- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.05.2013, 15:24)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Expert american: Reconcilierea România-Rusia pe model polonez ar ajuta compromisul Chişinău-Tiraspol
O reconciliere între România şi Rusia asemănătoare cu cea ruso-poloneză din ultimii ani ar putea crea un mediu mai favorabil şi pentru rezolvarea divergenţelor dintre Republica Moldova şi Transnistria, consideră Matthew Rojansky, director adjunct la programul Rusia şi Eurasia al Fundaţiei Carnegie.
Urmărește
644 afișări
Expert american: Reconcilierea România-Rusia pe model polonez ar ajuta compromisul Chişinău-Tiraspol (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Dacă România şi Rusia se pot reconcilia pe modelul Polonia-Rusia, s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova şi Transnistria şi atingerea unui compromis durabil", a afirmat Matthew Rojansky, prezent joi la Bucureşti la o conferinţă cu jurnalişti români găzduită de Ambasada SUA.
De asemenea, el a arătat că la nivel statal Rusia a susţinut consecvent integritatea teritorială a Republicii Moldova, însă în Transnistria există şi interesele oligarhilor ruşi apropiaţi de regimul preşedintelui Vladimir Putin, aceştia fiind interesaţi să îşi păstreze o zonă necontrolată în care să îşi plaseze şi să îşi ruleze nestingherit banii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Întrebat de unde ar putea porni această reconciliere româno-rusă având în vedere numeroasele divergenţe între interesele României şi cele ale Rusiei în regiune, dar şi faptul că relaţia economică se bazează aproape exclusiv pe importurile de gaze ruseşti, Rojansky a spus că ar fi importante unele gesturi de deschidere cu privire la rănile istorice, cum ar fi aflarea adevărului prin accesul liber la cercetarea arhivelor.
Rojansky a spus că şi efectuarea unor vizite la nivel înalt sau ţinerea de către liderii politici a unor discursuri semnificative care să marcheze schimbarea de paradigmă, proiectele de colaborare între organizaţiile societăţii civile din cele două ţări, apropierea la nivelul celor două biserici ortodoxe ar putea ajuta în acest sens.
Expertul american a amintit de discursul vicepreşedintelui Joe Biden din 2009 de la Munchen, când a vorbit de "resetarea" relaţiei SUA-Rusia.
"Rusia stârneşte în continuare multă suspiciune şi teamă în rândul românilor, dar nu cred că percepţia românilor în rândul clasei de mijloc din Rusia este atât de negativă. Iar societatea civilă este esenţială atunci când relaţiile politice sunt reci", a spus Matthew Rojansky, care a adăugat că o reconciliere între două ţări aflate pe poziţii de forţă în relaţia bilaterală ar fi mai uşor de realizat.
El consideră şi că tensiunea din prezent cu Moscova în privinţa amplasării în România a elementelor scutului antirachetă va scădea în anii următori, deşi se apropie termenul în care scutul va deveni în totalitate operaţional. "Aceeaşi tensiune a fost acum 10 ani în momentul lărgii NATO cu ţările din Europa Centrală şi de Est, iar acum acesta este un subiect depăşit, ruşii s-au resemnat în privinţa asta", a amintit expertul american.
Totodată, acesta a apreciat că proiectele energetice din zona Mării Negre şi Caucazului ar trebui gândite pe alte baze decât excluderea şi izolarea Rusiei. "Nu ajută la nivel politic ca fiecare să vină cu propriul său proiect, dar nici din punctul de vedere al viabilităţii economice a acestor proiecte. Viabilitatea economică ar trebui să fie principalul criteriu în realizarea acestor conducte de transport de gaze şi ţiţei din zonă", a afirmat Rojansky.
El este şi responsabilul programului pentru Ucraina, Belarus şi Moldova al Fundaţiei Carnegie, fiind în acelaşi timp profesor la Universitatea Americană din Washington. Matthew Rojansky este şi un analist recunoscut şi în privinţa tematicii de securitate şi nucleare dintre SUA şi Rusia.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe