Fenechiu: Actul adiţional a trebuit semnat din cauza poziţiei extrem de radicale, talibane a USR PLUS

Semnarea actului adiţional la acordul coaliţiei a fost necesară, din cauza poziţiei extrem de radicale, talibane şi greu de înţeles a USR PLUS, declară senatorul PNL Daniel Fenechiu. Criza din coaliţie s-a încheiat teoretic, odată cu semnarea actului adiţional, marţi seară.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Fenechiu: Actul adiţional a trebuit semnat din cauza poziţiei extrem de radicale, talibane a USR PLUS

Fenechiu: Actul adiţional a trebuit semnat din cauza poziţiei extrem de radicale, talibane a USR PLUS

PNL, USR PLUS şi UDMR au căzut de acord să semneze un act adiţional la acordul coaliţiei. Documentul prevede mai multe măsuri. De exemplu, premierul nu va mai putea demite un ministru, decât după ce se consultă cu partenerii de coaliţie. De asemenea, membrii coaliţiei se angajează să nu adopte poziţii care să submineze activitatea Guvernului.

Daniel Fenechiu explică, la RFI, ce rezolvă actul adiţional la acordul coaliţiei: „Semnarea actului adiţional a fost extrem de previzibilă, pentru că din păcate, la noi, în momentul când apare o problemă de orice gen, temperatura situaţiei uneori duce lucrurile în situaţii din care e foarte greu să le mai scoţi în condiţii normale. Aşa s-a întâmplat şi acum, datorită unei poziţii extrem de radicale, talibane şi greu de înţeles a USR PLUS, lucrurile au ajuns într-o situaţie din care nu se putea continua din perspectivă imagistică şi mă refer aici la colegii de la USR PLUS, pur şi simplu, cum era firesc, prin nominalizarea unui nou ministru al Sănătăţii şi trebuia să existe şi o anumită compensaţie, care să echilibreze puţin lucrurile. Şi astfel a fost gândit acest act adiţional, care nu rezolvă mare parte din probleme, datorită faptului că din perspectivă constituţională şi din perspectiva declaraţiilor atât ale primului-ministru, cât şi ale preşedintelui PNL, competenţa constituţională rămâne la primul-ministru. Practic, ce s-a adus nou? Faptul că înaintea intervenirii unei revocări sau unei demiteri, primul-ministru va trebui să-i informeze pe liderii coaliţiei şi să le expună un raport privind motivele acestei revocări. Deci este o tehnicalitate, este vorba pur şi simplu de o chestiune formală, dar competenţa rămâne în continuare la prim-ministru".

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă premierul Florin Cîţu i-ar anunţa pe cei de la USR PLUS că vrea să le schimbe un ministru, iar aceştia s-ar opune, senatorul a răspuns: „În protocol nu este consacrat dreptul la veto, ci este consacrată o procedură care prevede informare şi dialog. Motivul pentru care se solicită premierului un raport privind cauzele intervenirii măsurii respective punitive este tocmai acela ca ambele părţi, atât premierul, cât şi partidul din care provine ministrul, să aibă un temei justificativ, pe undeva în interiorul formaţiunii politice respective şi premierul pentru opinia publică".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
fenechiu,
usr plus,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici