„Deşi a venit târziu şi nu are forma perfectă, totuşi, faptul că această lege a lustraţiei există în România este un semn de normalitate, că măcar simbolic, după atâţia ani, comunismul a fost cu adevărat învins” a spus Voinescu.
El a adăugat că cei de la PSD au fost consecvenţi şi s-au opus de la început legii lustraţiei, în timp ce liberalii sunt într-o poziţie delicată, deoarece în 2010 credeau că este o lege oportună, iar în 2012 nu mai consideră astfel.
„Există un singur element care diferenţiază PNL din 2010 faţă de cel din 2012 şi anume alianţa cu Dan Voiculescu. Asta explică de ce anticomunistul şi antisecuristul Crin Antonescu este brusc sceptic faţă de legea lustraţiei”, a spus Voinescu.
El a mai arătat că reacţiile la adoptarea legii lustraţiei sunt toate pozitive şi mărturisesc că este nevoie de această lege.
„Ne pare rău că nu au fost alături de noi măcar la vot colegii de la PNL, care au contribuit la elaborarea acestui proiect”, a adăugat Sever Voinescu.
Camera Deputaţilor a adoptat marţi, legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist.
Legea lustraţiei a fost votată în absenţa opoziţiei, aflată în grevă parlamentară.
Deputatul PDL Iustin Cionca a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că legea lustraţiei, votată de Camera Deputaţilor, prevede că persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist nu vor putea fi numite în funcţii pentru cinci ani consecutiv.