- Home
- Politic
- (03.08.2020, 20:41)
- Adrian Dragomir
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Exclusiv Marius Tucă Show – Vasile Dâncu: Dacă Traian Băsescu intră în cursa pentru Primărie, ar putea obţine un scor bun, însemnând mai puţine procente pentru Nicuşor Dan
- Traian Băsescu ar putea obţine un procent bun la Primăria Capitalei, ar fi o opţiune pentru alegătorii de dreapta, dezamăgiţi că nu au un candidat puternic, consideră sociologul Vasile Dâncu.
- O alianţă PSD-PNL este imposibilă în acest moment, chiar dacă visează unii, este de părere preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD.
- Românii obişnuiţi cred că sunt supravegheaţi de Securitate, pentru că vor să se simtă importanţi şi pentru că vinovat pentru orice eşec este mereu altcineva, după cum rezultă din cercetările lui Vasile Dâncu.
Urmărește
11082 afișări
Exclusiv Marius Tucă Show – Vasile Dâncu: Dacă Traian Băsescu intră în cursa pentru Primărie, ar putea obţine un scor bun, însemnând mai puţine procente pentru Nicuşor Dan
Sociologul Vasile Dâncu, ales săptămâna trecută preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, şi Marius Tucă au discutat, luni, despre următorii paşi pe care acesta urmează să îi facă în partid, despre cea mai bună argumentare a viitoarei moţiuni de cenzură, privind alegerile locale din 27 septembrie, care ar trebui amânate pentru primăvara lui 2021.
Tot legat de alegerile locale, Vasile Dâncu crede că dacă Traian Băsescu ar intra în cursa pentru Primar General, ar obţine un scor bun, acesta beneficiind încă de un capital politic important, care este peste cel al PMP. La fel cum şi Gabriela Firea are dublu procentului avut de PSD, are o susţinere omogenă. La sectoare există posibilitatea ca unii primari în funcţii să câştige, uşor, chiar dacă matematic împotriva lui sunt coaliţii care i-ar putea învinge.
Întrebat de o posibilă alianţă PSD-PNL, Vasile Dâncu crede că e imposibilă, chiar dacă poate unii visează, sau li se promite o astfel de uniune. Acum există un război între PSD şi PNL, iar situaţia e ireconciliabilă.
Vasile Dâncu studiază de peste zece ani tendinţele şi superstiţiile românilor, iar una dintre concluzii este că mulţi consideră că sunt supravegheaţi de Securitate, pentru că acest sentiment îi face să se simtă importanţi şi pentru că au tendinţa să găsească mereu pe altcineva vinovat pentru o greşeală a lor.
M. Tucă: De ce acum, de ce această revenire în funcţia de preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD? Vă ştiu un om echilibrat de peste 20 de ani.
V. Dâncu: Am avut de mai multe ori tentaţia şi mai multe chemări din partea colegilor mei, am rămas tot timpul un intelectual de stânga, mă simt responsabil pentru cee ace se întâmplă cu stânga românească. Am încercat să ajut şi până acum, dar acum e un moment special, un oltean de-al dvs., Paul Stănescu a venit la mine şi a încercat să îmi explice că este nevoie şi de o voce a Transilvaniei. Pe de altă parte, mi s-a părut că stânga este nedreptăţită în acest moment, pentru că a pierdut foarte mulţi oameni în ultima vreme, a pierdut instrumente de guvernare şi instrumente strategice de comunicare politică. Le-a pierdut în ultimii ani din cauza unor greşeli personale, din cauza unei prea mari centrări pe ţinte false. Mi se pare că aş putea să spun ceva, să particip şi eu la această bătălie. Nu în ultimul rând, am senzaţia că se duce împotriva stângii, în general, a unei sensibilităţi a celor mulţi, un război nedrept, fiind asociată stânga cu Ciuma roşie, cu boala. Răspunsul pe care cei de stânga îl dau mi se pare unul de mai puţină fineţe. Şi vreau să particip la această luptă nedreaptă, un război care nu are legătură cu ideologia, cu politica. Este un război care încearcă să exclude stânga din spaţiul politic. Se întâmplă şi în Europa, nu numai la noi, darn oi avem datoria să rezistăm, cei care simţim că suntem de stânga, cei care simţim că avem ceva care ne apropie de cei invinşi, de cei care nu au altă posibilitate de a lupta în spaţiul public.
M. Tucă: Se apropie Congresul PSD, veţi candida pentru această funcţie şi în cadrul Congresului?
V. Dâncu: Bineînţeles că încerc să merg mai departe în această misiune, este numai începutul. Trebuie reconstruite instrumentele strategice ale partidului, adică departamentele, ele sunt cele care vor construe, în viitor, o politică alternativă la politica Guvernului din prezent, să gândească o strategie pentru viitorul României, pentru că toate lucrurile s-au schimbat, stânga nu mai este stânga, dreapta nu mai este dreapta. Această criză este folosită politic şi este nevoie să fim foarte inteligenţi în viitor. Încerc să îmi fac o echipă de tineri, vreau în primul rând să ascult vocea tinerilor şi a intelectualilor, şi în cadrul departamentelor care funcţionau şi de care m-am ocupat acum 15 ani în Guvernul Năstase, când eram secretar executiv, vreau să refacem un Guvern din umbră, să reface mesajele. Deci voi candida la Congres, alături de un program politic la care lucrez şi eu şi pe care îl voi gira şi eu.
M. Tucă: Să dăm câteva imagini de demult şi apoi să le comentăm împreună, să vedem de unde am plecat şi unde am ajuns fiecare dintre noi.
Imagini Marius Tucă Show, iunie 1999, când Vasile Dâncu a fost invitat.
V. Dâncu: A fost prima mea emisiune mai serioasă, acesta a fost botezul meu, de aici mi s-a tras cu toată politica. Dacă nu era emisiunea asta, eu îmi vedeam de drumul meu universitar, voiam să fiu scriitor, să scriu romane şi versuri, sa scap de orice tentatie. Imi aduc aminte in aceasta emisiune, Traian Basescu se simtea "înghesuit" de argumentele lui Adrian Năstase şi de Marius Tucă Show care venea cu argumente şi mai tari şi eu veneam cu argumente care nu avatajau deloc guvernul, în pauze Traian Băsescu ne spunea că "dacă toţi sunteţi împotriva mea, eu zic imediat că este fals sondajul". Voia să neutralizeze măcar pe mine, să nu intru în această bătălie.
M. Tucă: Au trecut 21 de ani. Stiu ca atunci m-au sunat mulţi oameni să mă întrebe de Vasile Dâncu, ce e cu sondajul ăla. Era pentru prima dată după guvernarea CDR, când PDSR trecea în faţa Convenţiei Democratice, iar Traian Basescu era foarte supărat că avea 6-7 la sută în acest sondaj.
V. Dâncu: Îmi aduc aminte că în anul acela a făcut în primul tur maxim 16%, iar în turul II cu o campanie fantastică a reuşit să câştige la mustaţă. El era atunci în plină ascensiune politică.
M. Tucă: Vorbim de Primăria Capitalei, pentru cei care ne urmăresc. Ce facem cu acest partid – Partidul Social Democrat? E un moment de cumpănă pe scena politică. Aţi fost de accord că PSD a votat din nou reinstalarea Guvernului Orban, după ce îl dăduseră jos, că au votat stările de urgenţă, tot ce le-a spus şeful lor, Klaus Iohannis.
V. Dâncu: Eu cred ca partidul a acţionat tactic, poate nu neapărat strategic, pentru că nu se afla în cea mai bună situatie, coborâse după dna Dăncilă, după alegerile prezidenţiale, la un minim istorc, 21%. Etichetele, presiunea pe care preşedintele şi mass-media o făceau asupra PSD care nu era închegat – avea doar un preşedinte interimar şi un secretar general şi acela interimar şi de atunci s-a spus că războiul împotriva COVID este războiul împotriva PSD. Au încercat să construiască mai blând un punct de rezistenţă, care este Parlamentul României. Partidul Social Democrat nu era pregătit să prezinte o echipă guvernamentală care să intre în război cu Klaus Iohannis. Un lucru pe care actuala echipă l-a realizat, a fost acela că a reuşit să construiască în Parliament o majoritate care începe să funcţioneze foarte bine şi va funcţiona şi la alegeri. Eu cred că atunci au fost nişte sacrificii necesare. În acea perioada m-am gândit ce ar trebui făcut. Am studiat, am făcut cercetări, dacă 70% din oameni cereau PSD să nu îşi asume, că venea după trei guverne pe care şi le-a dat jos singur, după greşeli strategice fantastice în care Liviu Dragnea era diabolizat, cred că era un moment în care nu se puteau tranşa aceste lucruri prin violenţe politice. Acesta a fost raţionamentul. Ceea ce a reuşit conducerea a fost să menţină şi să încerce să coaguleze în spaţiul Parlamentului un punct de rezistenţă împotriva unei dictaturi care vine întotdeauna după ce preşedintele câştigă. S-a întâmplat să fie dat jos Guvernul şi ar fi urmat alegeri anticipate, care ar fi eliminat PSD din spaţiul politic, nu avea puncte de rezistenţă. În plus, guvernarea Orban era o utopie, o asteptare fantastică. Acest lucru trebuia lăsat să se consume. Este bine să nu reacţionezi când n-ai destule resurse. Trebuie să aştepţi mai degraba, să ai răbdare, să pari slab atunci când esti puternic, şi puternic când eşti slab. Eu cred că această perioadă nu a fost rea, în primul rând, pentru că un guvern pe care şi l-a pus PNL şi-a arătat în mare măsură lipsa, incompetenţa, atuul lor principal – o viziune liberală asupra economiei, relansarea viitorului economic al României - este la o încredere de 20 şi ceva la sută, deci nu erau pregătiţi să înceapă un război cu PSD, nu aveau arme destule, duşmanul era prea puternic. Se aflau în perioada de graţie, de după alegerile prezidenţiale, când creşte nivelul de aspiraţie a oamenilor, aveau o încredere în direcţia bună de aproape 50%. Oamenii nu mai acceptau PSD să facă mari gesturi de împotrivire. Faptul că nu am mai avut o echipă, care să fie foarte hotărată, cu oameni de mare forţă cred că a avantajat. Marcel Ciolacu a încercat să adune în jurul lui oameni, să construiască pe tăcute o strategie care să aibă forţă pe termen lung.
M. Tucă: Dar după toate aceste luni de pandemie, când guvernul Orban a patinat în gol, partidul a câştigat un procent. Sunteţi de acord cu moţiunea de cenzură si cu doborârea guvernului Orban pentru a doua oară?
V. Dâncu: Eu am o fabrică de sondaje. Am 3 call- center. în fiecare zi fac câte un sondaj politic. în ultimile 2-3 săptămâni, PSD-ul a crescut destul de mult, se apropie de 30%. Multe sondaje nu se publică. PSD-ul a crescut destul de bine, de la 21% la 30%. Este o altă dinamică.
M. Tucă: În toate aceste cercetări legate de viaţa politică, sunteti sociolog, care este lucrul care v-a şocat din ultima vreme. Conduceţi un institut, IRES. Exista ceva care v-a surprins legat de scena politică?
V. Dâncu: Da. Unul dintre aceste lucruri care m-au surprins – nu credeam că atât de repede se va ajunge să nu mai avem o uniformitate a votului, în sensul ca oamenii să nu mai voteze cum votau de obicei, votul de partid se transmitea şi la candidat. Azi avem situaţii în care lideri politici au într-un oraş mare un scor de 60%, iar partidul are 20%. Cu toata alianta care se face împotriva lor este imposibil să îi bată cineva.
V. Dâncu: Şi la Bucureşti Gabriela Firea trece de 40 la sută, partidul are 20 şi ceva la sută. Nu întotdeauna marile alianţe reuşesc să facă un fel de sumă a scorurilor pe care le obţin. Este foarte complicat scenariul de la Bucuresti. Victor Ponta nu vrea să mai participe la această alianţă, Negoiţă dispare, este scos din acest front de stânga, se produc nişte găuri în susţinerea pe care o are dna Firea. Există şi alte modalităţi de a fragmenta electoratul de dreapta, unde există mari neînţelegeri. Nici electoratul de dreapta nu va merge ca oile în turmă cu un candidat numai pentru că este al coaliţiei, oamenii şi-au dorit un candidat al PNL, sau al USR Plus. Şi aici va fi o situaţie foarte complicată. Deocamdată, doamna Firea conduce pentru că are o sustinere omogenă şi pentru că personalitatea ei crescută, mai ales în ultimul an, o ţine în frunte în acest moment. Am făcut studii şi în primăriile de sector, dar situaţia aici nu are legătură cu ce am măsurat până acum, Ai senzaţia că PNL a vrut să îşi sacrifice oamenii puternici din Bucureşti, cedând anumite sectoare unde avea o şansă în plus. Şi aici există posibilitatea ca primarii în funcţii, în câteva sectoare, să câştige în unele sectoare, uşor, chiar dacă matematic împotriva lui sunt coaliţii care i-ar putea învinge. Sunt come-back-uri puternice, la sectorul 2, de exemplu, dacă Onţanu candidează şi este susţinut de PSD, este un come-back interesant, va aduna foarte multe voturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
M. Tucă: Posibila intrare în cursă a fostului marinar, cel căruia nu i se spune numele.
V. Dâncu: Este o lovitură interesantă, este un efect care ar putea să faciliteze victoria unui candidat. Traian Băsescu are încă un anumit capital, care e peste al partidului în Bucureşti. Poate fi o atracţie către electoratul din dreapta care este foarte împărţit, dezamăgit, nu are un candidat puternic, charismatic, care să magnetizeze această forţă. Va fi un efect interesant dacă Traian Băsescu intră, ar putea să obţină un scor bun şi acesta să dispară din bagajul lui Nicuşor Dan.
M. Tucă: În legătură cu moţiunea de cenzură, pentru caderea Guvernului Orban care sunt paşii mai departe?
V. Dâncu: Există raţiuni pentru şi împotriva unei moţiuni de cenzură. Le-aş spune pe cele pentru. Moţiunea de cenzura este o cerere socială, un val de emoţie negative faţă de Guvern, se poate întâlni cu un proiect politic care să arate unitatea Parlamentului, să arate că există opoziţie puternică, să arate defectele pe care le are în acest moment Guvernul. Nici PSD, nici alte partide nu au comunicat sistematic. De asemenea, activul de partid ca să fie mobilizat pentru 27 septembrie, vrea sânge, vrea o bătălie pe care să o vadă la centru şi pe care să o poată duce apoi în teritoriu. Un al treilea raţionament este cel al comunicării. Eu cred că nu poţi argumenta căderea Guvernului numai prin greşelile pe care le-a făcut. Ar trebui ca această moţiune să fie argumentată şi dintr-o altă perspectivă, unul dintre defectele acestui Guvern, dorinţa de a face alegeri pe 27 septembrie, în condiţii de criză, în condiţiile în care celor în vârstă le este frică să meargă la vot. A dori voturi contra moarte, ar trebui să moară oameni pentru alegeri şi pentru oameni. Având în vedere că nu ne-am pregătit destul pentru campania anti-Covid, până prin martie, noi nu am făcut nimic, pentru că ne gândeam la alegeri anticipate. Eu cred că ar fi raţional şi pentru Guvern şi pentru preşedintele Iohannis ca aceste alegeri din 27 septembrie să se amână pentru o perioadă când vor putea avea loc. Am aflat din această dinamică a Covidului că tinerii au devenit mai îngrijoraţi, responsabili ca cei în vârstă. Nu va exista un decalaj de prezenţă la vot între tineri şi bătrâni. Sunt argumente pentru această moţiune. Sunt şi voci care spun că această moţiune nu are sens, în condiţiile în care Iohannis nu va nominaliza un premier de la PSD, orice s-ar întâmpla. Eu cred că şi dacă va câştiga alegerile PSD, Iohannis nu va numi premier de la PSD, că are un război cu acest partid.
M. Tucă: Alegerile parlamentare ar trebui amânate şi pentru când?
V. Dâncu: Daca se merge in ritmul ăsta, Raed Arafat spune că vom avea în această toamnă nişte vârfuri de infectări, putem presupune că prin martie ar putea fi făcute cele două alegeri, la un interval de o săptămână-două. Suntem in scenariile cele mai rele. Cred ca in septembrie o sa fie foarte complicat să duci oamenii în secţii, cred că Guvernul ar putea să piardă mult mai mult dacă se încăpăţânează să le ţină în acest moment.
M. Tucă: Este posibil ca la un moment dat să fie o alianţă între PSD şi PNL?
V. Dâncu: Nu cred. Acest lucru este imposibil, chiar dacă visează unii. USL-ul trecut cu 76% în Parlament trebuia să facă reforma Constituţiei. Îi sfătuiam atunci, nu făceam politică. PSD şi PNL ar fi trebuit să facă o descentralizare, o regionalizare care să ne permit să valorificăm toate resursele locale. N-au făcut nimic cu acea supra majoritate. Acum unii visează, unora li se promite că s-ar mai putea face asta, dar e imposibil, pentru că s-a ajuns ca acest conflict între PSD şi PNL să fie ireconciliabil.
M. Tucă: Aţi citit ultimul editorial al lui Nistorescu? Vă citesc ultimul paragraf: "PNL-ul este la cheremul lui Eduard Hellvig, USR-ul la Florian Coldea, Pro Romania, la SIE şi la Silviu Predoiu, PLUS-ul lui Dacian Cioloş, la Virgil Ardelean şi la francezi. Iar acum, cu Ciolacu şi Dîncu, PSD-ul trece sub controlul generalilor de generaţia a doua şi a treia."
V. Dâncu: Da şi nu am înţeles, scrie în ultima vreme de foarte rău despre mine. Există în România şi asta mă fascinează, o încercare de a explica mereu ceea ce se întâmplă în ţară prin teoria conspiraţiei, prin servicii secrete, reţele ascunse, trădări, francmasonerie. Eu cred că lucrurile sunt mult mai simple în societatea noastră, avem o dezorganizare instituţională în primul rând. Statul roman a pierdut foarte mult şi pentru că toate aceste influenţe nu se exercită. Daca serviciile si-ar pune amprenta, atunci statul roman ar fi mult mai puternic. Oamenii încearcă să îşi explice neputinţele instituţionale şi caută ţapi ispăşitori, sau tătuci, leaderi. Am făcut studii în ultiomii zece ani si voi publica o carte despre tendinţe collective la români şi superstiţii. Am studiat superstiile romanilor din ultima vreme, inclusiv aceasta cu serviciile secrete. Era un procent foarte mare de oameni care se considerau ascultaţi de Securitate, se SRI, de SIE. Erau oameni simpli, i-am studiat, le-am făcut profilurile, m-am uitat ce gândesc în materie de biserică, ce beau, ce mănâncă, ce cântă, la ce plâng şi mi-am dat seama că sunt oameni obişnuiţi. De ce cred oamenii ăştia că îi ascultă Securitatea sau că ar fi în centrul unei asemenea supravegheri? Cred pentru că vor să se simtă importanţi, pentru că vor să creadă că sunt membrii unei comunităţi care înţelege ce se întâmplă dincolo de perdele, de aparanţele realităţii. Asta e una dintre tendintele noastre. Şi mai este una – avem un loc al controlului destinului foarte în afară şi căutăm pentru orice greşeală pe altcineva vinovat. Niciodată nu dăm vina pe noi.
M. Tucă: Aţi fost de acord cu carantinarea? Ce v-a surprins despre Covid?
V. Dâncu: Este o situaţie în România foarte interesantă. Am făcut nouă valuri de cercetări despre asta. Românii au fost conformişti. Degeaba îi critică mass-media sau Guvernul, 80% dintre oameni nu au ieşit din casă. Românii sunt carcotasi. Accepta ce spune Guvernul, dar nu accepta explicaţii puerile. Românii au găsit strategii de supravieţuire pentru perioada de izolare extremă, cae a privat oamenii de contactul social. Trebuie să gandim mult mai inteligent pe viitor. Nu putem lăsa totul în mâna doctorilor, sau numai a militarilor. Distanţarea socială cum a fost denumită este o prostie. Se produce o distanţare socială şi ne va face să ne fie frică unuia de celălalt.
M. Tucă: Am citit cele 2 carti. Felicitări. Sunt o radiografie excepţională pentru România. Începuturile dumneavoastră ca un simplu gazetar. Explicaţi acea victorie din 2014 a lui Klaus Iohannis. Am o dedicaţie muzicală.
V. Dâncu: Cred că se schimbă şi modul în care oamenii se raportează la mass media. Am văzut prin studiile din ultima vreme că oamenii caută altceva. Mă bucur că această emisiune caută adevărul.
---
Preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu a vorbit în exclusivitate, în cadrul unei ediţii speciale a emisunii “Marius Tucă Show”, despre moţiunea de cenzură. Sociologul îţi explică de ce Guvernul trebuie să fie demis. Unul dintre principalele motive, spune acesta, ar fi chiar organizarea alegerilor, în plină epidemie de coronavirus.
“Moţiunea de cenzură este o cerere socială, un val de nemulţumire faţă de Guvern. Oamenii îşi doresc asta. (…)Activul de partid vrea sânge, o bătălie la centru pe care să o ducă şi ei. Guvernul trebuie eliminat ca sa nu influenţeze alegerile. Face cadouri în vreme de coronavirus. (…)Nu poţi argumenta căderea Guvernului, doar prin greşelile făcute. (…) Această moţiune trebuie argumentată şi prin dorinţa Guvernului de a face alegeri în vreme de coronavirus. Populaţia este îngrijorată. Ne trebuie moarte pentru voturi? (…) Ar fi rational ca alegerile din 27 septembrie să se amâne. (…) Cea mai bună ocazie ar fi în martie, cu o pauză de o săptămână pentru alegerile locale şi parlamentare.”, a declarant Dîncu.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe