Europarlamentarul sloven Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European

Europarlamentarul sloven Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European, în urma scandalului generat de informaţiile publicate în "The Sunday Times".

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Europarlamentarul sloven Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European

Europarlamentarul sloven Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aş vrea să informez publicul că începând de azi demisionez din calitatea de membru al Parlamentului European. Demisia mea ar trebui să permită o investigaţie asupra tuturor faptelor şi circumstanţelor acestei tentative de a-mi compromite numele, în afara oricărei presiuni", se arată în declaraţia lui Thaler, remisă MEDIAFAX de Biroul acestuia.

"Conform cu standardele mele etice, aş vrea ca adevărul să iasă la iveală şi să arate cine a acţionat legal şi cine a acţionat ilegal", mai spune el.

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, că nu va demisiona din PE, întrucât nu a comis nicio ilegalitate, iar acuzaţiile la adresa sa sunt "false".

Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat, luni, la RFI, că "orice caz de corupţie sau semicorupţie este total inacceptabil" şi a sugerat că Adrian Severin ar trebui să demisioneze din PE.

"Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar: europarlamentarul conservator austriac a demisionat deja, deci vă daţi seama care sunt aşteptările. Ţine de domnul Severin să ia o decizie clară!", a afirmat oficialul european.

Liderul grupului socialiştilor din PE Martin Schulz a solicitat, luni, o întâlnire la Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severin şi Zoran Thaler, în urma acuzaţiilor din "The Sunday Times", pe care le-a descris ca "extrem de grave", precizând că, dacă acestea se vor adeveri, va lua măsuri adecvate.

Parlamentul European (PE) a anunţat, duminică, deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică "The Sunday Times" împotriva a trei eurodeputaţi, între care românul Adrian Severin, relatează AFP.

Unul dintre aceştia, conservatorul austriac Ernst Strasser, a demisionat.

Ceilalţi doi eurodeputaţi vizaţi pentru că s-au declarat dispuşi "să îşi vândă serviciile" sunt un fost vicepremier român, Adrian Severin, şi un fost ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, amândoi membri ai grupului socialist-democrat al PE.

"Acuzaţiile aduse de Sunday Times sunt grave, iar Parlamentul European le tratează cu seriozitate", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al PE, Jaume Duch.

Preşedintele Grupului PPE din PE, Joseph Daul, a condamnat cu severitate comportamentul europarlamentarilor acuzaţi că ar fi acceptat bani în schimbul depunerii unor amendamente, cerând demisia celor doi eurodeputaţi socialişti dacă acuzaţiile la adresa lor sunt dovedite.

"Iau notă de demisia domnului Strasser care a renunţat la toate funcţiile politice. Sper ca, dacă faptele relatate se dovedesc adevărate, cei doi europarlamentari socialişti să facă acelaşi lucru fără nicio amânare", a spus Daul, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Direcţia Naţională Anticorupţie se autosesizează în cazul europdeputatului Adrian Severin, despre care presa română şi cea internaţională a consemnat eventuale fapte de corupţie în care politicianul ar fi implicat, a comunicat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Europarlamentarul Adrian Severin a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că a cerut preşedintelui PE să ia în calcul "măsuri penale" faţă de ziariştii de la Sunday Times şi că discută cu firme de avocatură pentru deschiderea unei acţiunii de defăimare în Marea Britanie.

Trei deputaţi europeni şi foşti miniştri - un român, un sloven şi un austriac - s-au declarat dispuşi să îşi "vândă serviciile" pentru sume de până la 100.000 de euro unor jurnalişti de la cotidianul britanic The Sunday Times care s-au pretins a fi lobbyişti, relatează AFP.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi să plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat.

Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: "Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici