday Times - printre care şi Adrian Severin - iar "o scrisoare oficială din partea autorităţilor române este aşteptată în cel mai scurt timp", a anunţat, joi, 31 martie, Legislativul european.

Totodată, Parlamentul European a anunţat că "pentru a salvgarda toate probele, birourile deputaților implicaţi în aceste cazuri au fost încuiate şi se află sub pază până când autorităţile judiciare din statele membre se prezintă pentru a face investigaţii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici