EXCLUSIV: Închiderea de către DNA a unuia dintre dosarele penale în care a fost invocat numele lui Dan Barna a fost contestată în instanţă. Plângerea la clasare este judecată de o lună de către Tribunalul Alba

  • Zsolt Ozsvath, fostul angajat al CJ Alba în unul dintre proiectele cu fonduri europene, a contestat şi la DNA şi ulterior şi în instanţă ordonanţa DNA din 14 iunie 2021 prin care procurorul secţiei I a DNA, Radu Ionescu şi procurorul adjunct al Secţiei I a DNA, Adrian George Matei, au clasat dosarul în care a fost invocat numele lui Dan Barna
  • DNA- CSM - Sibiu: procurorul DNA, Adrian George Matei, cel care a confirmat clasarea în dosarul în care a fost invocat Barna, este potrivit unor surse judiciare apropiat de procurorul CSM, Cristian Ban, şeful de facto al secţiei de procurori din CSM, care la rândul lui este sibian, la fel ca Dan Barna
  • În alt plan, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), încă din 24 februarie 2020 a început urmărirea penală împotriva fostei şefe a DNA Alba – Danusia Aurelia Boicean pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în dosarul în care a fost invocat numele lui Dan Barna şi pentru care DNA Alba a dat iniţial soluţie de clasare
  • În timpul scandalului Barna şi dosarului de la DNA Alba, din perioada alegerilor prezidenţiale din 2019, şefa de atunci a DNA Alba – Danusia Aurelia Boicean a cerut să fie eliberată din funcţie prin pensionare iar solicitarea a fost aprobată atunci de CSM şi ulterior de preşedintele României, Klaus Iohannis
Urmărește
4027 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Închiderea de către DNA a unuia dintre dosarele penale în care a fost invocat numele lui Dan Barna a fost contestată în instanţă. Plângerea la clasare este judecată de o lună de către Tribunalul Alba

EXCLUSIV: Închiderea de către DNA a unuia dintre dosarele penale în care a fost invocat numele lui Dan Barna a fost contestată în instanţă. Plângerea la clasare este judecată de 1 lună de către Tribunalul Alba

Zsolt Ozsvath, denunţător în unul din dosarele în care a fost invocat numele co-preşedintelui USR PLUS, Dan Barna, şi fost angajat al CJ Alba în unul dintre proiectele cu fonduri europene pe funcţia de asistent întreprindere Socială de Economie Socială Sebeş (în cadrul Proiectului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale”) a contestat pe 25 august 2021 soluţia de clasare a procurorilor DNA în acest caz.
 
Plângerea lui Zsolt Ozsvath la soluţia de „neurmărire/netrimitere în judecată” a DNA în dosarul în care a fost invocat numele lui Dan Barna, se află pe rolul Tribunalului Alba şi are deja 3 termene de judecată, până în prezent amânându-se pronunţarea. 
 
Următorul termen fixat de judecători pentru soluţionarea speţei este pe 4 octombrie 2021.
 
Înainte de acest moment, Zsolt Ozsvath a făcut plângere şi la DNA pe ordonanţa procurorilor DNA prin care a fost clasat pe 14 iunie 2021 dosarul în care a fost invocat numele fostului vicepremier USR PLUS. 
 
Aşa se face că pe 16 iulie 2021, potrivit documentelor obţinute de Aleph News şi Mediafax, procurorul adjunct al Secţiei I a DNA, Adrian George Matei îi transmite petentului Zsolt Ozsvath că-i respinge plângerea considerând-o neîntemeiată şi susţinând în continuare dispoziţia de clasare în dosar pe infracţiunile de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene din bugetul general al UE şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, prevăzută de art. 18 (2), din legea 78/2000.
 
Potrivit documentelor obţinute de Aleph News şi Mediafax, clasarea în dosarul în care a fost invocat numele lui Dan Barna a fost dată de procurorul secţiei I a DNA, Radu Ionescu, iar aceasta a fost confirmată de către procurorul adjunct al Secţiei I a DNA, Adrian George Matei.
 
Procurorul adjunct al Secţiei I a DNA, Adrian George Matei, este potrivit unor surse judiciare un apropiat al procurorului CSM, Cristian Ban, care la rândul lui este tot sibian, la fel ca Dan Barna. Alte surse judiciare susţin că procurorul Adrian George Matei este chiar fin al procurorul CSM, Cristian Ban. Contactat, Cristian Ban a recunoscut că este naşul copilului procurorului Adrian George Matei şi a susţinut că aceasta este un procuror „profesionist”, „curajos”, care a lucrat „dosare grele”.
 
„Lecturand volumul dosarului, am realizat ca procurorul de caz din cadrul DNA Central, a conexat dosarului 224/P/2019 si sesizarea din oficiu referitor la Dan Barna, ceea ce nu are nici o legatura cu ceea ce am cerut eu prin denuntul facut catre ST-DNA Alba Iulia. In primul rand, eu am facut plangere impotriva fostei manager de proiect 53560, Magdalena Bene si a CJ Alba ca beneficiarii si autoritate de implementare. Arat ca, lor nu le-a fost comunicata ordonanta de clasare a procurorului de caz si confirmata de procurorul sef adjunct al sectiei de combatere a coruptiei din cadrul DNA Central. Pe aceasta cale, arat ca nu sunt multumit de Ordonanta de Clasare, a procurorului de caz Radu Ionescu si confirmata de Procuror Sef Adjunct Sectie – Matei Adrian George”, se arată în solicitarea lui Zsolt Ozsvath către Tribunalul Alba în care îşi prezintă motivele pentru care contestă ordonanţa de clasare a procurorilor DNA.
 
În alt plan, potrivit documentelor obţinute de Aleph News şi Mediafax, Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), încă din 24 februarie 2020 a început urmărirea penală împotriva fostei şefe a DNA Alba – Danusia Aurelia Boicean (dosar 464/P/2020), pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în dosarul în care a fost invocat numele lui Dan Barna şi pentru care DNA Alba a dat iniţial soluţie de clasare. 
 
Pe 14 noiembrie 2019, în timpul scandalului Barna, fosta şefă a DNA Alba – Danusia Aurelia Boicean a făcut cerere de eliberare din funcţie prin pensionare, care a fost aprobată de CSM şi ulterior, pe 6 decembrie 2019, şi de preşedintele României, Klaus Iohannis.
 
Ieri, DNA a comunicat la solicitarea Aleph News şi Mediafax că în dosarul început la DNA Alba procurorii au dispus pe 14 iunie 2021, soluţia clasării pe „fapta nu există”, iar în cel de-al doilea dosar bazat pe sesizările DLAF din mai 2021, în care de asemenea a fost invocat numele lui Dan Barna, nicio persoană nu are până în prezent calitatea de suspect sau de inculpat, dosarul aflându-se în continuare pe rolul DNA cu începere a urmăririi penale „in rem”.
 
„Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment,  nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul DNA.
 

Clasare Contestare Dosar Barna Rise Project by Mediafax.ro on Scribd

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici