EXCLUSIV - Şova: Pragul electoral va fi scos din Legea Ponta-Antonescu la Camera Deputaţilor

Senatorul PSD Dan Şova a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că pragul electoral, menţinut în Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur, va fi scos atunci când actul normativ va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizonal.

Urmărește
3120 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Şova: Pragul electoral va fi scos din Legea Ponta-Antonescu la Camera Deputaţilor

EXCLUSIV - Şova: Pragul electoral va fi scos din Legea Ponta-Antonescu la Camera Deputaţilor (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Întrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul într-un singur tur sistemul majoritar, în care candidatul care obţine majoritatea într-un colegiu este declarat ales, în condiţiile menţinerii pragului electoral pentru formaţiunile politice, Şova aprecizat că pragul electoral va fi scos de către Camera Deputaţilor, care este for decizional.

"Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputaţilor", a spus Şova.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi, Şova a precizat că actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor şi că la alegeri poate candida oricine, inclusiv independenţii, iar un independent care va câştiga în colegiul său va fi declarat ales.

Senatorul PNL Ioan Ghişe, membru în Comisia juridică, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că, prin păstrarea pragului electoral în legea uninominalului pur votată de plen marţi, candidaţii îşi asumă riscul trecerii pragului de către partide, legea avantajând partidele mari.

"Dacă mergi independent, intri în Parlament, ca reprezentant al colegiului în care ai candidat şi ai câştigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, dacă eşti desemnat, îţi cresc şi şansele, întrucât eşti susţinut de o formaţiune politică, dar şi partidul are condiţie să treacă pragul stabilit", a spus Ghişe.

El a arătat că există posibilitatea ca partidul sub sigla căruia candidezi şi câştigi colegiul să nu fie bine văzut la nivel naţional, astfel că îţi asumi şi riscul de prag.

"Asta avantajează partidele mari şi creează majorităţi mai uşor", a mai spus senatorul PNL.

El a mai declarat că este greu de spus dacă legea va rămâne în aceeaşi formă şi la Camera Deputaţilor, precizând că ţine cont şi de raportul de forţe din Cameră, dar şi de la Comisia juridică, condusă de către democrat-liberalul Daniel Buda.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda atenţionează că legea votului uninominal adoptată marţi în Senat elimină distribuirea mandatelor către independenţi şi, prin menţinerea pragului electoral, permite accesul în Parlament a celor care nu au câştigat colegiul.

Preda scrie, pe blogul său, că legea aprobată de Senat şi asumată de către premierul Victor Ponta, conţine două erori.

"Prima este legată de menţinerea pragului electoral. Dacă regula first pass the post e introdusă, pragul nu mai are sens. Dacă s-ar menţine un prag la scară naţională, atunci e evident că s-ar continua practica inventată în 2008, în virtutea căreia au primit mandate cei clasaţi pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur", scrie Preda.

El atrage atenţia că "a doua eroare priveşte candidaturile independente".

Preda precizează că legea menţine posibilitatea depunerii unor asemenea candidaturi, dar, "când vine vorba despre distribuirea mandatelor, independenţii dispar".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici