Putin s-a bazat pe mai multe ipoteze privind utilizarea forţei, inclusiv convingerea că Ucraina este slabă şi uşor de intimidat. În al doilea rând, Putin a crezut că europenii, în special francezii şi germanii, nu vor reacţiona puternic.
În al treilea rând, el a crezut că şi-a „protejat economia de sancţiuni” după ce a acumulat rezerve valutare importante pentru război.
Şi, în al patrulea rând, era încrezător că şi-a modernizat armata şi că aceasta va fi capabilă de o victorie rapidă şi decisivă cu costuri minime.
„S-a dovedit că s-a înşelat în toate privinţele”, a spus Burns.
Întrebat despre ce ar fi nevoie pentru ca Putin să îşi schimbe calculele în Ucraina, Burns a oferit o evaluare sobră, spunând că „este o chestiune de convingere personală profundă pentru el”.
Putin „fierbe într-o combinaţie arzătoare de nemulţumire şi ambiţie de mulţi ani”, a spus el, adăugând că preşedintele rus a creat un sistem în care cercul său de consilieri este „din ce în ce mai restrâns”.
Pandemia globală Covid-19 a făcut, de asemenea, ca cercul său să se restrângă şi mai mult, a declarat Burns în timpul unei audieri a Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor privind ameninţările mondiale.
Ulterior, Burns a prezis „următoare câteva săptămâni urâte”, cu „puţină consideraţie pentru victimele civile”, având în vedere că este puţin probabil ca Rusia să poată instala un regim marionetă sau o conducere pro-rusă ţinând cont de opoziţia poporului ucrainean.
„Ucrainenii vor continua să opună o rezistenţă feroce şi eficientă”, a adăugat el.