Femeile politician cred că e vina lor pentru că femeile lipsesc din cursa pentru Primăria Capitalei

Femeile din politica românească apreciază că absenţa femeilor din competiţia electorală pentru funcţia de primar general al Capitalei nu poate fi considerată "o vină" a partidelor, ci a politicienelor, pentru că nu se implică mai mult, dar este şi o consecinţă a mentalitaţii la nivelul societăţii.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Femeile politician cred că e vina lor pentru că femeile lipsesc din cursa pentru Primăria Capitalei

Femeile politician cred că e vina lor pentru că femeile lipsesc din cursa pentru Primăria Capitalei (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Deputatul PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu vede nicio problemă în această situaţie, amintind de faptul că există o iniţiativă a deputatului PDL Sulfina Barbu, de a propune 30% proporţie obligatorie de femei pe listele de candidaţi ale partidelor.

"Nu consider că este fezabilă, atât timp cât politicienele însele nu consideră că trebuie să se implice mai mult. Aceasta nu se reglementează prin legi, ci ţine, mai degrabă, de voinţa partidelor politice. Nu consider că este o problemă la nivel de partid, ci cred că problema este la nivelul femeilor, care nu sunt destul de motivate, nu simt nevoia să se implice îndeajuns în politică", a precizat Gorghiu.

La rândul său, deputatului PDL Raluca Turcan a arătat că pentru Primăria Generală a Municipiului Bucureşti intră în competiţie oameni care au cele mai mari şanse să câştige.

"Probabil că partidele şi-au făcut sondaje interne şi că au existat persoane cu şanse mai multe să câştige această primărie şi nu cred că trebuie ţinut cont de faptul că sunt femei sau bărbaţi, ci de potenţialul de a atrage votul. Nu cred că e o problemă la nivelul partidului", a explicat Turcan, joi, pentru MEDIAFAX.

De cealaltă parte, vicepreşedintele PSD Corina Creţu a spus că nu este de acord cu această situaţie, susţinând că slaba prezenţă a femeilor în viaţa politică românească este "un semnal prost" pentru aceasta.

"Asta arată, după părerea mea, faptul că lupta politică este foarte crâncenă, cu acuzaţii, cu atacuri la persoană. Cred că e şi un fenomen destul de complicat în România că femeile nu prea votează femei şi, în general, electoratul român nu prea votează femei şi cred că asta ţine de o maturizare şi de o educare a electoratului nostru", a explicat Creţu pentru MEDIAFAX.

Întrebată dacă această realitate este cauzată de slaba susţinere a femeilor din partea partidelor, social-democrata a răspuns că nu este o vină a formaţiunilor politice şi că, în mod normal, partidele sunt interesate să pună candidaţi care au şanse.

"Atâta vreme cât, probabil, în studii apare că nu au şanse femeile, e de înţeles. Pe de altă parte, cred că e şi vina noastră, că nu am reuşit să ne afirmăm în număr suficient de mare şi să convingem populaţia că femeile pot face cel puţin aceeaşi treabă, dacă nu mai bună. Convingerea mea este că şi în Guvern, în general, şi în administraţie, dacă ar fi mai multe femei, viaţa ar arăta altfel în România, în orice caz mai umană", a spus eurodeputatul PSD.

Optsprezece candidaţi, între care nu există nicio femeie, se vor confrunta, în alegerile locale din 10 iunie, pentru funcţia de primar general al municipiului Bucureşti. Toate aceste candidaturi, acceptate de Biroul Electoral de Circumscripţie 42 al Municipiului Bucureşti, unele contestate în instanţă, altele nu, au rămas definitive în data de 8 mai, potrivit calendarului electoral.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici