Fenechiu: Opinia anumitor instituţii internaţionale este influenţată de factori interni

Opinia anumitor instituţii internaţionale este influenţată de factori interni şi de poziţionări interne, spune Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, după decizia Comisiei de la Veneţia privind legea de desfiinţarea SIIJ.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului Fenechiu: Opinia anumitor instituţii internaţionale este influenţată de factori interni

Fenechiu: Opinia anumitor instituţii internaţionale este influenţată de factori interni

Legea privind desfiinţarea SIIJ corespunde necesităţilor sistemului judiciar din România, susţine Daniel Fenechiu. Reacţia sa vine după ce Comisia de la Veneţia a criticat documentul ce prevede că dosarele vor fi transferate de la Secţia Specială de anchetare a magistraţilor, însă nu la DNA şi DIICOT, ci la procurori de la mai multe parchete, desemnaţi de CSM.

„Din punctul ăsta de vedere, majoritatea instituţiilor europene au poziţii care se modifică mai greu şi eu nu sunt surprins de conţinutul deciziei. Ce vreau să spun însă e următorul lucru: de foarte multe ori, opinia anumitor instituţii internaţionale este influenţată de factori interni şi de poziţionări interne. Odată formată o anumită impresie, este greu să fie modificată şi din punctul ăsta de vedere suntem într-o situaţie de acest gen”, a declarat Fenechiu la RFI.

Întrebat dacă se va ţine cont de decizia Comisiei de la Veneţia, liderul senatorilor PNL a răspuns: „E greu de spus. În general, ţinem cont şi aici vorbesc în principal de PNL, noi în general am susţinut mare parte din deciziile instituţiilor europene, deciziile Comisiei de la Veneţia, însă aici mi se pare totuşi că pe o talibanizare care s-a produs în legătură cu stabilirea competenţei de cercetare a magistraţilor, în care am avut un partid extrem de vocal şi mă refer aici la USR PLUS, se pare că maniera lor de lobby, de prezentare a propriei versiuni a avut în plan internaţional o susţinere mai serioasă, care a prevalat”.

El spune că varianta revenirii competenţei pe parchetele specializate, neacceptată de majoritatea magistraţilor şi considerată periculoasă pentru independenţa justiţiei, nu ar fi avut o majoritate să treacă în Parlament. De asemenea, liberalul spune că SIIJ-ul trebuia desfiinţat şi trebuiau luate nişte măsuri ca totuşi, dacă se întâmplă ceva infracţional în zona magistraţilor, cineva să facă
această cercetare.

„SIIJ-ul era o instituţie bolnavă, mai erau vreo şapte-opt procurori, nu făceau nimic, iar noi acolo şi vorbesc de PNL a trebuit să luăm o decizie, care totuşi să readucă lucrurile la normalitate”, a adăugat Daniel Fenechiu.

El este convins că ministrul Justiţiei va avea discuţii cu Comisia de la Veneţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici