Exploatările ilegale de lemne ar putea fi depistate prin GPS din iunie 2020

  • Ministrul Mediului Costel Alexe vrea ca până în iunie 2020 să implementeze sistemul de monitorizare a exploatărilor de lemne
  • Alexe va merge vineri la Bruxelles pentru a vorbi cu oficialii europeni despre măsurile pe care România vrea să le implementeze pentru stoparea defrişărilor
  • Ministrul vrea ca din primăvară oamenii să poată suna la 112 pentru a raport cazurile de furt de lemne
Urmărește
921 afișări
Imaginea articolului Exploatările ilegale de lemne ar putea fi depistate prin GPS din iunie 2020

Sursa FOTO: Profimedia Images

Ministrul Mediului Costel Alexe a spus că prima scrisoare de la Bruxelles, privind protecţia pădurilor din România a venit în noiembrie 2016.

„Vineri mă voi deplasa la Bruxelles, unde voi avea întâlniri tete-a-tete cu comisarul de Mediu şi îi voi spune şi ne angajăm să facem ce am început în aceste trei luni de când conducem Ministerul şi cum vom reuşi să limităm şi să stopăm tăierile ilegale din România”, a spus ministrul Mediului.

Printre măsurile pe care le are în plan pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn, Costel Alexe vrea să activeze sistemul de urmărire a traseului arborilor exploataţi din România, numit SUMAL, până în iunie 2020.

„SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la cinci minute. Accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ueşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne cu câte trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume şi cantităţile din camioane”, a mai declarat Costel Alexe.

Potrivit acestuia, urmărirea tăierilor ilegale prin imagini satelitare este un alt proiect în lucru la Minister.

Ministrul Mediului vrea, de asemenea, să implementeze în instituţia pe care o conduce sistemul de apeluri 112 prin care oamenii să poată sesiza cazuri de tăieri ilegale.

„Unul din cinci apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat într-adevăr ca o infracţiune", declară ministrul.

Alexe mai spune că în industria lemnului sunt grupuri de interese care au avut abilitatea să-şi planteze oameni prin conducerea Ministerului sau a Regiei Naţionale de Păduri.

Comisia Europeană a transmis că a activat, miercuri, procedura de infringement pentru ţara noastră, din cauza legislaţiei defectuoase care nu permite gestionarea şi verificarea de către autorităţile române a cantităţilor mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici