- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Evenimentul Zilei: Pensii mai mari pentru parlamentari, aprobate în Birourile Permanente
O majorare a pensiilor parlamentarilor, care poate ajunge până la 2.000 de lei, a fost aprobată, într-o şedinţă a conducerii celor două Camere din 24 septembrie, printr-o hotărâre care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, scrie Evenimentul Zilei, în ediţia de vineri.
Evenimentul Zilei: Pensii mai mari pentru parlamentari, aprobate în Birourile Permanente
Conform cotidianului citat, majorarea, care în unele cazuri ajunge şi la 2.000 de lei, a fost votată în unanimitate, însă nu în plen, ci în cerc restrâns, într-o şedinţă a conducerii celor două Camere, din 24 septembrie, ziua în care preşedintele Traian Băsescu a adresat un mesaj parlamentarilor.
"Cum hotărârea, inatacabilă la Curtea Constituţională, a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, fiecare parlamentar şi-a asigurat un minimum de 300-400 de lei în plus la pensiile care şi aşa depăşeau 2.000-3.000 de lei, după un singur mandat. Cei mai câştigaţi sunt însă aleşii cu funcţii de conducere - un sfert din legislativ -, dar şi cei care vor intra în parlament pe valul uninominalului şi se vor pensiona în timpul primului mandat", susţine Evenimentul Zilei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
De asemenea, a fost eliminată interdicţia în privinţa cumulului între pensia specială şi indemnizaţia de parlamentar.
Potrivit sursei citate, proiectul legistativ care modifică reglementările actuale nu a trecut prin plen, ci a fost adoptată o hotărâre prin care se schimbă "normele metodologice" de aplicare a legii în vigoare.
Practic, s-a decis ca la calculul pensiei de parlamentar (care poate ajunge şi la 80% din venit) să nu se mai ţină cont de media indemnizaţiei de bază pe ultimele 12 luni, ci doar de indemnizaţia brută din ultima lună, incluzând avantajele financiare ale funcţiei, scrie Evenimentul Zilei.
Astfel, pentru un fost sau actual parlamentar care se pensiona în această lună, indiferent de funcţie, pensia se calcula prin raportarea la suma de 6.540 de lei, adică media pe ultimele 12 luni. "Cum în 2008 indemnizaţia a fost mărită de două ori, avantajul e că, acum, pensia unui parlamentar obişnuit se raportează la suma de 6.994 de lei şi poate ajunge la 3.357 de lei pentru un mandat, 4.476 pentru două şi 5.595 pentru trei", adaugă sursa citată.
Evenimentul Zilei mai susţine că profitul este mult mai mare pentru parlamentarii cu funcţii. Astfel, pensia lui Nicolae Văcăroiu (PSD), preşedintele Senatului, creşte de la 5.230 de lei la 7.644 de lei, după trei mandate. Aflat la primul mandat, preşedintele Camerei, Bogdan Olteanu (PNL), porneşte astfel de la un minimum de 4.586 de lei, faţă de 3.139 de lei, menţionează cotidianul.
De asemenea, un vicepreşedinte al Senatului ar avea, în loc de 5.232 de lei, 6.497 de lei. Cu două mandate la activ, un fost vicepreşedinte al Senatului trece de la o potenţială pensie de 4.185 de lei la 5.197, în timp ce un senator cu trei mandate urcă la 5.595 de lei de la 5.232.
Aceleaşi avantaje le va avea orice parlamentar care a fost măcar secretar de comisie sau lider de grup o lună, în condiţiile în care peste 100 din funcţii pot fi atribuite prin rotaţie, astfel încât, în decursul unui mandat, aproape fiecare să deţină una.
Hotărârea a fost acceptată prin consens de toate partidele, mai scrie Evenimentul Zilei, care prezintă şi citate din stenograma şedinţei, în special dialogul dintre reprezentanţii PSD Doru Ioan Tărăcilă şi Eugen Nicolicea. "Tărăcilă: «Ştiu eu, poate mai trebuie adusă o serie de corecturi (prin lege - n.r.), dar pe acestea le putem face în dezbateri în cele două Camere. Pentru că altfel nu vom mai avea timp». Nicolicea: «Hotărârea este o chestiune care rezolvă o treabă imediată, iar pe filiera legislativă, ulterior putem să prindem puncte din hotărâre». Tărăcilă: «Este cineva împotrivă? Nici un vot. Se abţine cineva? În unanimitate, aprobată»", se arată în documentul citat.
În plus, în ceea ce-i priveşte pe cei care au depăşit 63 de ani, dar nu vor părăsi parlamentul, a fost abrogată prevederea potrivit căreia "pensia de parlamentar nu se acordă simultan cu indemnizaţia". În aceste condiţii, orice parlamentar care îndeplineşte condiţiile de pensionare, la termen sau chiar anticipat, poate cere atât pensia specială, cât şi indemnizaţia la zi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO