Explicaţiile CCR după ce a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstiţională

  • După ce a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstiţională, CCR revine cu precizări
  • Judecătorii explică faptul că că sesizarea viza un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi Parlamentul României, nu constituţionalitatea legii
  • CCR a admis, miercuri, sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe OUG 114
Urmărește
4500 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile CCR după ce a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstiţională

Explicaţiile CCR după ce a decis că angajarea răspunderii Guvernului pentru modificarea OUG 114 este neconstiţională

Curtea Constituţională a fost sesizată cu privire la un conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi Parlamentul României, în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii bugetului de stat pe anul 2020 şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

„La soluţionarea acestei cauze, Curtea Constituţională nu a analizat şi nu s-a pronunţat asupra constituţionalităţii celor două legi”, arată într-un comunicat transmis joi CCR.

CCR a admis, miercuri, sesizarea formulată de PSD privind angajarea răspunderii de către Guvern pe proiectul de lege care modifică ordonanţa de urgenţă nr. 114/2018.

PSD a sesizat CCR, în luna decembrie a anului, în legătură cu modificarea OUG 114 pe care şi-a asumat Guvernul răspunderea. Textul face referire atât la forma proiectului, respectiv faptul că există deja un proiect în Parlament cu acelaşi obiect, cât şi la fond - interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Social-democraţii susţineau că domeniul de reglementare a proiectului pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea este identic cu cel al iniţiativei legislative pentru aprobarea OUG 114 care este deja în procedură parlamentară.

De asemenea, PSD făcea apel, în sesizarea de neconstituţionalitate, la o decizie anterioară a CCR care arată că „nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca o asemenea măsură sa se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii”.

Social-democraţii atrăgeau atenţia asupra prevederilor din Constituţie care stipulează că drepturile sau libertăţile pot fi restrânse prin lege numai pentru anumite situaţii, precum apărarea securităţii naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici