Fekete consideră deplasată declaraţia lui Dumbravă că răul cel mai mare al României e legislativul

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a calificat, vineri, ca fiind deplasată declaraţia preşedintelui CSM, Horaţius Dumbravă, care a susţinut că răul cel mai mare al României este legislativul.

Urmărește
9 afișări

"Să spună aşa de la CSM, că răul cel mai mare este legislativul, este un pic deplasat. Cine critică justiţia din România o critică pe drept. Nu ar trebui să se supere. Cum poate să spună cineva aşa ceva? Legislativul produce, totuşi, nişte legi şi judecătorii n-au încotro decât să respecte aceste legi. Trebuie să respecte acele legi şi nu să le interpreteze. Codul Civil şi Codul Penal sunt aceleaşi pentru toată lumea", a spus el.

Într-o declaraţie pentru agenţia MEDIAFAX, senatorul UDMR a susţinut că justiţia este criticată pe bună dreptate atât pentru lipsa de celeritate cu care se desfăşoară procesele, cât şi pentru deciziile contradictorii pe care le dau instanţele din ţară în cazul unor speţe similare.

"Judecata merge foarte încet, judecăţile sunt controversate. Aceeaşi speţă produce sentinţe opuse de la o instanţă la alta sau de la judeţ la judeţ. Când primarii au dat în judecată consiliile locale pentru sporul de vechime, jumătate dintre primari au câştigat şi jumătate nu", a adăugat el. Parlamentarul a mai dat ca exemplu faptul că, în privinţa taxei auto, unele dosare sunt admise, altele sunt respinse.

Liderul grupului senatorial al Uniunii a spus că sunt fireşti criticile aduse instanţelor sau CSM. "CSM, nu ştiu dacă în ultimii ani şi-a făcut datoria, să vadă de ce în Cluj se judecă într-un fel şi în Suceava altfel", a arătat senatorul.

"A venit vara, căldura e mare", a conchis liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.

Preşedintele CSM le-a cerut colegilor din sistemul judiciar să reacţioneze la criticile "nemeritate, generale şi populiste" făcute la adresa justiţiei, amintindu-le pe cele mai recente venite dinspre preşedinte şi a afirmat că "răul cel mai mare al României" nu este Justiţia, ci legislativul.

În mesajul rostit cu ocazia Zilei Justiţiei, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a afirmat că solidaritatea îi obligă pe cei din sistem să reacţioneze "la criticile nemeritate, generale şi populiste la adresa justiţiei".

"Recent, preşedintele ţării a acuzat in corpore judecătorii şi procurorii, Justiţia în general, de incompetenţă şi desfăşurare de activităţi politice, de arestări nelegale şi a făcut afirmaţii foarte grave, comparând magistraţii cu cerşetorii", a spus Dumbravă.

El a respins afirmaţia conform căreia "răul cel mai mare al României este, azi, Justiţia". Pe acelaşi criteriu ca şi cel invocat în sprijinul afirmaţiei făcute de preşedintele Băsescu, cel al condamnărilor României la CEDO, Dumbravă afirmă că "răul cel mai mare e în altă parte". "Cu argumente ştiinţifice şi statistice, aşa cum de altfel sunt obişnuiţi magistraţii, aş putea spune că răul cel mai mare e în altă parte, dacă luăm ca şi criteriu hotărârile date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva României. Aşadar, puterea legislativă - unde intră, bineînţeles, şi preşedintele României, ca autoritate publică, din moment ce acesta promulgă legile - este responsabilă de aceste hotărâri împotriva României în proporţie de 79 la sută, puterea judecătorească în proporţie de 72,08 la sută, puterea executivă în proporţie de 58,73 la sută, Ministerul Public în proporţie de 16,78 la sută, iar Curtea Constituţională de 0,34 la sută", a spus Dumbravă în discursul său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici