Prima pagină » Politic » EXCLUSIV. Ponta și scandalul inundațiilor. Și localități din Bulgaria au fost inundate în perioada respectivă. Presa bulgară descria viitura și menționa Porțile de Fier

EXCLUSIV. Ponta și scandalul inundațiilor. Și localități din Bulgaria au fost inundate în perioada respectivă. Presa bulgară descria viitura și menționa Porțile de Fier

Victor Ponta, în prezent candidat la funcția de președinte, a declarat că a salvat capitala Serbiei, Belgrad, de inundațiile devastatoare din 2014, sacrificând în schimb terenuri și gospodării din România. Fostul premier a spus că în urma deciziei sale a primit cetățenia sârbă.
EXCLUSIV. Ponta și scandalul inundațiilor. Și localități din Bulgaria au fost inundate în perioada respectivă. Presa bulgară descria viitura și menționa Porțile de Fier

Este neclar când a luat Ponta decizia, dar bazat pe declarațiile sale și momentul în care Belgardul a fost afectat, decizia a fost luată undeva între 15 mai-19 mai. Dat fiind că Ponta a spus că decizia a fost luată într-o noapte de vineri. Cel mai probabil data este noaptea de 16-17 mai 2014.

Potrivit unui articol din arhiva Mediafax. Premierul Victor Ponta chiar a mers, în perioada respectivă, într-o vizită scurtă la Hidrocentrala Porţile de Fier I, unde împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea a stat de vorbă cu dispecerul de serviciu al hidrocentralei, mulţumindu-le angajaţilor Hidroelectrica pentru că au gestionat debitele pe fluviul Dunărea.

Discuția din ultimele 24 de ore s-a focusat pe efectele pe care inundațiile le-au avut în România, dar conform presei bulgare de la vremea respectivă și zone din țara vecină au fost afectate. 

„Nivelul apei în porțiunea fluviului Dunărea care formează granița dintre Bulgaria și România a crescut brusc în ultima zi, apărarea împotriva inundațiilor fiind consolidată după inundațiile dezastruoase care au lovit Serbia și Bosnia și Herțegovina”, nota presa bulgară.

Viitura a lovit în 18 mai în Bulgaria și presa locală menționează sate aflate la câțiva km de locul unde granițele României, Serbiei și Bulgariei se întâlnesc. Localitățiile afectate și menționate de presa de la sud de Dunăre sunt în aval de Porțiile de Fier. Sunt menționate în relatări ale presei bulgare și localități aflate pe malul opus al localității românești Cetate, unde deține proprietăți Mircea Dinescu. Mircea Dinescu a fost menționat de Victor Ponta în interviul în care a relatat decizia din 2014

„La 18 mai, operațiunile din portul Lom au fost parțial suspendate, iar primarul a anunțat cel de-al treilea nivel, cel mai înalt, al stării de apărare a populației împotriva inundațiilor.

O parte din terenurile agricole din regiune au fost inundate, ceea ce a stârnit nemulțumiri din partea locuitorilor, care s-au plâns că nu s-a făcut nimic pentru a întări apărarea împotriva inundațiilor în bune condiții de la inundațiile de acum patru ani.

Primarul satului, Krassimir Assenov, a declarat pentru Televiziunea Națională Bulgară că un dig din apropierea satului Kudelin se află într-o stare insuficientă pentru a proteja satul, deoarece instituțiile și-au transferat responsabilitatea pentru repararea acestuia.

Șase insule din zona Vidin din Dunăre au fost inundate. Insulele Koshava, Kutovo, Bezimenen, Bogdan-Sechen, insulele Golyam Bliznak și Malak Bliznak sunt sub apă. De asemenea, digul din satul Archar este sub apă.

Pompierii și apărarea civilă efectuau o monitorizare continuă a zonelor de risc critic din apropiere de Vidin, Lom și Nikopol.

În cazul în care nivelul fluviului depășește limitele, ar putea exista probleme la stația de pompare a apei potabile din satul Dobri Dol.

În cazul în care nivelul Dunării va atinge 850 cm, vor fi închise drumurile în unele părți din zona Vidin, a anunțat Radioul Național Bulgar”, scria presa bulgară la momentul respectiv

Bulgarii păreau conștienți că sitiația depinde foarte mult de ce se întâmplă la Porțiile de Fier.

„Suntem dependenți de ecluzele de la Zelezni Vrata ( Porțile de Fier). Situația este monitorizată acolo și apa este eliberată, astfel încât nu există niciun pericol pentru secțiunea bulgară pentru moment. Cu toate acestea, situația nu este foarte calmă, deoarece afluenții din Ungaria și Serbia sunt la niveluri destul de ridicate și se așteaptă să ajungă la secțiunea noastră în aproximativ trei zile. Continuăm să monitorizăm nivelurile, a precizat Serviciul Hidrometeorologic”, scria vesti.bg.

„Centrala hidroelectrică Porțile de Fier continuă să elibereze cantități mari de apă, care, cu toate acestea, nu sunt periculoase pentru tronsonul bulgaro-român”, scria altă publicație.

Este încă neclar dacă Ponta, în cazul în care a luat decizia menționată chiar de el, a informat și partea bulgară despre o decizie ce ar fi avut un efect și în aval.