Fekete-Szabo: Nu ştiu dacă ar trece o iniţiativă ca 15 martie să fie zi nelucrătoare în Transilvania

Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras-Levente, se declară rezervat că o iniţiativă legislativă prin care ziua de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să fie declarată nelucrătoare în Transilvania ar trece de Parlament, deşi afirmă că această idee "nu este un lucru rău".

Urmărește
1 afișare

El a subliniat că parlamentarii maghiari reprezintă 6 la sută din Parlamentul României şi că, pentru ca o astfel de iniţiativă legislativă să treacă, senatorii şi deputaţii Uniunii ar trebui să atragă voturile a încă 44 la sută dintre parlamentarii de la alte partide.

"Nu pot să spun că ar fi un lucru rău. Nu ştiu, însă, dacă am ajunge acolo, un astfel de lucru (n.r. iniţiativă legislativă) ar şi trece", a menţionat senatorul.

El a arătat că un astfel de subiect nu a fost abordat vreodată la grupul UDMR de la Senat şi nici în cel de la Camera Deputaţilor.

Fekete-Szabo Andras-Levente a afirmat, pe de altă parte, că este "un pas înainte şi un pas important" şi "un gest corect şi bun" din partea tuturor partidelor din Parlament care au fost de acord ca toţi parlamentarii, inclusiv cei maghiari, să desfăşoare activitate în teritoriu cu ocazia zilei de 15 Martie.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, consideră că ar fi un gest de normalitate ca Parlamentul României să adopte o lege prin care 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să fie declarată zi liberă în Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce opinie are despre faptul că Senatul şi Camera Deputaţilor nu vor lucra în 15 martie, când este sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

El a amintit, răspunzând la întrebare, că la Primăria Sfântu Gheorghe şi la Consiliul Judeţean Covasna s-a stabilit în contractul colectiv de muncă faptul ca 1 noiembrie (Ziua Morţilor) şi 15 martie (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni) să fie zile nelucrătoare, alături de cele oficiale, pentru angajaţii instituţiei. "După ce noi, aici, am adoptat hotărârea prin care am dat liber pe data de 15 martie tuturor instituţiilor care ţin de Primăria Sfântu Gheorghe şi de Consiliul Judeţean Covasna, se pare că s-au conformat şi cei din Bucureşti", a spus, zâmbind, Antal Arpad.

El a adăugat că spune acest lucru şi în glumă, dar şi cu amărăciune. "Spun evident în glumă, dar şi cu amărăciune în acelaşi timp. Eu cred că normal ar fi ca în Parlamentul României să se adopte o lege prin care ziua de 15 martie să fie zi liberă în Transilvania. Cred că ar fi un gest de normalitate", a afirmat liderul local al UDMR.

Senatul şi Camera Deputaţilor au decis, la solicitarea UDMR, ca programul de lucru pentru săptămâna viitoare să includă activitate în teritoriu luni şi marţi, având în vedere că în 15 martie este sărbătorită Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, anual, prin diferite manifestări organizate în mai multe oraşe din Transilvania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici