- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: Consiliul Legislativ a cerut Guvernului să reconsidere anularea actelor înainte de aplicare
Consiliul Legislativ a recomandat Guvernului să reconsidere propunerea ca actele normative să fie completate sau abrogate înainte de intrarea în vigoare, arătând că proceduri de acest gen nu există în legile altor state europene şi că prevederea ar trebui restrânsă doar la excepţii, precum Codurile.
EXCLUSIV: Consiliul Legislativ a cerut Guvernului să reconsidere anularea actelor înainte de aplicare (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Într-un document înregistrat la 5 iunie, la două zile după adoptarea în Guvern a ordonanţei de urgenţă prin care s-a decis că actele normative pot fi completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrării lor în vigoare, Consiliul Legislativ a transmis Executivului un document în care se referă în detaliu la această procedură.
Instituţia a arătat că, de principiu, asupra unui act normativ nu se poate interveni legislativ decât după ce acesta a intrat în vigoare şi că introducerea unei dispoziţii conform căreia modificări, completări sau abrogări pot interveni şi înainte ca actul normativ să intre în vigoare vine practic în contradicţie cu primul principiu, anulându-l.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Având în vedere că acţiunea în timp a unei norme juridice reprezintă perioada dintre data intrării în vigoare şi data ieşirii din vigoare, rezultă că intervenţiile legislative de natura modificării, completării şi abrogării pot viza numai acte normative în vigoare. Relevăm faptul că, din consultarea legislaţiei comparate, nu au fost regăsite soluţii asemănătoare în legislaţiile altor state europene care să permită intervenţii legislative asupra actelor normative care nu sunt în vigoare. Dacă intenţia iniţiatorului vizează doar anumite acte complexe, gen coduri, pentru care intrarea în vigoare se face după o perioadă îndelungată, pe parcursul căreia, datorită schimbărilor pe plan economic, social sau politic s-ar impune intervenţii asupra acestor acte, este necesară instituirea unei excepţii referitoare doar la aceste cazuri. Pe cale de consecinţă, apreciem că soluţia propusă ar trebui reconsiderată", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.
În actul emis de Consiliul Legislativ este semnalată şi existenţa unei discordanţe între preambul şi conţinutul actului normativ, în sensul că Guvernul particularizează în preambul "la noile coduri posibilitatea ca acestea să poată suferi intervenţii legislative anterior intrării lor în vigoare", în schimb în ordonanţă se are în vedere toate actele normative, nu doar noile coduri.
Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru Codurile Penal şi Civil.
Executivul justifică posibilitatea de completare sau abrogare a unor acte normative înainte de intrarea în vigoare prin cazurile din ultimii ani, când, potrivit sursei citate, s-a constatat că unele documente adoptate, dar neintrate în vigoare nu pot fi aplicate în lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflectă nevoile societăţii.
Legislaţia în vigoare permite modificarea, completarea, abrogarea numai cu privire la actele normative intrate în vigoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO