EXCLUSIV - Dacian Cioloş: Cu vicepreşedintele Biden discutăm despre oportunităţile energetice "enorme" din Marea Neagră

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat duminică pentru MEDIAFAX că întrevederea pe care o va avea cu vicepreşedintele SUA Joseph Biden este "o ocazie pentru a discuta oportunităţile enorme oferite de Romania in regiunea Mării Negre mai ales în privinţa investiţiilor si dezvoltării infrastructurii".

Urmărește
2279 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Dacian Cioloş: Cu vicepreşedintele Biden discutăm despre oportunităţile energetice "enorme" din Marea Neagră

EXCLUSIV Dacian Cioloş: Cu vicepreşedintele Biden discutăm despre oportunităţile energetice "enorme" din Marea Neagră (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

" Întrevederea cu Joseph Biden din 24 mai este o ocazie pentru a discuta despre oportunităţile enorme oferite de Romania in regiunea Mării Negre mai ales în privinţa investitiilor si dezvoltării infrastructurii, inclusiv producţia şi transportul de energie. Vom pune accentul pe potenţialul energetic al României de producţie de gaz din Marea Neagră.Este, de asemenea, o ocazie suplimentară de a ne consulta înaintea summit-ul NATO de la Varşovia. România doreşte sprijinul activ al SUA pentru o prezenţă Aliată înaintată pe tot flancul estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Vom continua discuţiile cu partea americană pe propunerile noastre în perspectiva summit-ului", a spus, pentru MEDIAFAX, premierul Cioloş, întrebat ce "pune pe masă" România la întâlnirea cu vicepreşedintele SUA.

Întrebat de MEDIAFAX care sut avantajele estimate pentru România în urma vizitei de lucru pe care o va face în SUA, premierul a spus:" consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, astfel încât cooperarea economică să atingă acelaşi nivel înalt de excelenţă şi dinamică pozitivă precum interacţiunea pe palierul politico-militar. Vom prezenta la Washington viziunea noastră privind rolul României în regiunea Mării Negre şi interesul nostru, nu numai în domeniul securităţii, ci şi în dezvoltarea relaţiilor economice".

"Este momentul potrivit pentru o asemenea redimensionare", a remarcat şeful Executivului.

"Ţara noastra are una din cele mai mari creşteri economice din Europa şi este o economie solidă în context regional. În acest context favorabil, comerţul bilateral româno-american s-a dublat în ultimii ani şi a atins nivelul record de 2,2 miliarde de dolari americani. Vedem un potenţial imens cu SUA pentru a consolida relaţiile de investiţii si comerţ. Dorim să menţinem dialogul deschis cu partenerii americani şi să pledăm pentru participarea instituţiilor şi firmelor americane la edificarea unui cadru investiţional atractiv, precum şi ancorarea intereselor economice americane în România. De altfel, programul vizitei cuprinde mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri american, cu accent pe sectoarele auto,energie, agricol, industria aerospaţială şi sectorul IT", a detaliat, pentru MEDIAFAX, premierul Cioloş.

Premierul a remarcat că, în timpul vizitei, îşi mai propune aprofundarea cooperării cu SUA " în plan regional, în zona Marii Negre, în special în privinţa stabilităţii economice din Republica Moldova şi a continuării parcursului european al acesteia".

Premierul Dacian Cioloş a plecat duminică în Statele Unite ale Americii, pentru o vizită de trei zile, perioadă în care se va întâlni la Washington cu vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, cu secretarii Agriculturii, Comerţului, Energiei şi, la Detroit, cu CEO al Ford Motor Company, Mark Fields.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici