- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
EXCLUSIV: România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei legate de aderarea la Schengen
România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei şi de intenţia de a cere amânarea aderării României la Schengen şi a încercat să îşi prevină partenerii europeni prin declaraţia din Consiliul European a preşedintelui Traian Băsescu, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.
EXCLUSIV: România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei legate de aderarea la Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"România a ştiut de demersurile diplomatice ale Franţei şi de intenţia de a cere amânarea aderării la spaţiul Schengen. România a încercat să îşi prevină partenerii europeni prin declaraţia din Consiliul European a preşedintelui Traian Băsescu", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.
Potrivit surselor citate, România a îndeplinit toate criteriile şi de aceea "nu acceptă faptul că se ascunde motivul adevărat al amânării şi nici faptul că acum se încearcă discreditarea ţării de către state membre care, atunci când au interesul, invocă cu o frecvenţă ridicată principiul solidarităţii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Cum ar fi arătat pacea în termenii Moscovei? Documente scurse dezvăluie cerinţele Proiectului de Pace al Rusiei din 2022
-
Culmea tupeului: Rusia acuză Occidentul de imixtiune în alegerile din Republica Moldova
-
Nelu Tătaru a fost plasat sub control judiciar pentru luare de mită
"România este un partener corect. Credem că principiile sunt extrem de importante în funcţionarea Uniunii şi ele nu trebuie abandonate, cu riscul de a crea precedente periculoase pentru orice ţară membră", au mai spus aceleaşi surse.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 17 decembrie, la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European de iarnă, că a afirmat, la summit, că România nu acceptă obligaţii suplimentare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen şi că nu vrea să fie victima colaterală a ceea ce nu merge bine în UE în prezent.
El a declarat atunci presei că a avut o intervenţie în Consiliu în care a afirmat că România nu acceptă crearea de obligaţii suplimentare faţă de cele din tratatul de aderare în ceea ce priveşte intrarea în Schengen. Băsescu a spus că a afirmat că MCV nu este parte a tratatului de aderare, ci un mesanism stabilit de UE şi România, şi nu a fost ratificat nici în Parlamentul României, nici în alte parlamente din UE.
Şeful statului a declarat, joi seară, la TVR 1, că s-ar fi aşteptat ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să-l avertizeze cu privire la opoziţia celor două ţări referitoare la aderarea României în spaţiul Schengen. "Peste noapte şi fără avertisment, măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European - n.r.), ori domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă", a declarat Traian Băsescu.
Băsescu a afirmat totuşi că nu poate să ignore faptul că, deocamdată, există doar scrisoarea a doi miniştri, francez şi german, pe tema aderării la Schengen. "Şefii celor două state nu s-au pronunţat", a precizat şeful statului.
Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO