- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.07.2016, 16:07)
- Indira Crasnea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV. Mihnea Motoc, ministrul Apărării: Deciziile luate de lideri la Varşovia se cer acum articulate concret, începând chiar de mâine
Delegaţia română a "acoperit" la summit-ul NATO, care s-a încheiat la Varşovia, "toate exigenţele stabilite în mandatul aprobat de CSAT", a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, subliniind că măsurile concrete post-summit trebuie puse în practică "chiar de mâine".
Urmărește
2330 afișări
Ministrul Apărării, Mihnea Motoc: La summitul de la Varşovia, am acoperit toate exigenţele stabilite în mandatul aprobat de CSAT (Imagine: Silvia Ilie / Mediafax Foto)
Ministrul Apărării Naţionale a subliniat că, "noua postură robustă de descurajare şi apărare a NATO, transpusă prin prezenţa aliată avansată", care este de interes major pentru România, "este asigurată şi materializată pe întreg Flancul Estic al Alianţei, atât în nord-est (arealul baltic), cât şi la noi, în sud-est, în regiunea Mării Negre".
"Prezenţa aliată avansată în zona care este imediat relevantă strategic pentru România se transpune într-un dispozitiv complex şi cuprinzător de măsuri, vizând toate domenile operaţionale: în componenta terestră - va fi dezvoltată o Brigadă Multinaţională, constituită pe pilonul unei Brigăzi româneşti de elită, la care sunt deja angajate contribuţii şi afilieri din partea mai multor aliaţi, respectiv o Iniţiativă de Instruire Intensificată ; componente navale şi aeriene, ce urmează a fi materializate prin decizii ale miniştrilor aliaţi ai Apărării, în baza recomandărilor concrete formulate de autorităţile militare ale NATO. Dispozitivul conceput urmează să beneficieze de funcţiunile de comandă şi control ale Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est, găzduite de Bucureşti, iniţial capabilă operaţional din 1 iulie, respectiv de planificarea aliată avansată", a detaliat, pentru MEDIAFAX, ministrul Motoc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Ministrul Apărării a reamintit că la summit-ul de la Varşovia "s-a luat decizia de prindere a tuturor componentelor europene ale sistemului Aegis Ashore într-un sistem integrat al NATO de apărare anti-rachete balistice şi anti-aeriană, a cărui capabilitate operaţională iniţială a fost constată cu acelasi prilej", precizând că principalul progres înregistrat în această privinţă în perioada ante-summit a fost declararea ca operaţională a facilităţii de la Deveselu.
"La Varşovia am putut raporta şi încadrarea deplină în grafic sub aspectul sarcinilor ce reveneau României conform Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO, stabilit la summit-ul anterior, de la Newport. Am operaţionalizat cele două structuri de comandă şi control NATO de pe teritoriul României, avem o contribuţie crescută, cu personal, participare la exerciţii şi capabilităţi pentru Forţa de Răspuns a NATO", a mai spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Apărării.
Ministrul Motoc a remarcat faptul că importanţa strategică a Mării Negre este "explicit evidenţiată" în documentele finale ale summit-ului, ceea ce semnifică că problematica Mării Negre, care era deja obiect de evaluare politico-diplomatică regulată la NATO, a dobândit şi valenţă operaţională la nivelul Alianţei.
În ceea ce priveşte evoluţiile post-summit, ministrul Motoc a spus că deciziile luate de lideri la Varşovia se cer articulate concret, "începând chiar de mâine".
"Deciziile de la Varşovia ale liderilor se cer acum articulate concret, în practică; este ceea ce vom face începând chiar de mâine - termenele decizionale următoare sunt foarte strânse -în strânsâ legatură şi cooperare cu autorităţile militare ale Alianţei, aşteptate să formuleze recomandări în timp util, pentru ca decizii subsecvente de implementare, pe o serie de aspecte majore privind dispozitivul conturat atât în nordul, cât şi în sudul Flancului Estic, să poată fi adoptate la Ministeriala Apărării NATO din octombrie", a mai spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc.
Citeşte şi: Iohannis: Polonia şi Bulgaria vor contribui la brigada multinaţională din România. Summitul NATO a reconfirmat importanţa strategică a Mării Negre
Citeşte şi: Vicepremierul Costin Borc: Onoarea de a ţi se oferi funcţia de premier e extraordinară. Nu ştiu ce aş face atunci. Nu m-aş feri de ideea unui guvern de uniune naţională
Citeşte şi: Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda: România este un partener foarte apropiat. Summitul NATO a fost un succes comun
Citeşte şi: Iohannis, la Varşovia: Summitul NATO vine şi cu o mare responsabilitate pentru noi. Este extrem de important pentru securitatea noastră pe flancul estic
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe