Prima pagină » Politic » Marko: Este bizar că în România există practic două Parlamente, trebuie schimbat acest lucru

Marko: Este bizar că în România există practic două Parlamente, trebuie schimbat acest lucru

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, la Târgu Mureş, cu ocazia constituirii Consiliului Administrativ "Ţinutul Secuiesc" al Uniunii, că i se pare "bizar" faptul că în România există, practic, "două Parlamente", iar acest fapt ar trebui schimbat, transmite corespondentul MEDIAFAX.
20 mai 2011, 16:05, Politic

Vicepremierul Marko Bela a declarat că Senatul şi Camera Deputaţilor funcţionează, practic, în România , ca „două Parlamente”, întrucât există un pachet de legi care ajunge la Camera Deputaţilor ca şi cameră decizională şi există alt pachet, în care Senatul este cameră decizională.

„În România există două Parlamente, unul este Camera Deputaţilor, iar celălalt, Senatul. Nu avem un Parlament comun, în Constituţie aşa este, dar în practică nu este aşa. Este o problemă gravă politică. Este bizar, este o chestie foarte gravă şi în următoarea perioadă s-ar putea schimba acest lucru”, a spus Marko Bela.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în prezent, dat fiind că activitatea celor două Camere ale Parlamentului „se dublează”, este nevoie de un timp dublu pentru adoptarea unei legi.

„Nu este vorba despre nemulţumirea noastră sau de mulţumirea altora, este vorba de o procedură greoaie şi noi am spus şi până acum de câteva ori că atribuţiile celor două Camere trebuie separate mult mai bine. Şi chiar şi forma de reprezentare, forma de alegere a deputaţilor şi a senatorilor poate fi regândită. Din acest punct de vedere, într-adevăr, dacă se face o reformă constituţională, dacă se face o reformă în ceea ce priveşte forurile legislative, trebuie să ne gândim la această soluţie. Acum totul se dublează. Pentru orice proiect ai nevoie de două ori mai mult timp decât într-o ţară unde există un singur for legislativ sau unde există Senat şi Cameră, dar cu atribuţii total diferite”, a spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că a propus, în campania din 2009, o astfel de reformă şi regândire a atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului, în aşa fel încât Senatul să fie forul legislativ unde sunt reprezentate regiunile şi unde se dezbat problemele legate de securitatea naţională, securitatea energetică, apărare, politica externă şi dezvoltarea regională.

„Deci atribuţii total diferite, să nu fie dublate cele două Camere şi atribuţiile în cele două Camere. Dar este o poveste lungă, o cale lungă. În acest moment, eu nu văd posibilă o astfel de amendare a Constituţiei. În aceste moment vă spun. Dar necesitatea ar exista”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că, în opinia sa, o lege precum cea a statutului minorităţilor naţionale ar fi de competenţa Camerei Deputaţilor.

„Legea minorităţilor ar trebui să revină Camerei Deputaţilor, dar trebuie discutat, nu vreau să mă pronunţ în acest moment, fiindcă aici principiile sunt importante, iar după aceea trebuie stabilite toate detaliile”, a afirmat Kelemen.