- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EVZ: Geoană spune că a negociat o majoritate cu PDL, în urmă cu doi ani
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară, într-un interviu acordat acordat cotidianului "Evenimentul Zilei", că în urmă cu doi ani a negociat formarea unei majorităţi guvernamentale cu PDL, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD ar fi fost adoptată.
EVZ: Geoană spune că a negociat o majoritate cu PDL, în urmă cu doi ani (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebat, în cadrul interviului, "dacă nu a fost, în urmă cu doi ani, la moţiunea de cenzură, să discute cu Traian Băsescu, pentru negocierea unei majorităţi cu PDL", Mircea Geoană a răspuns: "Ba da. Am vrut să facem o majoritate PSD-PDL acum doi ani. Dacă moţiunea trecea, România trebuia să aibă un guvern, respectiv un guvern PSD-PDL".
Referitor la declaraţiile vicepreşedintelui PSD, Ilie Sârbu, potrivit cărora "negocia de doi ani cu Traian Băsescu" formarea unei astfel de majorităţi, Geoană a precizat că declaraţiile lui Sârbu se refereau la faptul că "acum doi ani, la moţiunea de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, a existat o negociere cu PDL pentru formarea unei majorităţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"N-a funcţionat atunci, pentru că n-a trecut moţiunea. Dar asta nu înseamnă că Sârbu este de doi ani într-o negociere perpetuă cu PDL", a explicat liderul PSD.
Mircea Geoană a vorbit în interviul acordat EVZ şi despre negocierile privind formarea unei majorităţi cu PNL, după alegerile generale din 30 noiembrie. El a arătat că "atunci când UDMR a trecut lângă PDL", "a devenit clar că nu mai poate fi realizată o majoritate împotriva voinţei preşedintelui".
"Varianta era a unei majorităţi PSD-PNL- UDMR, la care am lucrat cu PNL şi care urma să fie anunţată în noaptea alegerilor. Ideea era să mergem şi la Cotroceni, şi în Parlament cu o majoritate clară şi de necontestat. A eşuat datorită calculelor prost făcute de PNL şi de Tăriceanu, referitoare la şansa lui de a obţine un nou mandat de premier", a spus Geoană.
Preşedintele PSD a ţinut să precizeze că, după "dezertarea UDMR", PSD avea de ales între "o gherilă politică fără finalitate, să ţină ţara în suspans într-un fel de vodevil sau să meargă la guvernare, nu în condiţii ideale". "Şi eu aş fi preferat ca PSD să fie partenerul senior, să dăm prim-ministrul", a adăugat Mircea Geoană.
Liderul PSD a precizat, referitor la trimiterea de către Parchetul General, către Parlament, a cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Adrian Năstase că nu poate să ascundă "un sentiment de neplăcut", în condiţiile în care "un fost şef de partid, întâmplător de la PSD, este trimis în judecată pentru un aşa-zis trafic de influenţă cu scopul finanţării candidatului sau partidului respectiv", şi când ştie că "un preşedinte de partid nu are nimic de-a face cu finanţarea campaniei electorale.
"Oricare ar fi acest preşedinte de partid, eu, Năstase, Băsescu, Boc sau Tăriceanu. Respect instanţa de judecată, dar e puţin ciudat că la patru ani după campania precedentă, în alt an de campanie electorală, îi găsim ceva lui Năstase", a spus Geoană.
Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă că şeful DNA, Daniel Morar, "acţionează politic", preşedintele PSD a răspuns: "Nu vreau să acuz pe nimeni de rea intenţie, dar ştiu că niciodată un preşedinte de partid din România nu semnează pentru că nu are dreptul pe un act legat de finanţarea partidului".
În opinia lui Geoană, Daniel Morar nu trebuie să rămână la şefia DNA, apreciind că "primenirea celor cu funcţii importante e un lucru sănătos".
Întrebat dacă PSD îi va cere lui Cătălin Predoiu să caute o altă persoană pentru şefia DNA, Geoană a răspuns: "Aşa ar fi firesc. N-am nicio problemă ca domnul Morar să rămână până la raportul de ţară, ca să nu existe discontinuitate. Dar, în aşteptarea unui raport de ţară, să îi dai încă patru ani de mandat, mi se pare exagerat. Nu pentru că e vorba de dânsul, ci pentru sănătatea sistemului".
Mircea Geoană a vorbit, în interviul acordat Evenimentului Zilei, despre organizarea congresului pentru stabilirea candidatului la Preşedinţie din partea PSD.
"Avem două opţiuni. Facem un congres pentru statut, pentru confirmarea conducerii şi alegerea unui nou secretar general după demisia domnului Titus Corlăţean, despre care cred că are încă un viitor în politica românească, şi altul pentru desemnarea candidatului la preşedinţie. Sau le combinăm pe amândouă, în mai, iunie cel târziu, pentru că ai nevoie de un candidat care să intre în campanie", a declarat Geoană.
Întrebat dacă pot exista surprize la aceste congrese, Geoană a răspuns: "În legătură cu conducerea partidului, lucrurile sunt calme şi stabile".
Despre candidatura lui Adrian Năstase la Preşedinţie, Mircea Geoană a afirmat că "Năstase rămâne un candidat redutabil pentru această funcţie".
"Nici nu vreau să facem ca democraţii americani, să prelungim la nesfârşit competiţia din partid pentru nominalizare. Găsirea celui mai bun candidat al PSD pentru Preşedinţie, care să-l învingă pe Traian Băsescu, este prioritatea PSD, după buna guvernare a ţării", a mai arătat liderul PSD.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO